to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 25.04.2023

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Βαρίδι η απλή αναλογική - Δεν μιλάω καθόλου για τις δεύτερες εκλογές

Με δόγμα «Μητσοτάκης ή χάος» εμφανίστηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Alpha - Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη - Πρωτοφανή συκοφαντικά fake news σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη


Παρ' ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αποκλείονται όλα τα σενάρια για κυβερνήσεις μειοψηφίας» διάλεξε να ξοδέψει σεβαστό χρόνο από την τηλεοπτική του συνέντευξη για να επιτεθεί τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα έχει ως ζητούμενο να αποκαλυφθεί αν υπάρχει περιθώριο «προοδευτικής διακυβέρνησης», προφανώς επιφυλάσσοντας στον εαυτό του τον ρόλο του σχολιαστή της επικαιρότητας και όχι του υποψηφίου που πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί μετά από τόσα δεινά υπό τη διακυβέρνησή του πρέπει να τον αναδείξει εκ νέου σε πρωθυπουργό.

Ντιμέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα μόνο στις δεύτερες κάλπες

«Το debate που πρέπει να γίνει – γιατί έχουμε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό – είναι το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δύσκολο, άχαρο, πρέπει και εσείς να μας βοηθήσετε ως δημοσιογράφοι για να το κάνουμε όσο πιο ζωντανό γίνεται, να μπορούμε να απευθυνόμαστε με απευθείας ερωτήσεις. Το επιδιώκω πολύ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Να δούμε επιτέλους αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση. Για να τους βάλουμε όλους στο τραπέζι, τον κύριο Ανδρουλάκη που δεν έχει εμφανιστεί καθόλου. Ξέρετε, έχω μία δυσκολία να επικοινωνήσω μαζί του γιατί ουδέποτε δέχτηκε να με συναντήσει».

Στην παρατήρηση του Αντώνη Σρόιτερ («να γνωριστείτε με τον κύριο Ανδρουλάκη»), ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχουμε μία χειραψία προς το παρόν. Αυτό είναι το debate που πρέπει να γίνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στην κάλπη της απλής αναλογικής πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», αφήνοντας παράθυρο για τηλεμαχία με όλους μόνο στις δεύτερες εκλογές. «Στις δεύτερες κάλπες κάποιος θα πάρει το μπόνους. Υπάρχει λογική αλλά όχι στην κάλπη της απλής αναλογικής».

Βεβαίως ότι δεν έχουμε «προεδρικό σύστημα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θυμήθηκε όψιμα και μάλλον δεν ίσχυε όταν μιμούμενος τα προεδρικά συστήματα χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία διόριζε τον ανηψιό του «προσωπάρχη», ηπήγαγε την ΕΥΠ και την ΕΡΤ στο προσωπικό του γραφείο, έφτιαχνε στρατό μετακλητών στο γραφείο του Πρωθυπουργού, νομοθετούσε το «επιτελικό κράτος» των υπερεξουσιών και της αδιαφάνειας ενώ παράλληλα «δεν ήξερε τίποτα» για τα μεγάλα σκάνδαλα της χώρας.

Ομολογία για τα Τέμπη

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι είναι χρήσιμες, αλλά σπανίως τις κοιτά κατά την προεκλογική περίοδο. «Πιστεύω ότι επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις. Τα Τέμπη ήταν λογικό σοκ. Τώρα που μπορούμε να δούμε τα διλήμματα των εκλογών, πιστεύω ότι ο κόσμος συσπειρώνεται και πάλι στη ΝΔ και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα», ανέφερε σημειώνοντας πως δεν αμφισβήτησε ποτέ τις δημοσκοπήσεις.

Φυσικά στα διλήμματα των εκλογών δεν περιλαμβάνει μάλλον τις ασφαλείς συγκοινωνίες, τις πολιτικές ευθύνες του δυστυχήματος που καταλογίζει μέχρι και το πόρισμα της δικής του επιστροφής ή την παρουσία Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας εκ νέου γενικώς για ευθύνες, ομολόγησε ότι μόνο μέλημα του ήταν η χρονική τοποθέτηση των εκλογών όσο το δυνατόν μακρύτερα από το δυστύχημα που σόκαρε τη κοινή γνώμη. Έτσι αντιλαμβάνεται την αξία της ανθρώπινης ζωής φαίνεται.

Καρφί για Δένδια;

Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αδειάσει τον υπουργό των εξωτερικών δηλώνοντας επιφυλακτικός ως προς την στάση της Τουρκίας σήμερα στην ίδια γραμμή που το είχε κάνει τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Μάκης Βορίδης δηλαδή οι βασικοί εσωκομματικοί αντίπαλοι του Νίκου Δένδια.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ» και δεν είπε ποτέ «μην ψηφίσετε Ερντογάν». Συνολικά διάλεξε να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά βάζοντας μόνο τον εαυτό του στο κάδρο ωσάν να μην υπάρχει ελληνική διπλωματία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη

«Οτιδήποτε αρκεί να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Το ακούω αλλά να πουν ποιον θέλουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση. Για το θέμα των υποκλοπών τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε θεσμικές αλλαγές. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ, είμαι εγώ προσωπικά», πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, είπε ότι για τον ίδιο υπάρχει μία κάλπη, της 21ης Μαίου και αν το αποτέλεσμα είναι καλό ο στόχος γίνεται πιο εύκολος και δεν θα πει από τώρα κάτι για το τι θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές.

«Όλα θα κριθούν σε αυτές τις εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πραγματικά ισχυρή θα έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να κυβερνήσει και πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ που τυγχάνει να είμαι εγώ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι, ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του θα δεχτεί άλλον πρωθυπουργό αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.

Επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές

Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.

Βεβαίως αυτό που ξεχνάει -βολικά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι το σύνολο των οικονομικών επιδόσεων της κυβέρνησης του οφείλεται σε καθαρά στην υπερπροσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, να αφήσει το μαξιλάρι των δημόσιων οικονομικών και να βγάλει τη χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που κατέγραψε τα αρνητικά ρεκόρ της ενεργειακής ακρίβειας, της πληθωριστικής κρίσης, της υπερφορολόγησης μέσω έμμεσων φόρων και φυσικά τη μείωση του μισθούν όπως αποκλάυψε μόλις σήμερα ο ΟΟΣΑ. Για τον μισθό έφτασε μάλιστα στην απόλυτη προεκλογική κοροϊδία να μιλήσει για αύξηση στα 1000 ευρώ!

«Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό» είπε.

Αναγκαίες δύο τετραετίες

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».

Είναι βέβαια να αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η πεποίθηση δεν ισχύει και για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Γιατί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε δικαιούνταν 8 χρόνια διακυβέρνησης αλλά έκανε το παν εκείνος και η τότε αντιπολίτευση του αντι-συριζα μετώπου να την ρίξει!

Αισχρά ψέματα για την υπόθεση Λιγνάδη

Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτή τη συκοφαντική κατηγορία βέβαια δε προσκόμισε κανένα στοιχείο, αντίθετα τη χρησιμοποίησε «βολικά» για να μη χρειαστεί να εξηγήσει για ποιο λόγο η ΝΔ σε περιπτώσεις έμφυλης βίας και κακοποίησης αδράνισε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του καταδικασμένου Λιγνάδη η Υπουργός για είκοσι μέρες έπαιζε κρυφτό με τη κοινή γνώμη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)