to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντιδράσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις της εισόδου ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους από Φιλοζωικά Σωματεία

Aνακοίνωση Φορέων: « Προστίθεται μια ακόμη περίπτωση, διάκρισης και κατηγοριοποίησης των Ελλήνων πολιτών, σε αυτούς που έχουν μικρόσωμο και σε αυτούς που έχουν μεγαλόσωμο κατοικίδιο. Μέχρι τώρα είχαμε τα ΜΜΜ, τώρα έχουμε και τους αρχαιολογικούς χώρους. Σε 110 αρχαιολογικούς χώρους θα φτιαχτούν κλουβιά, όπου θα πρέπει να τοποθετείται ο μεγαλόσωμος σκύλος, για όση ώρα θα χρειαστεί ο κηδεμόνας του να περιηγηθεί στον χώρο, ίσως και πολλές ώρες, και αυτό το ονομάζουμε πολιτισμό και βήμα θετικό».


Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) γνωμοδότησαν στις (26/4) ομόφωνα υπέρ της εισόδου ζώων συντροφιάς σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, υπό όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, αν και το βήμα αυτό δείχνει θετικό, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εισόδου ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους προκάλεσαν αντιδράσεις από φιλοζωικούς φορείς και σωματεία.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

«Με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να δίνεται η δυνατότητα σε ζώα συντροφιάς να ακολουθούν τους κτήτορες τους στην επίσκεψή τους σε περισσότερους από 120 αρχαιολογικούς χώρους γίνεται ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα για τον  εναρμονισμό του πλαισίου προσβασιμότητας σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ήδη εφαρμόζουν κανόνες εισόδου των ζώων συντροφιάς. Είναι προφανές ότι η είσοδος δε μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων. Σε χώρους με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα και με συγκεκριμένες δυνατότητες στην προσέγγισή τους, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, η είσοδος για τους μικρούς φίλους μας, δεν θα ήταν εύκολη, καθώς θα κινδύνευαν οι ίδιοι από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά μπορεί και να προκαλούσαν ενόχληση σε επισκέπτες μη εξοικειωμένους στην παρουσία τους. Όμως, σε αναπεπταμένους χώρους χιλιάδων στρεμμάτων, όπως είναι η Βεργίνα, η Δήλος, η Αρχαία Μεσσήνη, οι Μυκήνες, οι Φίλιπποι, το σκυλάκι υπό επιτήρηση, με λουρί, με βιβλιάριο υγείας και με τις προϋποθέσεις που θέτει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, και θα μπορεί να συντροφεύει τον συνοδό του στην περιήγησή του. Το ίδιο θα μπορεί να γίνει και στην περίπτωση ενός μεγαλόσωμου ζώου συντροφιάς, εφόσον ο κτήτορας δεχθεί να του φορέσει φίμωτρο».


Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ:

  • η είσοδος σε ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί
  • θα επιτρέπεται σε αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών
  • οι συνοδοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μ. ή τα ζώα να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιππο) ή να βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς
  • θα ζητείται η επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και τα ζώα θα επιτρέπεται να εισέλθουν, εφόσον ο συνοδός τους φέρει μαζί του τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ βάσει της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου:

  • περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται
  • δεν θα επιτρέπεται στα ζώα συντροφιάς η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα

Αντιδράσεις για τους όρους και προϋποθέσεις από Φιλοζωικά Σωματεία

Ακολουθεί η ανακοίνωση Φορέων:

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο... Κτήτορας και η Αναχρονιστική Αντίληψη για τα Ζώα.

Άλλη μια προεκλογική κενολογία, που επί της ουσίας δεν βοηθάει να απεμπλακεί η ελληνική κοινωνία και οι διάφορες αρχές από συμπλέγματα κατά των ζώων. Μέχρι τώρα το φιλοζωικό κίνημα είχε καταφέρει να καταργήσει στην πράξη ένα αναχρονιστικό και πολυκαιρισμένο Προεδρικό Διάταγμα του 2004, το οποίο απαγόρευε την είσοδο των μη αστέγων κατοικίδιων ζώων, στους Αρχαιολογικούς Χώρους, όπου δε, δημιουργούνταν προβλήματα απαγόρευσης σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο, πάντα οι κηδεμόνες των κατοικιδίων έβγαιναν κερδισμένοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

'Ολοι οι νόμοι όμως ήτοι ο 3170/03, 4039/12, 4235/14 και ο σημερινός 4830/21, που αναφέρονται ειδικά στα ζώα συντροφιάς, δεν απαγόρευαν την είσοδό τους σε αρχαιολογικούς χώρους. Η όποια αναφορά, αφορούσε τα άστεγα ζώα (αδέσποτα), των οποίων απαγορευόταν η επανατοποθέτηση μετά από κάποια περισυλλογή τους, π.χ. για στείρωση, σε  περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τώρα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προκλήθηκε φευ, όπως διαβάζουμε από φιλοζωική ομοσπονδία, εισάγονται περιορισμοί αναχρονιστικοί που δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη αντίληψη για τη σχέση ανθρώπινων και μη ζώων, διαιωνίζοντας απαρχαιωμένες πεποιθήσεις.

Θεωρούμε ως μέγιστο πολιτιστικό ατόπημα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού την κατά κόρον χρήση της λέξης Κτήτωρ, μιας και αυτό που πρεσβεύει, αποτελεί την πεμπτουσία του προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, από όπου προέρχονται τα δεινά όλων των ζώων. Η ανακοίνωση σε όλα τα σημεία αναφέρεται στη λέξη Κτήτορας για να αποδώσει τη σχέση ανθρώπου με ένα ζώο και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι, Κτήτωρ, Κτήση, Κτήμα, Res. Ούτε καν δεσποζόμενο, όπως αναφέρει ο νόμος, αλλά κτήτωρ.


Επιπλέον με τη γνωμοδότηση αυτή παρατηρούμε τα παρακάτω:

1. Προστίθεται μια ακόμη περίπτωση, διάκρισης και κατηγοριοποίησης των Ελλήνων πολιτών, σε αυτούς που έχουν μικρόσωμο και σε αυτούς που έχουν μεγαλόσωμο κατοικίδιο. Μέχρι τώρα είχαμε τα ΜΜΜ, τώρα έχουμε και τους αρχαιολογικούς χώρους.


2. Σε 110 αρχαιολογικούς χώρους θα φτιαχτούν κλουβιά, όπου θα πρέπει να τοποθετείται ο μεγαλόσωμος σκύλος, για όση ώρα θα χρειαστεί ο κηδεμόνας του να περιηγηθεί στον χώρο, ίσως και πολλές ώρες, και αυτό το ονομάζουμε πολιτισμό και βήμα θετικό.

3. Άνθρωποι αναρμόδιοι και ακατάλληλοι, ίσως και χωρίς μόρφωση θα καλούνται στην είσοδο να "διαβάζουν" ένα βιβλιάριο για να πιστοποιήσουν αν ο σκύλος ειναι εμβολιασμένος ή όχι και για ποιες ασθένειες, ενώ πιο σημαντική παράβαση όπως π.χ. η έλλειψη τσιπ καταγραφής δε θα μπορεί να διαπιστωθεί λόγω έλλειψης σκάνερ.

4. Δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ στην είσοδο των αρχαιολογικών χώρων να αναγράφεται αν είναι αναπεπταμένος ή όχι ο συγκεκριμένος χώρος. Η περίπτωση τοποθέτησης πινακίδας σήμανσης του χώρου σε αναπεπταμένος ή μη αναπεπταμένος, θα σημαίνει διαχωρισμός των επισκεπτών, σε αυτούς που θα έχουν μαζί τους το κατοικίδιό τους και στους μη έχοντες. Μια ακόμη μορφή διάκρισης.

Οι Φορείς, που εν πρώτοις υπογράφουμε την Ανακοίνωση δεσμεύονται να προσπαθήσουν να αλλάξουν αρκετά σημεία της ρύθμισης, που μας γυρίζει σε μεγάλο βαθμό πίσω αντί για μπροστά.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις,για το Περιβάλλον, τα Ζώα, κατά του Κυνηγιού
Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδος
Vegan Life NGO
Πανελλήνια Ένωση κατά της Κακοποίησης των Ζώων
LiberAnimal Greece
Vegan22 Greece
Liber Life Rhodes
DreamDancers Θεσσαλονίκη
DreamTeam ΕΛΛΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)