to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 25.05.2023

Κοινωνία

Αντί να αγοράζεις, δανείσου: Μια «Δανειστική Εργαλειοθήκη» στη Θεσσαλονίκη

Κάνετε επισκευές στο σπίτι σας και σας λείπουν εργαλεία που δύσκολα υπάρχουν σε ένα νοικοκυριό; Θέλετε να φτιάξετε το ποδήλατό σας αλλά δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις; Λύση στα ζητήματα αυτά με στόχο την προώθηση της κυκλικότητας στη γειτονιά, δίνουν η δανειστική εργαλειοθήκη και τα εργαστήρια επισκευής αντικειμένων που εδώ και λίγο καιρό έθεσε σε λειτουργία ο Κύκλος, το εργαστήριο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας InCommOn, στην 'Ανω Πόλη.


 Συγκεκριμένα, η δανειστική εργαλειοθήκη που λειτουργεί στο χώρο του Κύκλου περιλαμβάνει εργαλεία τα οποία μπορούν να δανειστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να επισκευάσουν δικά τους αντικείμενα, συσκευές, έπιπλα κ.α. «Οποιος θέλει μπορεί να έρθει και να δανειστεί κάτι που δεν διαθέτει αλλά του είναι αναγκαίο για να εκτελέσει μια εργασία, όπως για παράδειγμα μια επιδιόρθωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί κάποιος να βρει απλά εργαλεία, όπως κατσαβίδια, σφυριά, γαλλικά κλειδιά αλλά και μεγαλύτερα, όπως σέγα, αλοιφαδόρο ή κρουστικό δράπανο» εξηγεί η Σοφία Πετρίδου, βοηθός διαχειριστή έργου στην InCommOn.

Όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εργαλειοθήκη λειτουργεί στη λογική μιας παραδοσιακής δανειστικής βιβλιοθήκης, δηλαδή όσοι θέλουν να δανειστούν κάτι, συμπληρώνουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους και μπορούν να πάρουν για μία βδομάδα, με δυνατότητα ανανέωσης, τα αντικείμενα που χρειάζονται. «Μεγάλη ζήτηση έχουν προς το παρόν η σέγα αλλά και τα ειδικά κατσαβίδια για ηλεκτρονικές συσκευές» προσθέτει.

Όσον αφορά τα εργαστήρια επισκευής αντικειμένων (Repair Cafe), στον Κύκλο έχει ήδη πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήριο που αφορούσε στην επισκευή μικροεπίπλων και για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί εργαστήριο επισκευής ποδηλάτων. «Σε όποιον και όποια συμμετέχει στα εργαστήρια δίνουμε την πρακτική δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο που μετά μπορεί να αξιοποιήσει σε προσωπικό χώρο και χρόνο. Το πλέον βασικό, όμως, είναι ότι καλλιεργούμε τη νοοτροπία της επιδιόρθωσης και όχι της απόρριψης», σημειώνει χαρακτηριστικά η Σοφία Πετρίδου.

Τα εργαστήρια επισκευής στον Κύκλο, που υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, είναι προγραμματισμένα μέχρι και τον Ιούλιο ενώ αναμένεται να συνεχίσουν με νέες θεματικές από το φθινόπωρο.

Οι δράσεις «Δανειστική εργαλειοθήκη» και «Εργαστήρια επισκευής αντικειμένων» υλοποιούνται στον Κύκλο με την υποστήριξη του King Baudouin Foundation.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)