to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 30.05.2023

Διεθνή

Ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα με «μικρές» υλικές ζημιές

Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα και χαρακτηρίζει την επίθεση ως τρομοκρατική


Η ρωσική πρωτεύουσα έγινε τα ξημερώματα στόχος επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια πολυκατοικκιών χωρίς  θύματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν.

«Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (...) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά», τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες «ως τώρα», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram, τέσσερα από δέκα UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν. Ο περιφερειάρχης της Μόσχας έκανε λόγο μέσω της ίδια πλατφόρμας για «αρκετά» τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη.

Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στη Μόσχα «στην επίθεση συμμετείχαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου αεροσκάφους. Όλα τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν».

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχασαν τον έλεγχο και παρέκκλιναν από τους προβλεπόμενους στόχους τους. Άλλα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων Pantsir-S στην περιοχή της Μόσχας. Η υπηρεσία χαρακτήρισε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών κατά μήκος της λεωφόρου Leninsky Prospekt και της οδού Profsoyuznaya στη νοτιοδυτική Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε επίσης ένα σπίτι στην οδό Άτλασοβα στη Νέα Μόσχα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δύο άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προσωρινά.

Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Μόσχα στόχευε «πολιτικούς στόχους», λέει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν

Barely noting war in public, Putin acts like time is on his side | The  Japan Times

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Μόσχας νωρίτερα σήμερα στόχευαν «πολιτικούς στόχους» και ότι η αντιαεροπορική άμυνα της πρωτεύουσας θα ενισχυθεί.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τρομοκρατική πράξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος αφού ισχυρίσθηκε ότι η Ρωσία πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ότι δεν είναι η Ρωσία που άρχισε τον πόλεμο στον Ντονμπάς το 2014 αλλά το καθεστώς του Κιέβου.

Στις δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο Πούτιν είπε ότι σε αντίθεση με τον ουκρανικό στρατό, ο ρωσικός στρατός καταφέρει μόνο υψηλής ακρίβειας πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και μια από αυτές ήταν το «επιτελείο της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, το οποίο επλήγη πριν από δύο ή τρεις ημέρες».

«Σε απάντηση, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο του εκφοβισμού της Ρωσίας του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών και πλήγματα σε πολυκατοικίες. Αυτό φυσικά είναι ένα σαφές γνώρισμα τρομοκρατικής δραστηριότητας», είπε.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν υποστηρίζει τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις αναφορές σχετικά με τα πλήγματα που κατάφεραν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει τα εδάφη της.

«Είδαμε τις ειδήσεις και εξακολουθούμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το τι συνέβη. Κατά κανόνα, δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας» ανέφερε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσιγκτον «επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να ανακαταλάβει τα κυρίαρχα εδάφη της» και επισήμανε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, το οποίο επλήγη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους 17 φορές τον Μάιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)