to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 26.04.2023

Πολιτική

Υποκλοπές: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ – Πιέσεις στον Ράμμο από δημοσιεύματα

Διαρροές και στοχευμένα δημοσιεύματα οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ με θέμα την έγκριση της έκθεσης και του ελέγχου που έγινε στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών


Αιφνιδιαστικά ακυρώθηκε από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ η συζήτηση για την ΕΥΠ που θα οδηγούσε και στην κλήση για εξηγήσεις του διοικητή της μυστικής υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα επιθετικά δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ προς τον πρόεδρο της Αρχής Χρήστο Ράμμο και μέλη της, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρέμβαση της ΑΔΑΕ στην προεκλογική περίοδο, κρίθηκε σκόπιμο να βγει το θέμα της ΕΥΠ από τη σημερινή (26/4) ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Μάλιστα, μέλη της ΑΔΑΕ εκτιμούν ότι οι διαρροές σε επιλεγμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εδώ και ημέρες της ατζέντας της Ολομέλειας, όπου συμπεριλαμβανόταν το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, έγιναν εσκεμμένα με στόχο στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ θα εμφανιστεί η Αρχή ότι παρεμβαίνει στο προεκλογικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με αντικείμενο μεταξύ άλλων την έγκριση της έκθεσης που συνέταξε η ομάδα που διεξήγαγε τον έλεγχο στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι με την έγκριση της έκθεσης, που θεωρείται τυπική διαδικασία, η Ολομέλεια θα καλέσει για εξηγήσεις τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΑΔΑΕ θα ζητήσει εξηγήσεις καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ  δεν έχει αποστείλει στην Αρχή στοιχεία που του έχουν ζητηθεί και αφορούν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αντίστοιχα,  η Ολομέλεια αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που όπως αποκαλύφθηκε εμπλέκονται με τις παρακολουθήσεις και το παράνομο λογισμικό Predator.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση ελέγχου βασίζεται στα πρακτικά που τήρησε η ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ κατά τους τέσσερις επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε το κλιμάκιο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο, η ΑΔΑΕ μπορεί να επιβάλλει σύσταση για συμμόρφωση με προειδοποίηση για την επιβολή κυρώσεων αλλά και χρηματικό πρόστιμο σε περίπτωση που διαπιστώσει παράβαση της νομοθεσίας για το απόρρητο των επικοινωνιών ή παράβαση των όρων και της διαδικασίας για την άρση του απορρήτου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)