to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 04.05.2023

Οικονομία

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ

Ακολουθώντας την Fed, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανόδου, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες - Λαγκάρντ: Μην περιμένετε «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων ενώ ζήτησε να αποσυρθούν τα ενεργειακά μέτρα στήριξης


Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25 μονάδες βάσης προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ετσι μετά την έβδομη κατά σειρά αύξηση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα διασφαλίζουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο , τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια σύμφωνα με τα δεδομένα που θα ισχύουν κάθε φορά.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον περιορισμό του χαρτοφυλακίου ομολόγων που διακρατεί (ΑΡΡ και ΡΕΡΡ) .

Στην απόφαση αυτή συνέβαλε η μικρή υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα όμως από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ διαφαίνεται ότι εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις νέων χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει η Κρ. Λαγκάρντ

Διπλό μήνυμα προς τις αγορές και τις κυβερνήσεις από την πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στον απόηχο της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης. Ήταν η 7η αύξηση επιτοκίων, αλλά η μικρότερη έως τώρα.

Η Λαγκάρντ, απηχώντας και την ανακοίνωση του Δ.Σ., υπογράμμισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν τελειώνουν εδώ. «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, δεν έρχεται “παύση”» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων – πιθανότατα και πάλι κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα απευθύνθηκε και στις κυβερνήσεις, τις οποίες και παρότρυνε να αρχίσουν να «αποσύρουν» τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, ώστε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να μην έρχονται σε σύγκρουση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε πάντως ότι η εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμες, καθώς και ότι οι προοπτικές της μεταποίησης επιδεινώνονται. Πρόκειται για τους παράγοντες που ουσιαστικά οδήγησαν σε επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων. Ωστόσο σημείωσε πως οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες απαιτούν στενή παρακολούθηση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλήοτερη ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως οι πρόσφατες συμφωνίες για μισθολογικές αυξήσεις ενισχύουν τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η απόφαση για αύξηση 25 μονάδων βάσης ήταν «σχεδόν ομόφωνη». Έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο στη συνέχεια πως κανείς δεν ζήτησε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. «Όλοι συμφώνησαν πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν και ορισμένοι ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης». Είναι σαφές πως τα «γεράκια» έχουν ισχυρή φωνή στην ΕΚΤ και ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής δεν κλείνει.

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να κλείσει την περιοριστική πολιτική και ίσως να αρχίσει να χαλαρώνει, είπε: «Δεν έχουμε έναν μαγικό αριθμό. Θα ξέρουμε όταν φτάσουμε εκεί». «Είμαστε ήδη εκεί; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη να μεταδίδεται αρκετά η πολιτική στην πραγματική οικονομία» πρόσθεσε. Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ έστω επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είχε αρχικά καθησυχάσει σε έναν βαθμό τις αγορές, με τις μετοχές να περιορίζουν τις απώλειές τους και τα κρατικά ομόλογα να βλέπουν τις τιμές τους να ενισχύονται και τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Ωστόσο, όσο μιλούσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το κλίμα άρχισε και πάλι να αλλάζει. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 0,7% στις 16:15 ώρα Ελλάδος, ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς σκαρφάλωσε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,305%.

Η Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας πως η περίπτωση της Credit Suisse «δεν είναι δείγμα χρηματοπιστωτικής κρίσης». Τόνισε δε πως το ζήτημα της ελβετικής τράπεζας αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ σχολίασε πως οι ελβετικές αρχές «δεν είχαν και πολλές επιλογές». Είπε ακόμη πως «ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στην αναταραχή των τελευταίων μηνών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)