to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 25.04.2023

Διεθνή

Politico για Καϊλή: Νέες κατηγορίες για απάτη που αφορούν αμοιβές και έξοδα συνεργατών της

«Δεν είναι μόνο το QatarGate» λέει για την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια - Έρευνα για αμοιβές σε 4 πρώην συνεργάτες το διάστημα 2014-2020, όπως για την Μ.Σπυράκη της ΝΔ. ύψους έως και 100.000 ευρώ - Σήμερα θα κρίνει την άρση ασυλίας της η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου


«Χωρίς να υπολογίζουμε το QatarGate, η Εύα Καϊλή έχει μπροστά της ένα οδυνηρό κόσμο για έναν τελείως διαφορετικό λόγο», αναφέρει την Τρίτη το Politico στο εκτενές κεντρικό του θέμα.

«Έγγραφα που υπέπεσαν στην αντίληψη του Politico αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για μία ξεχωριστή έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σε σχέση με διαφαινόμενες ατασθαλίες στις πληρωμές τεσσάρων πρώην βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το διάστημα από το 2014 ως και το 2020».

Η έρευνα εξετάζει την πιθανότητα τριών παράνομων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που είδε το POLITICO:

  • παραπλάνηση του Ευρωκοινοβουλίου για το πού βρίσκονταν οι βοηθοί της Καϊλή και για τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο της εργασίας τους
  • είσπραξη «μεριδίου» από τις αποζημιώσεις συνεργατών για εικονικά ταξίδια
  • είσπραξη μιζών από τμήμα των μισθών των συνεργατών

Άτομο που έχει γνώση της υπόθεσης και το οποίο επικαλείται το Politico, προσδιορίζει το ποσό που αναζητείται σε 100.000 ευρώ. 

Το Politico σημειώνει ότι πρόκειται για την ίδια έρευνα που εξετάζει αντίστοιχες πιθανές ατασθαλίες στο περιβάλλον της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, που οδήγησε στην αναστολή της κομματικής της ιδιότητας. Όπως θυμίζει το δημοσίευμα για την τελευταία, «οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους είπε να καταθέσουν τα έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Στην περίπτωσή της πάντως δεν υπάρχει αναφορά σε μίζες».

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», αναφέρει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Λάουρα Κιούβεσι στην επιστολή, που εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.

Η εισαγγελική έρευνα ακολούθησε έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF μετέφερε την υπόθεσή της στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τον Δεκέμβριο.

Η OLAF δήλωσε ότι θα αφήσει οποιαδήποτε συνέχεια στην εισαγγελία, αρνούμενη να σχολιάσει κάτι πέραν της δήλωσής της πριν από τέσσερις μήνες.

Η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εμπλέκεται επίσης στο αν θα αρθεί η ασυλία της Καϊλή.Η ασυλία είναι ένα ειδικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές και έχει ως στόχο να τους προστατεύει από την αυθαίρετη δίωξη για όσα λένε ή κάνουν ως νμέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Μπορεί να αρθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ψηφοφορία όλων των ευρωβουλευτών.

Το Κοινοβούλιο ξεκινά τώρα αυτή τη διαδικασία για την Εύα Καϊλή, αφού την έχει ήδη ξεκινήσει για τη Σπυράκη. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ασυλία της σήμερα, Τρίτη, κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων.

Ο Σπύρος Παππάς, ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, υποστήριξε ότι συνήθως τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της -κάτι που έχει γίνει στην περίπτωση της κ. Καϊλή- με τον ευρωβουλευτή να πληρώνει ό,τι η υπηρεσία λέει ότι οφείλει. Διερωτήθηκε επίσης πώς οι υπάλληλοι μπορούν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που χρονολογούνται από το 2014.

«Δεν μπορεί παρά να αμφισβητήσει κανείς τόσο τη νομιμότητα όσο και την ίδια τη χρονική συγκυρία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Εισαγγελία», δήλωσε. «Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)