to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παρουσίαση δύο βιβλίων με θέμα την εργασιακή απορρύθμιση στο Πάντειο, Τρίτη 16/5

Την Τρίτη 16 Μαΐου το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εργασιακή Απορρύθμιση και Ευαλωτότητα στους Καιρούς της Ελάχιστης Κοινωνικής Προστασίας». Η πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου γίνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Κουζή «Η Μεγάλη Εργασιακή Απορρύθμιση» και του βιβλίου των Χρήστου Μπάγκαβου και Νίκου Κουραχάνη «Όψεις Εργασιακής Ενσωμάτωσης των Προσφύγων» από τις Topos books / Εκδόσεις Τόπος.


Με αφορμή δύο εξαιρετικές μελέτες, το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει την Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 19.00 επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Εργασιακή απορρύθμιση και ευαλωτότητα στους καιρούς της ελάχιστης κοινωνικής προστασίας».

Το βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Κουζή «Η μεγάλη εργασιακή απορρύθμιση», για το οποίο έχουμε αναλυτικά μιλήσει μέσα από τις σελίδες μας, αλλά και το βιβλίο «Οψεις εργασιακής ενσωμάτωσης των προσφύγων», του καθηγητή Χρήστου Μπάγκαβου και του επίκουρου καθηγητή Νίκου Κουραχάνη, πυροδοτούν τη συζήτηση (και τα δύο κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Τόπος).

Το έργο των Μπάγκαβου και Κουραχάνη, που μόλις κυκλοφόρησε, πραγματεύεται την απασχόληση των προσφύγων ως κομβική παράμετρο της ενσωμάτωσης, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «αφορά τόσο την κοινωνική χειραφέτηση των προσφύγων και την απεμπλοκή τους από προνοιακές παροχές όσο και τη διασφάλιση προοπτικών αξιοπρεπούς διαβίωσης».


Οι συγγραφείς αναζητούν τον ρόλο της διεθνούς μετανάστευσης για τη διαχρονική εξέλιξη του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, μελετούν την κρατική κοινωνική πολιτική -και ειδικότερα το πρόγραμμα HELIOS- για την εργασιακή ενσωμάτωση αιτούντων άσυλο και προσφύγων, ανατέμνουν τον ρόλο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η έρευνα πεδίου και οι βιογραφικές συνεντεύξεις.

Στην ημερίδα μιλούν επιστήμονες του Παντείου: η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Κώστας Δημουλάς και ο διδάσκων Απόστολος Καψάλης, ενώ συντονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Καλτσώνης. Χαιρετίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής, Σταύρος Μαυρουδέας.Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία και αλληλέγγυες οργανώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)