to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 01.05.2023

Κοινωνία

Πρωτομαγιά 2023: Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους παρά τη βροχή

Εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα τίμησαν τη Δευτέρα 1/5 την Εργατική Πρωτομαγιά - Παρά τις δυσμενείς συνθήκες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό του έργο


φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν - Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Οι πορείες έγιναν υπό ελαφρά βροχή χωρίς ωστόσο να χάνουν τον παλμό τους. Οι εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, κατά του νόμου Χατζηδάκη που απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις ενώ μίλησαν για τα απαραίτητα εργατικά δικαιώματα και την ανάγκη για γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων.

«Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες», τονίζει στην ανακοίνωσησ της η ΓΣΕΕ

Ενώ η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού»

«Δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα στη ζωή, Δικαιοσύνη παντού» γράφει το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το οποίο στέκονται οι Μάηδες περισσότερων και λιγότερων αγώνων. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που βρέθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το βήμα τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές συντονίζουν και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ αυτών, οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Νίκος Μανιός και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το μήνυμα του Τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΣΗΜΕΡΑ η εκδήλωση - συναυλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ενυπωσιακό το μποκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

H απεργιακή συγκέντρωση με τον φακό του Left.gr

Τα όσα έγιναν σήμερα κατέγραψε ο Άγγελος Καλοδούκας για το left.gr

Οι πορείες σε όλη τη χώρα

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου κυριάρχησε το σύνθημα, «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, πολιτικά κόμματα κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τη δημοτική αρχή. Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το εργατικό κέντρο.

Νωρίτερα, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προς τιμήν των νεκρών εργατών.

Με βροχερό καιρό και δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο Χανίων με άλλους φορείς και κόμματα, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στο Πασακάκι. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων. Παράλληλα εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αριστεράς και φορείς της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την δημοτική αγορά της πόλης και πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Παρακολουθήστε αναλυτικά τα όσα έγιναν από το liveblog του Left.gr

ΓΣΕΕ: Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που  πραγματοποιούνται την προσεχή Δευτέρα 1η Μάη σ όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα  η Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης  είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις,  στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, Οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται όλοι να δώσουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων τη Δευτέρα 1η Μάη.

ΑΔΕΔΥ: Αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.

Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Το περασμένο χρονικό διάστημα με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 του Μάρτη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Διαβάστε επίσης Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ στο πλαίσιο εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τη Δευτέρα 1η Μαΐου ακινητοποιημένα θα είναι λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ετσι, τα λεωφορεία και τρόλεϊ τη Δευτέρα 1 Μαΐου  θα κυκλοφορούν από 09:00 έως 21:00.

Τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ αναμένεται να κινηθούν κανονικά.

24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Εργατική Πρωτομαγιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Η κινητοποίηση που γίνεται προς τιμή των αγώνων  των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1η Μαϊου και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας.

Που πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

  • Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα
  • Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι
  • Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο
  • Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού
  • Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου
  • Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
  • Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Θάσος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, Λιμένας
  • Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου
  • Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κεφαλονιά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου
  • Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια
  • Κως, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου
  • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Λέσβος, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
  • Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Καποδίστρια
  • Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ
  • Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)