to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 30.05.2023

Κοινωνία

Έβρος: Στον εισαγγελέα σήμερα οι 5 αστυνομικοί που συνελήφθησαν για διακίνηση μεταναστών

Φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων


Με βαριές κατηγορίες οδηγούνται σήμερα Τρίτη (30/5) στον εισαγγελέα οι πέντε αστυνομικοί – ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες – που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν και φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση και διευκόλυνση εισόδου στη Ελλάδα μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα.

Για την υπόθεση μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από τις εξελίξεις, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό την τελευταία πενταετία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την υπόθεση. Είναι το δεύτερο περιστατικό που συναντάμε την τελευταία πενταετία. Όταν είσαι με συναδέλφους πρώτης γραμμής και αποκαλύπτεται μια τέτοια υπόθεση, τόσο σοβαρή, το μόνο που μπορείς είναι να είσαι σοκαρισμένος και να περιμένεις τη δικαιοσύνη» ανέφερε αρχικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι συνάδελφοι αυτοί ήταν στην πρώτη γραμμή χρόνια τώρα και δεν είχαν δώσει δείγματα γραφής παρανομίας και διαφθοράς» κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ».

Στο ερώτημα, δε, αν υπάρχει ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι συνοριοφύλακες, ο Χ. Γιαλαμάς αρκέστηκε να απαντήσει «η έρευνα συνεχίζεται».

Σε βάρος των 5 συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και παράβασης του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οι πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία και προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας και 23 λίρες Αγγλίας, 77 Lei Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και τραπεζική κάρτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)