to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 26.04.2023

Πολιτική

ΕΛΑΣ: Συγκάλυψη με θάψιμο εκατοντάδων ΕΔΕ για θέματα διαφθοράς

Έκθετος ο Θεοδωρικάκος - Τι αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ για τις ΕΔΕ αστυνομικών που συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις - Αυτοδιαψεύδεται η ΕΛ.ΑΣ λέγοντας ότι πρόκειται περί τυπικής διαδικασίας


Για προβληματικές εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας που λειτουργούν ως μηχανισμός συγκάλυψης, όσον αφορά σε περιπτώσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές αστυνομικούς που συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις είτε έχουν συλληφθεί για δωροφοκία, κάνει λόγο εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ.

Στο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα (26/4) η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς - Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων - Τήρηση στοιχείων» επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».

Από το περιεχόμενο του εγγράφου αναδεικνύονται τα σημεία και τέρατα που γίνονται κατά τη διεξαγωγή των εσωτερικών ελέγχων για αδικήματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί καθώς στις συστάσεις αναφέρονται τα εξής:

«Oι ΕΔΕ πρέπει να είναι εμπεριστατωμένες, διεξοδικές, σχολαστικές και στο πλαίσιο αυτών να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα συμβάντα. Να είναι ακόμη πραγματικές και αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

Σε συνέχεια των συστάσεων αναφέρεται ακόμα ότι οι έρευνες πρέπει:

-Να έχουν τα εχέγγυα θεσμικής ανεξαρτησίας του ερευνώντος από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη διερεύνησή της.

-Οι συναφείς διοικητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από αξιωματικούς των Υποδιευθύνσεων ή των Τμημάτων Διοικητικών Εξετάσεων ή γενικώς από αξιωματικούς που υπηρετούν σε διαφορετική Υπηρεσία (τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος) από αυτή των εμπλεκομένων.

-Να είναι ευλόγως ταχείες με την αντίστοιχη αυστηρότητα και αποτρεπτικό χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική πρόληψη από την τέλεση συναφών έκνομων πράξεων. Όπως εξάλλου και με υψηλά επίπεδα διαφάνειας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πριν από τρία χρόνια είχε αποσταλεί σχετικό έγγραφο με το οποίο επισημαίνονταν τα σοβαρά προβλήματα από τις εσωτερικές έρευνες για την εμπλοκή αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις χωρίς, όμως, να υπάρξει καμιά βελτίωση.

Διαψεύδει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ η ΕΛ.ΑΣ

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράγεται στο διαδίκτυο, σχετικά με έρευνες για εσωτερικά θέματα της Αστυνομίας», σημειώνει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή του για το συγκεκριμένο θέμα.

Για τυπικό έγγραφο και διαδικασία που ακολουθείται τακτικά μιλά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που άλλωστε αναφέρει και το δημοσίευμα μιλώντας για αντίστοιχο έγγραφο προ διετίας, ενώ η εμπειρία δείχνει σε όλους μας ότι αυτή η τυπική διαδικασία των εγγράφων και των ΕΔΕ δεν έχει αποδώσει διαχρονικά τους επιδιωκόμενους καρπούς. 

Δεν θα αρνηθούμε βέβαια ότι η επανάληψη είναι... μήτηρ μαθήσεως.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται σε διαταγή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία απεστάλη στις Υπηρεσίες του Σώματος με απώτερο στόχο να υπενθυμιστούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και εσωτερικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αρχηγείου ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και με την οποία ασκείται ο έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων Υπηρεσιών.

Συνεπώς, μέσω της συγκεκριμένης διαταγής, υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης -προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε "προβληματικές εσωτερικές έρευνες" ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ χειρίζονται και διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 120/2008 "Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού", ενώ τα πορίσματα που εξάγονται ελέγχονται διεξοδικά τόσο από τις ιεραρχικά ανώτερες Υπηρεσίες, αρμόδιες για την εκδίκαση αυτών όσο και - κατά περίπτωση - από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)