to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 30.05.2023

Κοινωνία

Θρηνούν με απεργία το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα (βίντεο - φωτογραφίες)

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για το νέο εργατικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κατά το οποίο σκοτώθηκε ο 47χρονος Γιάννης Νομικός και τραυματίστηκαν σοβαρά ακόμα δύο συνάδελφοί του, σε πόδια και κεφάλι, όταν πτερύγιο προπέλας έπεσε από τον γάντζο μεταφοράς του, λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση των εργασιών, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν - Η 24ωρη απεργία θα επαναληφθεί αύριο, Τετάρτη 31/5, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας - Κάλεσμα για νέα μαζική διαμαρτυρία το απόγευμα της Τρίτης


Συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 30/5 οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!» τονίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι απαντούν στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα με έναν νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους.

Στη συνέχεια, κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπουργείο του εγκλήματος και της εργοδοσίας, όπως το χαρακτηρίζουν:

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα καταγγέλλουν την πλήρη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, για την οποία είχαν πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά δεν έλαβαν ποτέ καμία απάντηση από τις αρμόδιες αρχές:

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα στην πύλη της Ζώνης και καλούν φορείς, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε μαζική συμμετοχή. Παράλληλα αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 31 Μάη με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τέσσερις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, απεργούν οι εργαζόμενοι

Οι τρεις εργαζόμενοι αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρίσκεται ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO. Ένα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες, αφήνοντας τον χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος στον τόπο.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ από τους δύο τραυματίες ο ένας μεταφέρθηκε επίσης στο «Τζάνειο» σοβαρά τραυματισμένος στην κνήμη και στον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική χτυπημένος στο κεφάλι.

«Φωτιά» είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που δούλευαν στο σημείο: «Δεν υπήρχε τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία». «Έλειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα». «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι». «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα». «Οι έλεγχοι από τις Μεικτές Επιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».

«Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι "ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας"» σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά.

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

  • Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η «ανάπτυξη» Μητσοτάκη μέσα από τα μάτια των εργατών

Τα περί ανάπτυξης που ψελλίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να τα ακούνε «βερεσέ» οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Για ακόμα μια φορά «ένας συνάδελφος μας θα πάει πίσω σε ένα κουτί», ανέφερε χθες εργαζόμενος στο Πέραμα.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του προεκλογικού συνθήματος «ψηφίζουμε για υψηλότερους μισθούς, περισσότερες και καλύτερες δουλειές», ο ίδιος τον προκαλεί να επισκεφθεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, «που διαπίστωσε χαμόγελα των εργαζομένων εδώ».

«Ας έρθει να μας πει εδώ πέρα για χαμόγελα. Και τον περιμένουμε να έρθει να κάνει επίσκεψη και τώρα. Που με αίμα δικό μας χτίζονται αυτά τα καράβια για να πλουτίσουνε μερικοί», λέει και συγκλονίζει. Ο ίδιος, συνεχίζει αφήνοντας οξείες αιχμές απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «σαν λαγός ο κύριος Μητσοτάκης στην προηγούμενη επίσκεψή του πήγαινε σε ένα ναυπηγείο που δεν είχε καθόλου κόσμο».

«Που διαπίστωσε τον χαμογελαστό κόσμο», αναρωτιέται ο εργαζόμενος. «Τον καλούμε αν έχει τα κότσια και τα άντερα να έρθει εδώ πέρα να μας δει. Και όχι εμάς. Ας πάει στο 10χρονο παιδάκι του συναδέλφου και να του πει ότι «ξέρεις κάτι, ο πατέρας σου, επειδή δεν τηρηθήκανε τα μέτρα ασφαλείας γιατί εμείς έχουμε υποβαθμίσει τις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, σκοτώθηκε ο πατέρας σου για αυτό το πράγμα», λέει στο τέλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)