to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 30.09.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με δημοκρατία, διαφάνεια και στο πλαίσιο του Συντάγματος να απαντήσει η Βουλή στο ζήτημα των χρυσαυγιτών

Η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, στο περιστύλιο της Βουλής, αναφορικά με τις προτάσεις του Προέδρου της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη για τους συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής


Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνητικές επαφές με τα κόμματα του Κοινοβουλίου έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, προκειμένου να διαμορφώσει τις προτάσεις του σχετικά με την «μεταχείριση» των συλληφθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες «δεν υπάρχει απόφαση» και όλα – ακόμα και το θέμα της περικοπής της αποζημίωσής τους – θα προκύψουν αν προφυλακιστούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, που θα ανοίξει η Ολομέλεια. Ως προς την περικοπή της αποζημίωσής τους, σημειώνεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας πάνω από 5 συνεδριάσεις η περικοπή κατά το 1/30 της αποζημίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαψεύδεται ότι έγινε συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης διαψεύδεται η πληροφορία ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής γι’ αυτά τα θέματα, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη για άλλα θέματα (δημοσιεύσεις στη Διαύγεια κ.α.). Εν τω μεταξύ, την είσοδο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου και Νίκου Κούζηλου απαγόρευσαν την Κυριακή οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από εντολή του Β. Μεϊμαράκη (πηγή: Ναυτεμπορική).


Ο Νίκος Βούτσης, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το ζήτημα της μεταχείρισης των «χρυσαυγιτών» πρέπει να γίνει με δημοκρατία, διαφάνεια και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών. Καυτηρίασε τις δηλώσεις Βενιζέλου σημειώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα της συγκυβέρνησης είναι η αποφυγή των εκλογών οι οποίες αποτελούν για την αξιωματική αντιπολίτευση την «πρώτη πραγματική πολιτική λύση σε όσα περνάει η χώρα». Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Βούτση:

«Η βουλή πρέπει να λειτουργήσει άμεσα με σύγκληση της Ολομέλειάς της, με προ ημερησίας συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με τη λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων, με τη λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου, έτσι ώστε με δημοκρατία, με διαφάνεια απολύτως στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών να υπάρξουν απαντήσεις στα πρωτόγνωρα ερωτήματα τα οποία τίθενται από τη συνέχιση των διώξεων και της δικαστικής διερεύνησης που προχωράει σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.


Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία επικοινωνιακών αντιλήψεων και διαρροών από την πλευρά της κυβέρνησης. Από ό,τι φάνηκε από  αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος, η πραγματική αμηχανία και το πραγματικό πρόβλημα του ιδίου και της συγκυβέρνησης είναι το πως δεν θα γίνουν εκλογές που είναι η πρώτη πραγματική πολιτική λύση και απάντηση σε αυτό που περνάει σήμερα η χώρα. Και επίσης το πως θα υπάρξει μια αναθέρμανση, με άλλους όρους ίσως της θεωρίας των δυο άκρων. Αυτά, όχι απλώς μας βρίσκουν απέναντι, αλλά πιστεύουμε πλέον ότι βρίσκουν απέναντι και τα ίδια τα κόμματα, τα μέλη και τα στελέχη όσων κομμάτων ήταν θεραπαινίδες αυτών των στοχεύσεων και αυτών των πολιτικών».

Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Το αποφασιστικό χτύπημα στη φασιστική απειλή είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η λαϊκή κυριαρχία

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζονται οι ευθύνες του πολιτικού, μιντιακού και επιχειρηματικού κατεστημένου στην άνοδο του νεοναζισμού. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά:  «Έχουν τεράστιες ευθύνες, όλοι όσοι τώρα κάνουν πως ξαφνιάζονται και υποκριτικά, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, αναγκάζονται να πράξουν τα αυτονόητα, Είναι οι ίδιοι που μέχρι χθες έδειχναν ανοχή και συνενοχή. Είναι οι ίδιοι που έκαναν τα στραβά μάτια για τη διαπλοκή των εγκληματιών με θύλακες μέσα στον κρατικό μηχανισμό.Είναι οι ίδιοι που ανερυθρίαστα έκαναν σκέψεις ακόμα και για μετεκλογική συνεργασία μαζί τους. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιούσαν τη ΧΑ για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι την άθλια και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων». Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνει ότι «ο αποφασιστικό χτύπημα στη φασιστική απειλή είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η λαϊκή κυριαρχία. Είναι η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας. Είναι η δημοκρατική διέξοδος και η λαϊκή ετυμηγορία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)