to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 15.05.2023

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Η δημιουργία του παράκτιου φράχτη είναι εγκληματική πράξη

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Τάκη Θεοδωρικάκο, είχε ο Γιάννης Μουζάλας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «MEGA». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο φράχτης στον Έβρο, με τον κ. Μουζάλα να σημειώνει ότι ο «φράχτης όσον αφορά στο χερσαίο έδαφος, είναι ένα έργο που σε συγκεκριμένες στιγμές θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και μια τέτοια στιγμή ήταν η χειραγωγημένη προέλαση των προσφύγων και μεταναστών από το τουρκικό κράτος και παρακράτος». Ωστόσο, τόνισε ότι «γενικά, ο φράχτης δεν μπορεί να είναι το κύριο ζήτημα».


Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ο φράχτης σε μια πιθανή προσφυγική-μεταναστευτική κρίση δημιουργεί ένα πρόβλημα, κι αυτό είναι ότι καθιστά ευκολότερη λύση την μετακίνησή τους στα νησιά. Τα νησιά γίνονται πάλι ένας τρόπος επιλογής του τουρκικού κράτους ή παρακράτους για μία αντίστοιχη με το παρελθόν κατάσταση».

«Δεν λέω ότι ο χερσαίος φράχτης είναι άχρηστος ή θα τον γκρεμίσουμε, άλλωστε δεν το γκρεμίσαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να αποτελέσει μια λύση, δεν είναι όμως η κύρια λύση», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον παράκτιο φράχτη, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι  «δημιουργεί γκρίζες ζώνες στα εθνικά μας σύνορα, καθώς τα εθνικά μας σύνορα είναι στη μέση του ποταμού και αφήνει περίπου 200.000.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία οι κάτοικοι της περιοχής ξύλευαν, θήρευαν, ψάρευαν, στη γκρίζα ζώνη».

«Αντικειμενικά τα σύνορά μας μετατίθενται, δημιουργείται μία γκρίζα ζώνη. Δεν θέλουμε τον παράκτιο φράχτη, ο οποίος θεωρούμε ότι είναι εγκληματική πράξη», είπε ο κ. Μουζάλας.

Και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα, έχοντας συνεχείς καταδίκες. Όταν βρεθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τον χερσαίο φράχτη, δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα, ωστόσο όταν βρεθούν έξω από τον παράκτιο φράχτη, θα βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Εκεί η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει τις Διεθνείς Συνθήκες».

Η λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι η πολιτική λύση είπε ο κ. Μουζάλας, «όσο γινόμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, που είναι η άποψη του κ. Μητσοτάκη -και χαροποιεί πάρα πολύ την κεντρική Ευρώπη-, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό».

«Για παράδειγμα, πολιτική λύση είναι η λύση που επιδιώξαμε και παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο για αυτή, κι αυτή ήταν η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Σχολιάζοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του φράχτη από την Ε.Ε. και την τελική απόφαση που έλαβε το ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μουζάλας  διέψευσε τη Νέα Δημοκρατία αναφέροντας ότι «σε σχέση με τους φράχτες και τη χρηματοδότηση τους από την Ε.Ε., ο κ. Παπαδημούλης ήταν εισηγητής της Αριστεράς, το θέμα, όμως, το εισήγαγε μια γαλλίδα ευρωβουλευτής του Μακρόν, και δεν το ψήφισε η ευρωβουλή. Το ότι η Νέα Δημοκρατία επαίρεται ότι η ευρωβουλή ψήφισε τελικά να χρηματοδοτηθεί ο φράχτης δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή δεν ψήφισε να χρηματοδοτηθεί ο φράχτης, ψήφισε να δοθούν χρήματα για υποδομές, που είναι κάτι πιο γενικό, κι αυτό εν τέλει δεν πέρασε στο ευρωκοινοβούλιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)