to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 08.05.2023

Πολιτική

Συγκοινωνούντα δοχεία Predator και ΕΥΠ με εντολέα Μητσοτάκη - Ολόκληρη η έκθεση βόμβα της PEGA

«Διάβρωση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»


Το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει έκθεση της PEGA. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator με τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά σε κυρώσεις κατά της Ελλάδας.

«Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση της παρακολούθησης και χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται» σημειώνεται.

Στην τελική έκθεση τονίζεται ότι «υπάρχουν μοτίβα που υποδηλώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, την εξαγωγή spyware σε χώρες με φτωχά αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχει ένα κέντρο εκπαίδευσης για πράκτορες τρίτων χωρών που θέλουν να εξοικειωθούν με το spyware. Παρά το γεγονός ότι η χρήση spyware είναι παράνομη στην Ελλάδα, η έρευνα για την προέλευση των επιθέσεων spyware απέκτησε δυναμική μόλις το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό συμφέρον, ιδίως ο διορισμός συνεργατών και πιστών σε καίριες θέσεις όπως η ΕΥΠ, η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) και η Κρίκελ (Εταιρεία εξειδικευμένη στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας). Ενώ το spyware, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις συνέβη παράλληλα ή μεταγενέστερα με νόμιμες υποκλοπές, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει κατ' αρχήν ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, οι νομικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες διασφαλίσεις και οι πολιτικοί διορισμοί σε βασικές θέσεις αποτελούν εμπόδιο στον έλεγχο και τη λογοδοσία. Οι μηχανισμοί εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχου έχουν αποδυναμωθεί σκόπιμα και παρακάμπτεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Οι επικριτικοί δημοσιογράφοι ή αξιωματούχοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρεμπόδιση. Συνολικά, το σύστημα διασφαλίσεων και εποπτείας όσον αφορά την επιτήρηση είναι ανεπαρκές, για την προστασία των πολιτών από την κατάχρηση τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Επιπλέον, επικαλείται το πρόσχημα της "εθνικής ασφάλειας" ως δικαιολογία για τις υποκλοπές ατόμων».

Όλα οδηγούν στο Μαξίμου για το Predator

Η έκθεση αναφέρει ότι «ελλείψει στοιχείων σχετικά με την ταυτότητα του αγοραστή και του χρήστη του Predator στις ελληνικές υποθέσεις, δεν μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν και πώς η κυβέρνηση ή άλλος φορέας είχε αποκτήσει το Predator. Εάν δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, τότε πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ένας μη κρατικός φορέας ήταν υπεύθυνος για τις (απόπειρες) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Αυτό θα αποτελούσε έγκλημα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το οποίο θα έπρεπε να διερευνηθεί. Η υπόθεση των ιδιωτικών φορέων πίσω από τις επιθέσεις των Predator είναι επιπλέον εξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν θα εξηγούσε την επιλογή των στόχων. Ωστόσο, κατ' αρχήν δεν είναι αδύνατο να αποκτηθεί ή να γίνει χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού χωρίς κυβερνητικοί φορείς να αγοράζουν άμεσα το λογισμικό».

Σύμφωνα με τη PEGA, «το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί να αγοραστεί μέσω πληρεξούσιων αντιπροσώπων, εταιρειών διαμεσολάβησης ή μεσαζόντων, όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις, ή μπορεί να γίνουν συμφωνίες με προμηθευτές λογισμικού κατασκοπείας για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών που σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν στενές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και γεγονότων που αφορούσαν την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως την Krikel, έναν προτιμώμενο προμηθευτή εξοπλισμού επικοινωνιών και παρακολούθησης μεταξύ άλλων για την αστυνομία και την ΕΥΠ. Η Krikel συνδέεται στενά με πρόσωπα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Πληθαίνουν τα στοιχεία για τις εκτεταμένες σχέσεις μεταξύ της Intellexa, της εταιρείας που κατέχει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και του ελληνικού κράτους. Στις 16 Ιανουαρίου 2023, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Intellexa για μη συνεργασία και άρνηση να παραδώσει πληροφορίες σχετικά με το πελατολόγιό της, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 μετά από καταγγελία του Ανδρουλάκη. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Ο Δημητριάδης φέρεται να γνωρίζει και τον Αδρέα Λοβέρδο, υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2021».

• Διαβάστε επίσης - Π. Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης μας διασύρει διεθνώς - Στις 21 Μαΐου γινόμαστε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα

Μια άλλη πιθανότητα είναι σύμφωνα με την έκθεση της PEGA «ότι το Predator αποκτήθηκε μέσω του Ketyak, Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που ιδρύθηκε από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΕΥΠ Κοντολέων. Λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΕΥΠ1α και συμμετέχει σε έργα που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη».

Στην συνέχεια γίνεται εκτενή αναφορά στον Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος «είναι ανιψιός του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 Γενικός Γραμματέας στο γραφείο του. Σε αυτό το ρόλο ήταν υπεύθυνος για τις κυβερνητικές επαφές με την ΕΥΠ. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 5 Αυγούστου 2022 μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη. Στην αρχή, η παραίτησή του αποδόθηκε στο τοξικό πολιτικό περιβάλλον αλλά στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του απέδωσε την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές του Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων».

«Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την «κοινωνική του σχέση» με τον Δημητριάδη. Ο Κοντολέων διορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ορισμένες διατάξεις του νόμου έπρεπε να προσαρμοστούν έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο διορισμός του.
Ο Δημητριάδης είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με πολλούς τρόπους με τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο. Οι τρεις άνδρες γνωρίζονται προσωπικά. Ο Δημητριάδης και ο Λαβράνος είναι κουμπάροι («Κουμπάροι»)1α και ο Δημητριάδης είναι ο νονός του δεύτερου παιδιού του Λαβράνου1β. Ο Δημητριάδης συνδέθηκε επίσης έμμεσα με τον Μπίτζιο μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών με τον αδερφό του Μπίτζιου.

Αυτό τον τοποθετεί στην καρδιά ενός δικτύου που τον συνδέει τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά με βασικά πρόσωπα της Intellexa, της Krikel και της ΕΥΠ.

Κούλογλου: Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς

Μετά την έγκριση από την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Πορίσματος και των Συστάσεων για τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Στέλιος Κούλογλου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία, 30 υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, το πόρισμα της, και με 30 υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές, τις συστάσεις της μετά τις πολύμηνες έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά ψήφισαν βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, ενώ απείχε η ακροδεξιά.

Ειδικότερα στα εκτενή κεφάλαια που αφορούν στην Ελλάδα, και υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια,  την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τις στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Παράλληλα επισημαίνει με πολύ καυστικό τρόπο την απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης μέσω της τροπολογίας "Πικραμένου" και του νέου νόμου που αποκλείει τα θύματα από την ενημέρωσή τους και καλεί σε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Η Εξεταστική επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των ανεξάρτητων αρχών όπως η ΑΔΑΕ και, μάλιστα, να εγγυηθεί την ακεραιότητα των επικείμενων εκλογών. Τέλος, την καλεί να ανακαλέσει επειγόντως της άδειες εξαγωγής του Predator και να ερευνήσει πραγματικά τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό, υπόθεση για την οποία διεξάγει έρευνα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά από τις αποκαλύψεις μας.

Όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο γραφείο του, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λειτουργούν και επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, τώρα και με ένα "πόρισμα-κόλαφο" ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους και υπουργούς του, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και τις οικογένειές τους και επιχείρησε να τα συγκαλύψει με παλινωδίες αλλά και με στοχευμένη νομοθέτηση.

Όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο της πορίσματος το Νοέμβριο του 2022, αρκετοί υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν ήταν το τελικό πόρισμα που θα ψηφιστεί. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους:  Αυτό που ψηφίσαμε σήμερα είναι κατά πολύ χειρότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη! 

Γιατί στη διάρκεια αυτών των μηνών, και την επεξεργασία που κάναμε στην Επιτροπή, προσθέσαμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες και αδιάσειστα στοιχεία ενώ επικαιροποιήθηκε με βάση τις νεότερες αποκαλύψεις για τα εργα και τις ημέρες της ΝΔ γύρω από τις υποκλοπές.  Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την κεντρική καθοδήγηση από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη μαζική κλίμακα που είχαν προσλάβει οι υποκλοπές από ΕΥΠ και Predator στην Ελλάδα.

Το πόρισμα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η κυνική προσπάθεια συγκάλυψης και άρνησης συνεργασίας, έφερε το Μητσοτάκη και την Ελλάδα, στην ίδια κατηγορία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)