to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 26.05.2023

Οικονομία

Η ΕΕ παρατείνει για έναν χρόνο την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία

Η ΕΕ συμφώνησε χθες, Πέμπτη, να παρατείνει την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία για έναν ακόμη χρόνο.


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ συμφώνησαν στην παράταση σε συνεδρίασή τους χθες Πέμπτη.

Η ΕΕ πήρε τους δασμούς και άλλους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων τον Ιούνιο του 2022, αρχικά για διάστημα ενός έτους.

Τον Απρίλιο η Πολωνία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν μονομερώς τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο γεωργικό τομέα. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω των οποίων αρχικά απλώς θα περνούσαν τα ουκρανικά σιτηρά προκειμένου να εξαχθούν αλλού, τελικά κατακλύστηκαν από τα προϊόντα αυτά, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών, κάτι που έπληξε τους τοπικούς παραγωγούς.

Στις αρχές του μήνα η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης - Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία. Βάσει αυτής οι πέντε χώρες απαγορεύουν την εισαγωγή από την Ουκρανία τεσσάρων αγροτικών προϊόντων - σιτάρι, καλαμπόκι, σπόροι ελαιοκράμβης και ηλιόσποροι- για διάθεση στην εσωτερική τους αγορά, αλλά τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να διέρχονται από αυτές για να εξάγονται αλλού.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η ΕΕ είχε άρει τους περισσότερους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που εφαρμόζεται από το 2016.

Αλλά ως το 2022 η ΕΕ είχε διατηρήσει κατώτατες τιμές για τα ουκρανικά φρούτα και τα λαχανικά και δασμούς για ευαίσθητα προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και κάποια σιτηρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)