to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 20.05.2023

Διεθνή

G7 εναντίον Κίνας: Ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν σκληρά μηνύματα κατά του Πεκίνου

Ανησυχώντας για τον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Κίνα στις αλυσίδες εφοδιασμού από ημιαγωγούς έως κρίσιμα ορυκτά, η G7 εξέδωσε δήλωση που καθορίζει μια κοινή στρατηγική για τις μελλοντικές συναλλαγές με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.


Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη το Σάββατο με έντονη κριτική από την Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών για τις θέσεις της σχετικά με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον εμπορικό εκφοβισμό, το οικονομικό μονοπώλιο και την εγχώρια παρέμβαση, με τη δήλωση των ηγετών της G7 να αντανακλά μια ευρεία σύγκλιση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας σχετικά με την ανάγκη αλλαγής πλεύσης.

Η δήλωση των ηγετών της G7, που εκδόθηκε περίπου την ώρα της άφιξης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Χιροσίμα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, ζητά από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καλούμε την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της επιθετικότητα και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία", ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωση. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου διαλόγου της με την Ουκρανία».

Όπως μεταδίδει το POLITICO, το κρίσιμο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη - οι δύο κύριες συνιστώσες της G7 - κατέληξαν σε μια κοινή γλώσσα για την Κίνα. Η διαλλακτική στάση που κρατούν Γαλλία και Γερμανία απέναντι στην Κίνα καταγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν ξεκινώντας την αναφορά για την Κίνα δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα».

Η επανειλημμένη έμφαση της G7 στην «απεξάρτηση από κινδύνους, όχι από την αποσύνδεση» είναι ένα νεύμα προς την προσέγγιση της ΕΕ για την Κίνα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη είναι επιφυλακτικές στο να διακόψουν εντελώς τους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Όσον αφορά την αναφορά στην Ταϊβάν, η στάση παρέμεινε η ίδια σε σύγκριση με τις πρόσφατες δηλώσεις. «Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητης για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει "καμία αλλαγή στις βασικές θέσεις" όσον αφορά τις πολιτικές της μίας Κίνας.
Εσωτερική παρέμβαση

Εκτός από τη Ρωσία, ένα άλλο νέο στοιχείο είναι η αναφορά στην εγχώρια παρέμβαση - η οποία, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τα «υπερπόντια αστυνομικά τμήματα» της Κίνας σε άλλες χώρες. «Καλούμε την Κίνα ... να μην διεξάγει δραστηριότητες παρέμβασης που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ασφάλειας και της προστασίας των κοινοτήτων μας, της ακεραιότητας των δημοκρατικών μας θεσμών και της οικονομικής μας ευημερίας», ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωσή τους, επικαλούμενοι τη Σύμβαση της Βιέννης που ρυθμίζει τις διπλωματικές υποθέσεις.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, τόσο οι δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο και η Ιαπωνία βλέπουν πλέον την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η συνολική δυναμική της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, θέτοντας την ασφάλεια στο προσκήνιο των πολιτικών εκτιμήσεων.

«Οι πολιτικές μας προσεγγίσεις δεν αποσκοπούν στο να βλάψουν την Κίνα ούτε επιδιώκουμε να ανακόψουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας. Μια αναπτυσσόμενη Κίνα που παίζει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες θα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στη δήλωσή τους.

«Δεν αποσυνδεόμαστε ούτε στρεφόμαστε προς τα μέσα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα απαιτεί την άρση των κινδύνων και τη διαφοροποίηση. Θα λάβουμε μέτρα, ατομικά και συλλογικά, για να επενδύσουμε στη δική μας οικονομική ζωντάνια. Θα μειώσουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού μας», ανέφεραν.

Κεντρικό θέμα είναι ο οικονομικός εξαναγκασμός, όπου η Κίνα έχει τιμωρήσει ένα ευρύ φάσμα χωρών, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία έως τη Λιθουανία και τη Νότια Κορέα,  κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, όταν προέκυπταν πολιτικές διαφωνίες.

Οι χώρες της G7 εγκαινίασαν μια νέα «πλατφόρμα συντονισμού για τον οικονομικό εξαναγκασμό» για να «αυξήσουν τη συλλογική μας αξιολόγηση, ετοιμότητα, αποτροπή και αντίδραση στον οικονομικό εξαναγκασμό», σύμφωνα με τη δήλωση. Σχεδιάζουν επίσης να συντονιστούν με άλλους εταίρους για την προώθηση των σχετικών εργασιών.

tags: G7, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)