to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισχυρά μηνύματα ειρήνης και αφοπλισμού από τον Πειραιά

Η φετινή επίσκεψη του Πλοίου της Ειρήνης αποτέλεσε πράξη αλληλεγγύης, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο από τα εξοντωτικά μνημόνια ελληνικό λαό, μέσω της κίνησης «Γιατροί του Κόσμου».


Η κορύφωση της  προεκλογικής περιόδου δεν απέτρεψε πολλούς έλληνες ακτιβιστές της ειρήνης να βρεθούν  την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023  στο λιμάνι του Πειραιά για την υποδοχή , ύστερα από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω της πανδημίας, του εξ Ιαπωνίας προερχόμενου Πλοίου της Ειρήνης (Peace Boat), το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά  με πάνω από χίλιους επιβάτες, μεταξύ των οποίων  ακτιβιστές της ειρήνης από διάφορες χώρες.

Το ταξίδι γύρω από τη γη διαρκεί εκατόν μία ημέρες, περιλαμβάνοντας επισκέψεις σε 21 χώρες, από την Σιγκαπούρη μέχρι τον Παναμά, καθώς και την Νέα Υόρκη, όπου το Πλοίο της Ειρήνης ως διεθνής οργάνωση διατηρεί γραφείο, συμμετέχοντας στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο  (ECOSOC)  του ΟΗΕ.

Δισυπόστατο το  κεντρικό θέμα του φετινού ταξιδιού: «Ειρήνη στην Ουκρανία τώρα - Όχι στις πυρηνικές απειλές, με αφορμή τον πόλεμο αυτό». Γι αυτό και στον Πειραιά αποβιβάστηκε ομάδα ακτιβιστών, προκειμένου να ταξιδέψει στη Ρουμανία για να παραδώσει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων γιεν  σε Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Στην συμβολική εκδήλωση υποδοχής στον Πειραιά, την οποία οργάνωσε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ, εκπροσωπήθηκαν διάφοροι φορείς, με πρώτο τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη και ομάδα συνεργατών του,  την Ζωή Ξενάκη από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74, τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Δήμο Εφραιμίδη, τους συνδικαλιστές  Αναστασία Φραντζεσκάκη, Χρίστο  Σαββάκη και Ζαχαρία Τριγάζη και τον   πρόεδρο  του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη. Τον Σύνδεσμο Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό εκπροσώπησε ο Χρήστος Λεμπέκος.  

Η φετινή επίσκεψη του Πλοίου της Ειρήνης αποτέλεσε πράξη αλληλεγγύης, καθώς υπάρχει και το προηγούμενο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο από τα εξοντωτικά μνημόνια ελληνικό λαό, μέσω της κίνησης «Γιατροί του Κόσμου».

Από φοιτητική διαμαρτυρία, παγκόσμιο κίνημα

Η οργάνωση «Peace Boat», με έδρα το Τόκιο,  έχει τις ρίζες της σε μια αυθόρμητη φοιτητική διαμαρτυρία. To 1982, ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την αποσιώπηση του ιμπεριαλιστικού  παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος γειτονικών χωρών και λαών, που είχαν υποστεί ιαπωνικές πολεμικές επιδρομές και κατοχές. Οργάνωσαν, λοιπόν,  περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς των Φιλιππίνων, Κορέας και Κίνας, ναυλώνοντας επιβατικό πλοίο. Η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από ευρύτερες δυνάμεις και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και παγκοσμιοποιηθεί. Αξιοσημείωτο ότι το πρώτο παγκόσμιο ταξίδι, το 1991, ξεκίνησε  με πλοίο της εταιρίας ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ.

Τέλος, έχοντας λάβει και ο ίδιος μέρος σε τμήμα του ταξιδιού στη Μεσόγειο, έχω χαρακτηρίσει το Πλοίο της Ειρήνης «πλωτό πανεπιστήμιο», με πληθώρα διαλέξεων, προβολών και τιμητικών εκδηλώσεων για πρωτεργάτες του αντιπυρηνικού κινήματος, όπως ο δικός μας Νίκος Νικηφορίδης.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης -ΠΑΔΟΠ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)