to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 25.05.2023

Πολιτική

Ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - «Κλειδώνουν» τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η ορκωμοσία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε λίγες ώρες ο Ιωάννης Σαρμάς αναμένεται να ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.


Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Γ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος. Η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή 26 Μαΐου.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σήμερα και ώρα 4 μ.μ., θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Γιάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί σήμερα έπειτα από συνεννοήσεις των κομμάτων για πρόσωπα κοινής αποδοχής. Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Την Δευτέρα 29 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης, το πιθανότερο στις 25 Ιουνίου.

Με έντονο «άρωμα» δεξιάς η νέα κυβέρνηση

Παρά τις παροτρύνσεις των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με την ΠτΔ, μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, ότι «πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα», έντονο θα είναι το στίγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη νέα αυτή σύνθεση.

«Κλειδώνει» η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας ακούγονται τα ονόματα επίσης δύο πρέσβεων επί τιμή, των Παύλου Αποστολίδη και Δημήτρη Παρασκευόπουλου, αλλά και εκείνο του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού εν αποστρατεία, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στο Υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η νυν υπηρεσιακή υπουργός, Καλλιόπη Σπανού, η οποία παλαιότερα έχει θητεύσει στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για το Υπουργείο Παιδείας ακούστηκε το όνομα της Μάρας Νικολαΐδου, Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όμως πληροφορίες επιμένουν πως τελικώς θα το αναλάβει ο Καθηγητής Ιατρικής, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας, Χρήστος Κίττας.

Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται έντονα το όνομα του Χαράλαμπου Λαλούση, πρώην αρχηγού του ΓΕΣ.

Υπηρεσιακός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες ένας γνώστης του Υπουργείου, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο, θα αναλάβει ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς ορίστηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Αργότερα βρέθηκε στη θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα).

Διετέλεσε μάλιστα επί 12 χρόνια μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν δικαστής του Συμβουλίου Επικρατείας από το 1987, ενώ από το 1993 ήταν δικαστής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)