to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 22.05.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι χειρότερη από την πρώτη - Καθήκον μας η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ»

«Είναι μια ήττα σοκ. Και δείχνει ότι πέρα από αδυναμίες και λάθη στη διάρκεια της 4ετίας, είχαμε μια αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν την έπιασαν τα ραντάρ ούτε των δημοσκόπων ούτε κι εμείς. Δεν ήταν αυτό το κλίμα που βλέπαμε στις συγκεντρώσεις», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Σκάι


Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ έδωσε σήμερα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Στην εκπομπή των δημοσιογράφων Δημ. Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου, o Δημ. Παπαδημούλης με προσκεκλημένους επίσης τον Παύλο Χρηστίδη, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Μπάμπη Παπαδημητρίου, Βουλευτή της ΝΔ, συνομίλησαν για το αποτέλεσμα των εκλογών της απλής αναλογικής και για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέχρι και την Παρασκευή προ των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις έδιναν 6-7 μονάδες διαφορά. Εμείς είχαμε θέσει το στόχο της πρωτιάς και πιστεύαμε ότι θα πάμε καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις. Και το αποτέλεσμα είναι 20 μονάδες διαφορά. Είναι μια ήττα σοκ. Και δείχνει ότι πέρα από αδυναμίες και λάθη στη διάρκεια της 4ετίας, είχαμε μια αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν την έπιασαν τα ραντάρ ούτε των δημοσκόπων ούτε κι εμείς. Δεν ήταν αυτό το κλίμα που βλέπαμε στις συγκεντρώσεις.

Αυτό το βουβό κλίμα, δεν εκφράστηκε με διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά με απουσία συσπείρωσης στο χώρο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας στόχος: στις εκλογές που γίνονται σε ένα μήνα, με επικεφαλής τον Τσίπρα, εν κινήσει, να κάνουμε εκείνες τις προσαρμογές, τις αλλαγές, τις διορθώσεις, που θα μας επιτρέψουν να πάμε καλύτερα στην επόμενη κάλπη.

Τα καθήκοντά μας, είναι σαφή: Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ήττα-σοκ, ενισχύοντας τη συλλογικότητά του και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Σε ένα μήνα έχουμε εκλογές. Μετά τις εκλογές, θα κάνουμε ταμείο και εκτιμώ ότι τα συλλογικά μας όργανα θα δρομολογήσουν και μια έκτακτη συνεδριακή διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης που ανέβασε το κόμμα από το 4-5% στο 35% και στην κυβέρνηση. Και παραμένουμε ένα μεγάλο κόμμα παρά τη μεγάλη μας ήττα. Εκλέχθηκε με 99% και αυτή τη στιγμή με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας.

Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα, περισσότερη συσπείρωση. Πιστεύω επίσης ότι -τα συλλογικά όργανα θα το κρίνουν, εγώ την προσωπική μου γνώμη λέω- θα πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα ορισμένα στελέχη της νέας γενιάς που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος. Και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία, προωθώντας ένα πολιτικό σχέδιο με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια, γιατί το 2023 δεν είναι 2015.

Η γνώμη του πολίτη, η λαϊκή ψήφος, είναι σεβαστή. Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα ότι ο λαός έκανε λάθος. Παρόλ’ αυτά, πιστεύω ότι η δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη θα είναι χειρότερη από την πρώτη. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουμε την υποχρέωση, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, να δούμε τι δεν κάναμε σωστά, με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που ελέγχεται πλήρως από τον Μητσοτάκη πλέον, να καταφέρει να συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δεξιάς και δεξιότερα της δεξιάς ψήφου, ενώ εμείς, στο χώρο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, από τους δημοκράτες του κέντρου μέχρι και την Αριστερά, είχαμε αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζω ότι το γεγονός ότι αντί για 6-7 μονάδες διαφορά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, πήγαμε στις 20, σημαίνει ότι στη διάρκεια της καμπάνιας, υπήρξαν πράγματα που έγιναν λάθος ή θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Θα το δουν τα συλλογικά μας όργανα, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό. Και πιστεύω ότι η διαδικασία της ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθήκον. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να επενδύσουμε σε αξιοπιστία και συλλογικότητα. Και ο στόχος να είναι: μεγαλύτερη σαφήνεια στο στίγμα μας.

Να πω ένα παράδειγμα. Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης του χώρου μας, από τότε που υπάρχω στην πολιτική. Αλλά το “διεύρυνση να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι” αποδείχθηκε ότι δεν είναι πάντα η καλύτερη συνταγή.

Κατά συνέπεια, όσοι βιάζονται να κάνουν τον επικήδειο του ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξουν από πάνω λίγο χωματάκι για να πουν ενθάδε κείται, νομίζω ότι θα διαψευσθούν.

Η αλαζονεία είναι πολύ κακός σύμβουλος για την πολιτική. Εκπροσωπώ το κόμμα που βγήκε δεύτερο στις εκλογές και έχω το δικαίωμα να κάνω εκτίμηση. Κάνω την πρόβλεψη λοιπόν, ότι αυτή η κυβέρνηση που επιβραβεύτηκε στην κάλπη παρά το ότι κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μια καλή κυβέρνηση, στη δεύτερη τετραετία της δεν θα γίνει καλύτερη, θα γίνει χειρότερη στο περιεχόμενο της πολιτικής της. Και σε ότι αφορά στις κοινωνικές ανισότητες και στη διαφθορά και στο πελατειακό κράτος και στο αν θα ανέβουμε ή θα κατέβουμε σκαλιά στην ΕΕ σε δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω επίσης να πω στους πολίτες που μας ακούν και ειδικά σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και νιώθουν τώρα το σοκ της ήττας, ότι εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που δεν τη θεωρούμε καλή. Και ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων που χθες, αποτύχαμε, με την πολυδιάσπαση. Και σημειώνω ότι το ΠΑΣΟΚ και με αυτά που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες και με όσα είπε ο κος Χρηστίδης τώρα, αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει και όχι στην κυβέρνηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)