to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 08.10.2013

Οικονομία

Βρυξέλλες: Στο μικροσκόπιο η ελληνική οικονομία

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, του Γιώργου Δαράτου


Πριν από τα τέλη του έτους η ευρωζώνη θα πάρει τις αποφάσεις για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα, ενώ για την βιωσιμότητα  ή όχι του Ελληνικού  δημ. χρέους θα αποφασίσει  πριν από το καλοκαίρι του 2014. Πολύ νωρίτερα πρόκειται να αποφασισθεί η εκταμίευση  του ενός (1)  δις. ευρώ που απομένει από την δόση των 4 δις. ευρώ που  εγκρίθηκε το περασμένο Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα έχει τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα  που της έχουν θέσει οι εταίροι της.

 

 Σε αυτό το τόσο ακριβές  χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε  χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος  της ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη προσεχή σύνοδο του Eurogroup τη Δεύτερα στο Λουξεμβούργο, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση  κυρίως τεχνικού χαρακτήρα  μετά από ενημέρωση των ΥΠΟΙΚ από την τρόικα . Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά από  ειδοποίηση της κυβέρνησης ότι ολοκλήρωσε την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που τις έχει ορίσει. Η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα καταλήξει σε επίσημες διαπιστώσεις και πολύ περισσότερο, σε αποφάσεις σχετικά με την οικονομική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ θα ληφθεί μόνον όταν η Ελλάδα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που της έχει θέσει η τρόικα με την απόφαση του περασμένου Ιουλίου, δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο αυτής της δόσης αποτελείται από 500 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΕΤΧΣ) και άλλα 500 εκατ. ευρώ. από κέρδη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης οι προαπαιτούμενες  δράσεις της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ, η κινητικότητα και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες  (την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ κ.λ.π.).

 

Στις τρεις προσεχείς συνόδους του Eurogroup , στις 14 και πιθανότατα στις 22 Νοεμβρίου  καθώς και στις 9 Δεκεμβρίου θα κριθεί το θέμα του ύψους του δημοσιονομικού κενού και θα αρχίσει σιγά- σιγά να συζητείται και η βιωσιμότητα του δημ. χρέους που θα πάει για οριστική απόφαση την Άνοιξη του 2014.

 

Εμφανίζουν ενδιαφέρον για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας οι εξελίξεις  για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας  στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αφού το Ελληνικό πρόβλημα και η ρύθμιση του συνιστά ένα από τα υπό διαπραγμάτευση θέματα για το σχηματισμό αυτής κυβέρνησης. Και τούτο, λένε κοινοτικές πηγές,  επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες,  στην σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωρών του κοινοτικού Νότου, επιθυμούν να διαφοροποιηθεί η αντιμετώπιση της νέας γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την απερχόμενη και  να εφαρμοσθεί ένα νέο μείγμα πολιτικής με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο , είπε ο ίδιος αξιωματούχος, να ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα πριν τελειώσει το 2013,  ώστε να προγραμματισθεί η χρηματοδότηση της  μέχρι το 2016.

 

Δεν έχουμε ακόμη σήμερα μια σαφή εικόνα για την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να μελετήσουμε τον προυπολογισμό του 2014 αλλά κυρίως θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα  των «στρες τεστ»( τεστ κοπώσεως) των ελληνικών τραπεζών που θα δείξουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες τους και τα οποία θα γνωρίζουμε μέχρι τα τέλη του έτους, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

 

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος  προέβλεψε ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημ. χρέους θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο, αμέσως, δηλαδή, μετά την ανακοίνωση από την Κομισιόν-Eurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων το 2013 των χωρών-μελών και με την προυπόθεση πάντα, ότι θα υπάρξει έστω και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα μας φέτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)