to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην κορυφή της Ευρώπης με τον γιο του δραπέτη των Βoύρλων

Χρέος στον Λαμπράκη, όρκο στη ζωή, την Κυριακή να φέρουμε την αλλαγή, συντρόφισσες και σύντροφοι - γράφει ο Πάνος Τριγάζης


Ορθότατα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Α’ Πειραιά ως μία από τις τρεις υποψηφιότητες που δικαιούται για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πρώτα- πρώτα, διότι στην περιφέρεια αυτή είχε εκλεγεί βουλευτής ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις εκλογές βίας και νοθείας της Δεξιάς το 1961. Την επομένη των φετινών εκλογών (22 Μαΐου),  συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την δολοφονία του πολυβαλκανιονίκη, υφηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγωνιστή της αντίστασης και βουλευτή της τότε ενωτικής Αριστεράς, δηλαδή, της ΕΔΑ.

Ο δεύτερος λόγος, για το εύστοχο της προτίμησης Τσίπρα στην Α’ Πειραιά, είναι γιατί η ημέρα των εκλογών συμπίπτει με τον τελικό της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, στον οποίο μετέχει η «κόκκινη αρμάδα» του Πειραιά, ο μπασκετικός Ολυμπιακός, με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Θα θυμίσω «οικεία κακά», γράφοντας ότι η ξενόφερτη μοναρχία των Γλύξμπουργκ, σταθερό στήριγμα της Δεξιάς, είχε χαρακτηρίσει διά του πρόσφατα απελθόντος Κωνσταντίνου «μιάσματα» τους αριστερούς αυτής της χώρας, σε διάγγελμά του την 1.1.1966. Ένας από τα «μιάσματα» ήταν ο Ανδρέας Μπαρτζώκας, πατέρας του Γιώργου, ο οποίος έγινε γνωστός το 1955, συμμετέχοντας στην μεγάλη απόδραση 27 πολιτικών κρατούμενων κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων του Πειραιά,  απόδραση, που έγινε και ταινία. Το γεγονός αυτό έχει έντονα χαραχτεί στην μνήμη μου, διότι συζητιόταν στην οικογένειά μου, καθώς στην απόδραση συμμετείχε ο αδελφός της μητέρας μου Αριστοτέλης Γεωργούλιας, δεσμώτης και της χούντας, μετά το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα του 1967.

Ακόμα και αν δεν στεφεί πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός είναι στην δεύτερη θέση, ο δε Μπαρτζώκας αναδείχθηκε πριν το final four του Κάουνας καλύτερος προπονητής της φετινής Ευρωλίγκας. Με άλλα λόγια, παιδιά της Αριστεράς και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχουν δρέψει δάφνες για την Ελλάδα. Στον δε πολιτισμό, πολύ περισσότερες, με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, τον αξεπέραστο Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ρίτσο που έγραφε «εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ’ τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Μια και μιλάμε για μπάσκετ, επανέρχομαι στο κλίμα των ημερών και θα χαρακτήριζα dream team το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον σπουδαίο καθηγητή του Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλο. Σε όσους δεν οικείος ο χαρακτηρισμός, διευκρινίζω ότι dream team (ομάδα όνειρο) αποκαλείται η αμερικανική ομάδα μπάσκετ που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς και άλλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Τελικά, οι άριστοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Αριστερά, στη δε ΝΔ οι ά(χ)ριστοι, αν κρίνουμε από τις συνέπειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον λαό και την χώρα. Ως κυβέρνηση των αρίστων παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση του δήθεν επιτελικού κράτους, που μέλος της ήταν ο υπουργός των Τεμπών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος διεκδικεί, εν ονόματι της ΝΔ, την επανεκλογή του στην Βουλή, ενώ θα έπρεπε να κάθεται στο σκαμνί για την τραγωδία των Τεμπών, για την οποία είχε προειδοποιηθεί κατ’ επανάληψη από τους εργαζόμενους και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Βουλή.

Χρέος στον Λαμπράκη,  όρκο στη ζωή, την Κυριακή να φέρουμε την αλλαγή, συντρόφισσες και σύντροφοι!


*Ο Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, είναι στέλεχος του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)