to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 20.04.2023

Πολιτική

«Το ΕΣΥ βασίζεται στο φιλότιμο»: Οι αμέλειες της Πολιτείας που οδήγησαν σε παραίτηση τον γιατρό που λάτρεψε η Σέριφος

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον μάχιμο γιατρό, Αθ. Κοντάρη στο να θέσει εαυτόν εκτός ΕΣΥ. Αποτροπιασμός για τα όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του και τις καταγγελίες του για την απόκριση της Πολιτείας στο ζήτημα της υγείας των πολιτών της Σερίφου.


Παραιτήθηκε ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κοντάρης, με υπόμνημά του στον Υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη, «με βαριά την καρδιά» όπως αναφέρει, αλλά και με ένα "αίσθημα ανακούφισης". Ο ίδιος δημοσίευσε την επιστολή παραίτησής του, ενώ μίλησε και στους δημοσιογράφους του NEWS 24/7.

Ο Αθ. Κοντάρης αφήνει πίσω του τεράστιο έργο στο νησί, καθώς αναδιαμόρφωσε πλήρως το Περιφερειακό Ιατρείο μέσα σε πλείστες αντιξοότητες, ενώ μεταξύ άλλων ήταν εκείνος που έστησε το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα που εμβολίασε υγιή πληθυσμό ηλικίας 18 έως 59, τον Μάρτιο του 2021 μέσα στην πανδημία.

Ο γιατρός σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μετανάστευσε στη Σουηδία έχοντας εργασία με αποδοχές που δεν θα έβρισκε στην Ελλάδα, ωστόσο κόντρα στα "προγνωστικά" επέστρεψε στην πατρίδα του και μάλιστα επέλεξε να εγκατασταθεί στη Σέριφο, το νησί που αγάπησε και τον αγάπησε από τον καιρό που έκανε το αγροτικό του.

Πριν μερικά χρόνια, ο Αθ. Κοντάρης είχε βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, καθώς προσπάθησε να αυτοοργανώσει την τοπική κοινωνία για να εξασφαλίσει τα βασικά για το ιατρείο του νησιού, και αντί για στήριξη από την Πολιτεία, βρέθηκε αντιμέτωπος με... ΕΔΕ.

Ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, είχαν κάνει και μια έρευνα πριν λίγους μήνες, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα άλλα νησιά. Η ερευνητική ομάδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με συναδέλφους τους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή τους είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο - ΠΠΙ.

Πώς λειτουργούν οι μονάδες σήμερα

Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι οι μονάδες λειτουργούν ως εξής:

• 13 Π.Π.Ι με 1 μόνο ιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες το μήνα

• 13 Π.Π.Ι. με 2 ιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες το μήνα έκαστος

• 10 Π.Π.Ι δίχως νοσηλευτή

• 7 μόνο ΠΠΙ με ειδικευμένο ιατρό

• 1 Π.Π.Ι. στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με το νομό

• Σε 14 ΠΠΙ οι ιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης

• Σε 26 ΠΠΙ οι ιατροί εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Λίγο - πολύ, αυτοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν τον ίδιο στην παραίτηση, η οποία έχει προκαλέσει θλίψη στους ανθρώπους της Σερίφου, και όχι μόνο, ενώ καταδεικνύει την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ σε νευραλγικούς τομείς, παρά τις αιτιάσεις της παρούσας κυβέρνησης.

Έχουμε κάνει εκκλήσεις αλλά δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια

Όπως λέει ο ίδιος, πρωταρχικός του στόχος όταν αρχικά πήγε στη Σέριφο, ήταν να οργανώσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάτι που όμως αποδείχθηκε ουτοπικό. "Εγώ στη Σουηδία είχα ειδικευτεί ως οικογενειακός γιατρός και κατέληξα να αντιμετωπίζω έκτακτα περιστατικά. Αντί να μιλάω για την πρόληψη, βρέθηκα να αντιμετωπίζω επείγοντα. Δυστυχώς η νησιωτικότητα δεν έχει μπει σε καμία κυβερνητική πρόβλεψη και μιλάμε για τα μέρη που χτυπά η καρδιά του τουρισμού".

Ο κ. Κοντάρης σημειώνει πως η Σέριφος συγκεκριμένα καταγράφει άνοδο στον τουρισμό της κατά 40%, χωρίς όμως να μπορεί να εξυπηρετηθεί σε επίπεδο παροχών υγείας. "Το Π.Π.Ι του νησιού έχει τρεις γιατρούς. Για τον χειμώνα αυτός ο αριθμός είναι οριακός, πόσω μάλλον για το καλοκαίρι που έρχεται τουρισμός. Έχουμε κάνει εκκλήσεις αλλά δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια. Το νοσοκομείο Σύρου καταρρέει. Η δήθεν ενίσχυση που έδωσαν για τους γιατρούς στα νησιά, ήταν μια αύξηση της τάξης των 60 ευρώ που δεν αρκεί ούτε για μια σακούλα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα νησιά μας. Ποιος να έρθει; Θα προτιμήσει να πάει σε κάποιο νοσοκομείο όπως της Θήβας, όπου δεν θα υπάρχει η ίδια εξάντληση, οι ίδιοι κίνδυνοι λάθους, η ίδια απομόνωση, η ίδια ακρίβεια".

"Στη Σέριφο δεν υπάρχει ο θεσμός της Βοήθειας στο Σπίτι. Αν κάποιος ηλικιωμένος θέλει τα φάρμακά του και ζει σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, θα πάω εγώ για να τον εξυπηρετήσω. Αλλά κανείς δεν καλύπτει τη βενζίνη. Παράλληλα έχουν κοπεί τα επιδόματα στέγασης και σίτισης που παρέχονταν και αυτό έχει να κάνει και με την αποφασιστικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινότητας. Στη Σίφνο για παράδειγμα, τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα και αυτό έχει να κάνει με την εκεί κοινότητα και τις διεκδικήσεις του Δήμου", προσθέτει ο γιατρός.

Αναλύοντας τους λόγους της παραίτησής του, σημειώνει πως αυτοί έχουν να κάνουν αφενός με τη ψυχική εξάντληση και αφετέρου με λόγους επαγγελματισμού. "Εγώ αν είχα ένα πρόβλημα με την καρδιά μου, δεν θα ήθελα να με εξετάσει ένας κουρασμένος γιατρός", μας λέει. "Αλλά δυστυχώς, αυτό γίνεται. Υπάρχει πνευματική και σωματική εξάντληση και ο κίνδυνος ιατρικών λαθών και για τους ντόπιους και για τους τουρίστες, είναι μεγάλος. Εγώ όταν ήρθα στο νησί, ξεκίνησα με αυτόν τον στόχο, να μπορέσω να παρέχω πρότυπες παροχές υγείας για τους πολίτες εδώ που θα είναι αντίστοιχες με τους Αθηναίους. Όμως, αν ένας κάτοικος της Σερίφου πάθει καρδιά, θα τον δει εξειδικευμένος γιατρός σε 24-48 ώρες, ενώ στην Αθήνα μέσα σε μία ώρα και θα σωθεί η ζωή του. Κάπως έτσι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει Έλληνες φορολογούμενους πολίτες δύο κατηγοριών, δεν υπάρχει ουσιαστική ισότητα στην πρόσβαση στην υγεία".

Το ΕΣΥ βασίζεται στο φιλότιμο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η ΕΔΕ, για την οποία γράψαμε παραπάνω. "Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Είπαμε πως εφόσον δεν έχουμε στήριξη, να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινότητα και να συνδράμει για να έχουμε υλικά για τους πολίτες εδώ, και ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Τελικά κατέληξα να προσπαθώ με δικηγόρους να συντάξω αιτιολογική έκθεση 16 σελιδών, για να τεκμηριώσω επιστημονικά τους λόγους της κίνησής μου και να ζητήσω να διαγραφεί η ΕΔΕ, και τα κατάφερα. Αλλά και αυτό είχε τεράστιο ψυχικό κόστος για εμένα και την οικογένειά μου. Προφανώς για τη Σουηδία, αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα".

Τέλος, ο κ. Κοντάρης τονίζει πως το ΕΣΥ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί "πόλο έλξης". "Ποιοι γιατροί να επιστρέψουν και γιατί; Θα επιστρέψουν όσοι είναι γόνοι πολιτικών, οι άλλοι δεν έχουν λόγο. Το σύστημα υγείας είναι εξαντλημένο πλέον, και το ΕΣΥ βασίζεται στο φιλότιμο". Όσο για τα τωρινά του σχέδια, μας αναφέρει πως ακόμη δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του, υπογραμμίζοντας πως η όλη κατάσταση, είναι απογοητευτική.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η διάλυση  του ΕΣΥ και οι παραιτήσεις γιατρών έχουν «υπογραφή» Μητσοτάκη

Η κοινή δήλωση Αν. Ξανθού – Δ. Αυγέρη για παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο:

Άλλη μια ηχηρή παραίτηση μάχιμου γιατρού του ΕΣΥ, αυτή τη φορά στη Σέριφο, ήρθε να επιβεβαιώσει το διαλυτικό κλίμα που επικρατεί συνολικά στο ΕΣΥ και ειδικά στις δομές υγείας της επαρχίας και των νησιών. Ο γιατρός Αθανάσιος Κοντάρης ήταν ήδη καταξιωμένος οικογενειακός γιατρός στη Σουηδία, από όπου επέστρεψε το 2018 για να ενισχύσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Σέριφο. Τώρα παραιτείται καταγγέλλοντας εργασιακή εξουθένωση , επισφαλείς συνθήκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών , έλλειψη κινήτρων και απαξίωση  του Δημόσιου  Συστήματος Υγείας. Η εξέλιξη αυτή και η απώλεια ενός ακόμα έμπειρου γιατρού από το ΕΣΥ,  έχει την «υπογραφή» Μητσοτάκη. Ο οποίος μάλιστα δήλωσε πρόσφατα ότι «το ΕΣΥ θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη νέα 4ετία» ! Αναγνώρισε δηλαδή  ότι εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, το ΕΣΥ δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησής του! Και ζητά από τον κόσμο να τον ψηφίσει για να το στηρίξει την επόμενη φορά! Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των πολιτών  έχουν ξεπεράσει  κάθε όριο. 

Αρκετά λοιπόν με την αποδιοργάνωση και απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης , ειδικά  στις άγονες και νησιωτικές περιοχές. 
Αρκετά με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή για ιδιωτικοποιήσεις και την προκλητική στήριξη  των επιχειρηματιών υγείας.
Μας αξίζει μια καλύτερη προοπτική για το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του . Αυτή  είναι η βασική υποχρέωση της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, της μόνης που μπορεί  να εγγυηθεί ισότητα , δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στην Υγεία.   

Ξανθός Ανδρέας, τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου

Αυγέρη Δώρα, αναπλ. τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφια Β’ Θεσσαλονίκης

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα απαξίωσης του ΕΣΥ και της υγείας στα νησιά

Ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο:

«Μπροστά στην ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος…»*

*Οδυσσέας Ελύτης

Η παραίτηση του γιατρού του ΠΙ Σερίφου είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα απαξίωσης του ΕΣΥ και της υγείας στα νησιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είχαν προηγηθεί η Λέρος, όπου έγκυος κινδύνεψε από έλλειψη αναισθησιολόγου, η Σύρος όπου δόθηκε εντολή στους ορθοπαιδικούς να νοσηλεύουν περιστατικά γενικής χειρουργικής, η Λήμνος, όπου έγινε ολόκληρη άσκηση με τον αναισθησιολόγο να είναι «ρόλος» μια και το νησί ήταν ακάλυπτο αναισθησιολογικά για μέρες.
Είναι η Κως, η Ικαρία, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Νάξος, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Τα νησιά γυρίζουν υγειονομικά ολοταχώς στα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής.  Προκηρύξεις γίνονται ελάχιστες, και όταν γίνονται οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον και αν πάνε στα νησιά κοιτάνε να φύγουν άρον άρον.

Αλλά και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό με πολύ κόπο, αυταπάρνηση και ζήλο, προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες (υποστελέχωσης, απαξίωσης και υποχρηματοδότησης, που στα νησιά είναι πιο έντονες) να ανταπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντα του (χειμώνα-καλοκαίρι) τόσο στις νησιωτικές περιοχές όσο και σε όλη τη χώρα.
Η κυβέρνηση είναι σε περιδίνηση με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και, με ψέματα, μισές αλήθειες και μπόλικο νεομητσοτακικό αυτοθαυμασμό, καμώνεται, πάνω στα συντρίμμια που συνειδητά προκαλεί, ότι παίρνει μέτρα. Το μόνο μέτρο που πήρε είναι να αυξήσει τα οδοιπορικά που είναι 40 ευρώ  για έξοδα μετακίνησης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, και να τα κάνει για το καλοκαίρι 60 ευρώ την ημέρα για τους γιατρούς. Αυτό είναι το μητσοτακικό δέλεαρ για να ξεσπιτωθεί κάποιος και να πάει να καλύψει ξαφνικά όποια τρύπα προκύπτει στα νησιά.

Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Γιατρούς γυρολόγους. Και έτσι αντιλαμβάνεται την υγεία στα νησιά. Ως τρύπες που πρέπει να μπαλώσει προσωρινά. Μόνο σχέδιο τους η αγορά. Μόνη επιδίωξη το κέρδος τους. Μόνος σκοπός τους είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Ο απόλυτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η χορήγηση επιδόματος άγονου στους γιατρούς των νησιών με βάση τους βασικούς μισθούς του1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα). Παρόλο που με βάση δικό της νόμο θα έπρεπε να είχε εκδώσει ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή του, όπως ζητούν μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ και η ΟΕΝΓΕ.

Στον αντίποδα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τα νησιά και οι δυσπρόσιτες περιοχές να γίνουν ελκυστικότερος τόπος εργασίας και μόνιμη εργασιακή επιλογή των γιατρών. Έτσι θα υπάρξει αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους νησιώτες.

Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ, στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης, το ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ, που θα παρέχει πραγματικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες.
Βασικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών υγείας στα νησιά, με αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών, και θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών, διοικητικών, επιστημονικών) για τη στελέχωση και παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

Ένα πακέτο κινήτρων που αφορά το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ στα νησιά και περιλαμβάνει

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ επίδομα αγόνου με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς,

βοήθεια στη μόνιμη στέγαση,
εκπαιδευτικές άδειες και μετεκπαίδευση,
ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη,
νέους οργανισμούς νοσοκομείων,
άμεσες συνολικές προκηρύξεις θέσεων γιατρών ΕΣΥ στα νησιά.

Η λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι η προσωρινή μετακίνηση γιατρών από το κέντρο για λίγες ημέρες ούτε μόνον οι διακομιδές. Τα νησιά δικαιούνται μόνιμους γιατρούς και όχι «γυρολόγους».

Με τα παραπάνω μέτρα, και όποια άλλα χρειαστούν, η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη μη προσέλευση των γιατρών για μόνιμη εργασία στις δομές υγείας νησιών και άγονων δυσπρόσιτων περιοχών, που οφείλεται τόσο σε οικονομικούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος ζωής και τις χαμηλές οικονομικές παροχές, όσο και με επιστημονικούς παράγοντες (επιστημονική μοναξιά όταν υπάρχει ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα, σταδιακή επιστημονική απαξίωση), καθώς και λόγω υπερεργασίας (εξαιτίας υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης).

Η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και μείωση των γεωγραφικών αποκλεισμών στην υγεία για τα νησιά.

Για την ανάπτυξη και ασφάλεια των νησιωτών. Για την υγειονομική θωράκιση των νησιών. Για ένα νέο νησιωτικό ΕΣΥ.

Νίκος Συρμαλένιος: Η παραίτηση του γιατρού από το Π.Π.Ι. Σερίφου αναδεικνύει την εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ

Η παραίτηση του Γενικού Γιατρού, επιμελητή Α’ Θανάση Κοντάρη από το Π.Π.Ι. Σερίφου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι διάλυσης του νησιωτικού ΕΣΥ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος γιατρός προειδοποιούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και η περσινή στάση εργασίας σε όλα τα Π.Π.Ι. των νησιών μας, για την ανάγκη άμεσης στελέχωσης τους, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση όμως πιστή στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο συνέχισε να κωφεύει, αλλά νόμιζε ότι θα ρίξει στάχτη στα μάτια των νησιωτών, με σπασμωδικές εμβαλωματικές κινήσεις του τύπου της περιστασιακής μετακίνησης γιατρών για λίγες μέρες, ακόμα και για δύο βδομάδες, ενώ το τελευταίο δόγμα της, είναι η κατ’ αποκοπή χορήγηση αυξημένου μισθού για την αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μάθημα απο την πανδημία και την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, δεν πήρε κανένα μάθημα απο τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλα τα νησιωτικά Π.Π.Ι. παραμένουν χωρίς ειδικευμένο γιατρό και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία Σύρου, Σαντορίνης και Νάξου πνέουν τα λοίσθια, το ίδιο και τα Κέντρα Υγείας.

Καιρός λοιπόν είναι να πάρει ένα γερό μάθημα στις 21 του Μάη με μια ηχηρή απόφαση πολιτικής ανατροπής. Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., απέδειξε κατά το δυνατόν στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ότι πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, ότι πιστεύει σε ένα ΕΣΥ που παρέχει καθολικά δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα, ότι θα ανατάξει με γενναία μέτρα και ειδικά κίνητρα το νησιωτικό ΕΣΥ. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας για το ΕΣΥ έχουν δημόσια κατατεθεί και θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται απο τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης.

            20/4/2023                                                             Νίκος Συρμαλένιος

                                                                             Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)