to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 15.05.2023

Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται το βιβλίο της Ελ. Τσερεζόλε «Ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Επιτελικά μαθήματα πολιτικής αριστείας»

Κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται το βιβλίο της Ελ. Τσερεζόλε «Ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Επιτελικά μαθήματα πολιτικής αριστείας» με πρόλογοα της Ράνιας Σβίγκου, επίμετρο από την Σία Αναγνωστοπούλου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στην «Θρυαλλίδα» (Ηρακλειδών 11, ΗΣΑΠ Θησείο) παρουσιάζουν το βιβλίο οι: Μαρία Κουβέλη, Νίκος Μπελαβίλας, Νάση Σιαφάκα και η συγγραφέας, συντονίζει ο Πέτρος Κακολύρης


Λίγα λόγια για το βιβλίο

130 σύντομα δημοσιογραφικά σημειώματα που γράφτηκαν πριν από την προδιαγεγραμμένη τραγωδία των Τεμπών. Με την οποία επιβεβαιώθηκε τραγικά η κυνική υποκρισία ενός ανελέητου συστήματος εξουσίας, που δεν αφορά απλά ένα πρόσωπο, αλλά εκφράζει την πεμπτουσία της φιλοσοφίας μιας αντικοινωνικής διακυβέρνησης. Της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης που απεχθάνεται ό,τι είναι δημόσιο. Απεχθάνεται τα στοιχειώδη δικαιώματα, από την υγεία και την παιδεία ως την ασφάλεια, και υποστηρίζει, παρά τις ηχηρές και ενίοτε τραγικές ιστορικές διαψεύσεις, ότι τα πάντα ρυθμίζονται από την αόρατη χείρα της αγοράς. Μια διακυβέρνηση που λεηλατεί το δημόσιο, το οποίο η ίδια απαξιώνει, πριν το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Που απεχθάνεται και πολεμάει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Που δεν διστάζει, με έναν τραμπισμό αλά γκρέκα, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, να χρησιμοποιεί εμφυλιοπολεμική ρητορική. Και, εντέλει, να καταστέλλει με αυταρχισμό κάθε αποκλίνουσα και ενοχλητική φωνή.

130 σημειώματα - μικρά λιθαράκια στο μονοπάτι κόντρα στη λήθη. Γιατί η μνήμη είναι γνώση, δύναμη για το παρόν και το μέλλον.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Τσερεζόλε γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Χαλάνδρι. Είναι δημοσιογράφος και μεταφράστρια.

Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Επιστήμες Επικοινωνίας στο Παρίσι (Paris II, Institut Français de Presse) και Μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ήταν υπεύθυνη για τα διεθνή στην εφημερίδα Αυγή από το 1994 ως το 2012. Από το 2012 ως σήμερα αρθρογραφεί στην Αυγή της Κυριακής, και από το 2018 ως το 2023 στην εφημερίδα Kontranews. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Άμος Οζ, την Ντανιέλ Μιτεράν, τον Ηλία Πετρόπουλο, τον Αλέν Μπαντιού, τον Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ, τον Ιμπέρ Βεντρίν, τον Ντέιβιντ Γκρόσμαν, τον Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες (Κάρλος), τον Σαμίρ Αμίν, τον Άλαα ελ Ασουάνι, τον Τζον Μίρσχαϊμερ, την Σούζαν Τζορτζ, τον Ταρέκ Αλί κ.ά. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά όπως το Μετρό, η Γαλέρα, Εξωτερικά Θέματα κ.ά.

Δίδαξε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας από το 2000 ως το 2013. Από το 1994 ως το 2012 είχε την ευθύνη έκδοσης της τοπικής εφημερίδας του Χαλανδρίου ΦΛΥΑρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)