to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 06.05.2023

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Βαθιά η αντίληψη της ΝΔ ότι υπάρχουν εργαλεία και συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων

«Ο Κ. Μητσοτάκης απεχθάνεται την έννοια των κυβερνήσεων συνεργασίας, διότι θέλει να κυβερνά ανεξέλεγκτος» υπογράμμισε σε συνέντευξη του ο Δημ. Τζανακόπουλος, για να μπορεί μόνος του, όπως εξήγησε «να οικοδομεί το καθεστώς που οικοδόμησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Μ. Μ. Ε. , στη Δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση κλπ»


«Όλα σχετίζονται με μια βαθιά αντίληψη της ΝΔ ότι υπάρχουν εργαλεία και συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα και αυτά είναι που θα κριθούν ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου» τόνισε σε συνέντευξη του ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α' Αθήνας, Δημήτρη Τζανακόπολο στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως ακόμη κι αυτές που  έχουν τα γνωστά μεθοδολογικά προβλήματα, «καταγράφουν ένα τεράστιο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας κοντά στο 70% που επιθυμούν να φύγει αυτή η κυβέρνηση, που δε θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.»

Ανέφερε επίσης σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση κουρελού, ο Κ. Μητσοτάκης, «εφόσον θα του προσφέρουν οι συσχετισμοί μια τέτοια δυνατότητα, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη θέση του στην πρωθυπουργία, ακόμα και να πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα με μέσα που ο ίδιος γνωρίζει. Άλλωστε είναι ένας πρωθυπουργός που στη διάρκεια της θητείας του έχει χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θα διστάσει να οργανώσει μια πολιτική αποστασία, εφόσον αυτό θα μπορούσε να τον διατηρήσει στην πρωθυπουργία;»

O ελληνικός λαός πρέπει να δώσει μια σαφέστατη απάντηση σε αυτήν τη λογική, υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, η οποία όπως είπε, «υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας και να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και η κρίσιμη μεταβλητή για τη διαμόρφωση προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι ανάγκη κάτι να αλλάξει. Από τις απαντήσεις, ιδιαίτερα της νεολαίας φαίνεται ότι δεν γίνεται να είναι δεδομένη μια κοινωνία μηδενικών προσδοκιών».

Σημείωσε ταυτόχρονα πως αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι οριακά. «Πρόκειται για μια ανοιχτή μάχη η οποία θα κριθεί τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α' Αθήνας είπε πως «αναφέρει ότι είχαμε μείωση του μέσου πραγματικού εισοδήματος και ήμασταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είχε μείωση του μέσου πραγματικού μισθού. Το πραγματικό εισόδημα είναι μειωμένο κατά 20%. Ενώ η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία χάνει εισόδημα, την ίδια στιγμή τα συσσωρευμένα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων, αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2022, διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε μείωσε το ΦΠΑ, τα πήρε από την τσέπη των φορολογουμένων και τα έδωσε δώρο στις εταιρείες ενέργειας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα αυτά σχετίζονται με μια βαθιά αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας ότι υπάρχουν εργαλεία και συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα και αυτά είναι που θα κριθούν ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου».

Τόνισε παράλληλα πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει τον οποιοδήποτε ηθικό φραγμό, εκτίμηση που βασίζεται στον βίο και την πολιτεία του «και ως μέλους της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και ως πρωθυπουργού. Η χειραγώγηση της δικαιοσύνης εξάλλου προκύπτει απολύτως από αυτή τη θεσμική διελκυστίνδα στην οποία ενεπλάκη η κυβέρνηση με την δικαστική εξουσία. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν σκιές και γκρίζες ζώνες».

Χαρακτήρισε αντιθεσμική τη συμπεριφορά του Κ. Μητσοτάκη  να συνομιλεί ή να βάζει συνεργάτες του να συνομιλούν με έναν ανώτατο του δικαστή, προσφέροντάς του θέσεις μετά τη συνταξιοδότησή του.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα σχόλια των νέων ανθρώπων τα οποία εκφράζουν την προσδοκία, «την ανάγκη του κόσμου να υπάρξει πολιτική αλλαγή, την ανάγκη του κόσμου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αποτελεί στο μυαλό των περισσότερων πολιτών κάτι πολύ μακρινό, κάτι το οποίο δεν τους ακουμπά, κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας ως προς το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Όμως για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, για τα επιχειρήματα που κάθε φορά παρουσιάζονται, αλλά και για την δομή και το ύφος του λόγου δεν ευθύνονται πάντοτε και αποκλειστικά οι πολιτικοί. Υπάρχει ένα ολόκληρο μιντιακό σύστημα, το οποίο αν δεν τροφοδοτεί πολλές φορές τους υψηλούς τόνους και αν δεν καλλιεργεί τους υψηλούς τόνους, σε κάθε περίπτωση δεν ενδιαφέρεται κιόλας να τους περιορίσει».

«Στα περισσότερα πάνελ και στις περισσότερες εκπομπές, τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν την τελείως τρέχουσα επικαιρότητα και σπανίως το βάθος και την πολιτική ουσία της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Έτσι η κρίση αντιπροσώπευσης, η κρίση του κομματικού φαινομένου, η κρίση της πολιτικής συνήθως καταλήγει σε αντιπολιτικές και μάλλον συντηρητικές, αν όχι ακραία δεξιές αντιλήψεις,  και είναι αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου και της ουσιαστικής πολιτικής που δεν εκπροσωπεί τον πολιτικό ως πρόσωπο, αλλά εκπροσωπεί κοινωνικές δυνάμεις και κοινωνικά συμφέροντα».

Σημείωσε επίσης πως οι Έλληνες πολίτες «απαντούν με συντριπτική πλειοψηφία ότι προτιμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε σχέση με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο για να γίνει πράξη η προοδευτική διακυβέρνηση με όρους συνεργασίας των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων».

«Ο Κ. Μητσοτάκης απεχθάνεται την έννοια των κυβερνήσεων συνεργασίας, διότι θέλει να κυβερνά ανεξέλεγκτος» υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, για να μπορεί μόνος του, όπως εξήγησε «και χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν να συνεχίσει να οικοδομεί το καθεστώς που οικοδόμησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Μ. Μ. Ε. , στη Δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, στις μυστικές υπηρεσίες, στο Ταμείο ανάκαμψης.Να διαμορφώσει δηλαδή τους όρους για την εμπέδωση αυτού του βαθιά προβληματικού καθεστώτος. Αντίθετα οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν και την έννοια του ελέγχου μεταξύ των συνεργαζόμενων κομμάτων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)