to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 09.05.2023

Πολιτική

Γ. Αμανατίδης: «Χωρίς πυξίδα η πολιτική Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία»

Ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στον «Σκάι» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε τη χώρα όπως η κυβέρνηση, σαν ένα πολιορκητικό κριό της Δύσης και συγκεκριμένων συμφερόντων αλλά θέλουμε η χώρα μας να ασκεί ενεργητική, φιλειρηνική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».



«Η Τουρκία έχει στρατηγική και δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει» ξεκαθάρισε, ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική «χωρίς πυξίδα»- όπως είπε- που άσκησε, εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον «Σκάι» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις δύο χώρες να βρίσκονται ταυτόχρονα σε προεκλογική περίοδο, επισήμανε ότι «μπορεί να γίνονται τακτικές κινήσεις, όπως συνέβη στην περίοδο των σεισμών, αλλά η στρατηγική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει».

«Το casus belli εξακολουθεί να υφίσταται, το γκριζάρισμα των ζωνών επίσης και το ερώτημα είναι: τι κάνουμε εμείς;» είπε.

«Έκανε η χώρα μας όλες τις κινήσεις που έπρεπε για να εξασφαλίσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή;» ρώτησε, «έκανε η κυβέρνηση κινήσεις για να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας;» ρώτησε ξανά, γνωρίζοντας όπως όλοι, ότι αυτό δεν έγινε, από το 2019 μέχρι σήμερα. 

«Τα έκανε αυτά η κυβέρνηση ώστε να πιεστεί η Τουρκία να έρθει σε διαπραγματεύσεις για τη μοναδική μας διαφορά στην ΑΟΖ ή λειτουργεί χωρίς πυξίδα, όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντας και κάνοντας και άλλοτε ανεβάζει κι άλλοτε κατεβάζει τους τόνους» αναρωτήθηκε.

«Κατά την άποψή μας η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στρατηγική» τόνισε, ενώ ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, απάντησε πως «στα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όλη η Ελλάδα είναι ενωμένη».

«Από την άλλη μεριά, αυτό που είδαμε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και αποχρώσες διαφορές, πολλές φορές, με το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν μια πολιτική, που στην αρχή χαρακτηρίστηκε από υποχωρήσεις και μετά "τα πήρε ο αέρας" ή αργότερα γίναμε πρόθυμοι και προβλέψιμοι» υπενθύμισε.

«Η μεγάλη διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε τη χώρα μας, όπως η κυβέρνηση, σαν ένα πολιορκητικό κριό της Δύσης και συγκεκριμένων συμφερόντων» σημείωσε, «αλλά θέλουμε η χώρα μας να ασκεί ενεργητική, φιλειρηνική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)