to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 06.05.2023

Οικονομία

Επιτόκια: Νέα επιβάρυνση για τους δανειολήπτες - Παγωμένα για τους καταθέτες

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν νέα αύξηση στο κόστος δανείων τον Μάρτιο, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν παγωμένα


Διαβάζουμε στο οικονομικό ρεπορτάζ της Αυγής και του Γιάννη Αγουρίδη:

Νέα ψυχρολουσία βρήκε χιλιάδες δανειολήπτες, καθότι τον Μάρτιο σημειώθηκε νέο άνοιγμα της ψαλίδας στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, κάτι το οποίο δείχνει τις μεγάλες επιβαρύνσεις, στις οποίες υπόκεινται. Είναι γεγονός ότι αυξήθηκε εκ νέου τον Μάρτιο η ψαλίδα μεταξύ του μέσου επιτοκίου δανείων και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικά, οι τράπεζες «ανεβάζουν» το κόστος χρήματος για τους πολίτες, την ώρα που οι ίδιες αυξάνουν τα κέρδη τους, τα οποία σημείωσαν άνοδο ρεκόρ το 2022.

 

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%, με την ψαλίδα να αυξάνεται στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις νέες καταθέσεις και τα νέα δάνεια (από 5,36 ποσοστιαίες μονάδες τον Φεβρουάριο). Αντίστοιχη είναι και η «ψαλίδα» στις υφιστάμενες καταθέσεις και τα υφιστάμενα δάνεια: Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 5,36 ποσοστιαίες μονάδες από 5,34 τον Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μεγάλο μέρος των νέων καταθέσεων των νοικοκυριών τοποθετείται πλέον σε προθεσμιακές καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια πάνω από 1 έτος, στις οποίες το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,83% από 1,04% τον Δεκέμβριο του 2022.

Πρακτικά, δηλαδή, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στο spread, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν έγινε η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τότε η μέση απόδοση στις καταθέσεις ήταν μόλις 0,02%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο δανεισμού στο 3,71%. Το spread δηλαδή ήταν μόλις 3,69 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Οι επιβαρύνσεις

Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25 μονάβες βάσης, την ώρα που η επικεφαλής της προανήγγειλε ουσιαστικά νέες αυξήσεις.

Όπως είναι φυσικό, στην Ελλάδα θα επηρεαστούν οι «κόκκινοι δανειολήπτες» των στεγαστικών, ενώ στους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, δεν θα επιβληθεί νέα προσαύξηση στο κόστος της δόσης του κυμαινόμενου δανείου, αφού οι τράπεζες από κοινού να καλύψουν την έξτρα επιβάρυνση μόνο για 12 μήνες και να παραμείνουν οι αυξήσεις στο ύψος της 31ης Μαρτίου. Συνεπώς θα παραμείνουν οι επιβαρύνσεις που ίσχυαν μέχρι και πριν από ένα μήνα και κάτι παραπάνω. κυμαινόμενο επιτόκιο δεν έχει μόνο ένα στεγαστικό δάνειο. Με κυμαινόμενο επιτόκιο δανείζονται οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες και αυτή είναι μία παράμετρος διόλου αμελητέα.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει αυτόματα και άμεσα όλα τα επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα καινούρια, που θα συναφθούν στο προσεχές διάστημα, καθώς και τα παλαιά, αυτά που συντηρούν τη δεξαμενή των υπολοίπων της επιχειρηματικής πίστης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)