to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 20.04.2023

Πολιτική

Η ΕΥΠ άνοιγε τον δρόμο για το Predator: Κατέθεσε στην Pega η Άρτεμις Σίφορντ (βίντεο)

Η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook που παγιδεύτηκε με Predator μέσω αρχείου εμβολιασμού της επισήμανε μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στην επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου πως η «νόμιμη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ άνοιγε, και στη δική της περίπτωση, όπως και στου Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων, τον δρόμο για την υποκλοπή με το παράνομο Predator


Κατέθεσε σήμερα η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook Άρτεμις Σίφορντ στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρώην στέλεχος της ΜΕΤΑ τοποθετήθηκε αλλά και έδωσε απαντήσεις στους ευρωβουλευτές για τη διπλή στοχοποίησή της με το κακόβουλο λογισμικό Predator και το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, παίρνοντας ως δεδομένο πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν δύο κεφάλαια της ίδιας υπόθεσης.

Χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα:

«Είναι θλιβερό για τη γενιά μου να βλέπει την αποσάθρωση των προοδευτικών θεσμών και την οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου, υπό το φως του σκανδάλου των υποκλοπών», σχολίασε στην κατάθεσή της η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook.

Μάλιστα, προς «μεγάλη της απογοήτευση», διαπίστωσε πως, μετά την αποκάλυψη της πρώτης περίπτωσης ταυτόχρονης παγίδευσης με Predator και υποκλοπής από την ΕΥΠ για τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε μπλόκο στη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που στοχοποιήθηκαν».

Άρτ. Σίφορντ: «Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε μπλόκο στη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που στοχοποιήθηκαν»

Η Άρτ. Σίφορντ ξεκινώντας εξήγησε τα βασικά χαρακτηριστικά της περίπτωσής της και τις κρίσιμες διαστάσεις της.

Παρακολουθήστε όσα είπε εδώ.

«Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποιος σαν κι εμένα είναι σήμερα ενώπιόν σας, για να συζητήσει το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι ασφαλής», είπε αρχικά η Άρτ. Σίφορντ.

Αμέσως μετά, υπογράμμισε την ταυτόχρονη παρακολούθησή της από το ελληνικό κράτος και την ΕΥΠ. «Όχι μόνο αυτά τα δύο εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά στην περίπτωσή μου χρησιμοποιήθηκαν για να στοχοποιηθώ με το Predator. Ο συνδυασμός της ισχύος του κράτους από την μία πλευρά και των τεχνολογικών δυνατοτήτων του κακόβουλου λογισμικού από την άλλη, όπως και σε άλλα περιστατικά, είναι πραγματικά τρομακτικός».

«Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρέπει να δει κανείς πώς αντέδρασε το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι σημαίνει αυτό για σκάνδαλα αυτού του μεγέθους που αποκαλύπτονται. Να δει το ένστικτο αυτοπροστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους, με τις κρατικές Αρχές να υποβαθμίζουν το σκάνδαλο και τα θύματα να μην μπορούν να επιτύχουν την λογοδοσία των υπευθύνων, την καλύτερη επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών και της χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Είμαι Έλληνας πολίτης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Έφυγα με την οικονομική κρίση όπως πολλοί της γενιάς μου, ψάχνοντας καλύτερες επιλογές Παιδείας και εργασίας. Ήταν ειδικά η δική μου γενιά που τέσσερα χρόνια πριν ήταν πολύ ενθουσιασμένη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, ότι θα είναι μια νέα σελίδα οικονομικής σταθερότητας, θεσμικής και κοινωνικής προόδου. Γι' αυτό είναι θλιβερό για τη γενιά μου να βλέπει την αποσάθρωση των προοδευτικών θεσμών και την οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου, υπό το φως του σκανδάλου των υποκλοπών», όπως υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία στις ΗΠΑ, αλλά μεγάλο μέρος του χρόνου της αυτό το έκανε με τηλεργασία από την Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. «Το φθινόπωρο του 2021 έκλεισα ραντεβού για εμβολιασμό. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αυτό γινόταν μέσω κρατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που χρησιμοποίησα για να κλείσω το ραντεβού. Το κράτος έστελνε sms πριν την ημερομηνία για να υπενθυμίσει το ραντεβού εμβολιασμού. Πήρα μερικά, περιείχαν το χρόνο, τον τόπο και τον χώρο του ραντεβού ... λίγες ώρες μετά από ένα εξ αυτών, πήρα ένα ακόμη sms. Μοιάζει πανομοιότυπο με τα άλλα, με τον χρόνο, τον τόπο και τον χώρο. Η μόνη διαφορά σε αυτό το μήνυμα, είναι ότι περιλαμβάνει αίτημα να επιβεβαιώσω το ραντεβού και ένα link το οποίο πάτησα χωρίς να υποψιαστώ κάτι. Πήρα και άλλα sms στη συνέχεια, μία ημέρα πριν το ραντεβού».

«Ένα χρόνο μετά, δεν έχω λόγο να υποψιαστώ κάτι. Τότε βλέπω δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για μεγάλο αριθμό ατόμων, δημόσιων προσώπων, πολιτικών αλλά και ιδιωτών, που φέρονται να στοχοποιήθηκαν με το Predator. Αρχικά δεν το πίστεψα, μου φάνηκε παρατραβηγμένο να γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Δεν είναι χώρα που να έχει τέτοια "παράδοση". Και μετά βλέπω το όνομά μου και συνειδητοποιώ ότι κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ στραβά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να είχε συμφέρον να περιλάβει ψευδώς το όνομά μου σε αυτή τη λίστα, αν δεν ίσχυε. Δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν υπάρχει λόγος να περιλαμβάνομαι σε αυτήν», συνέχισε η Άρτ. Σίφορντ.

Επικοινώνησε με το Citizen Lab και αυτοί προσφέρθηκαν να κάνουν έναν έλεγχο από απόσταση στο κινητό της, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου link στο προαναφερθέν sms. «Συνειδητοποίησα ότι είχε έρθει από άλλο αριθμό, που παρίστανε ότι ήταν από κρατικό φορέα, με το link να παριστάνει ότι προέρχεται από την κρατική πλατφόρμα, με μία αμυδρή διαφορά, δύσκολα αντιληπτή. Με μετέφερε σε άλλο domain και με μόλυνε με το Predator».

«Δεν μπορώ να "διαβάσω" αυτά τα δεδομένα με άλλο τρόπο από το ότι όποιος μου έστειλε το κακόβουλο link είχε πρόσβαση όχι μόνο στις πληροφορίες από τα προηγούμενα sms για τον χρόνο, τόπο και χώρο του εμβολιασμού μου, αλλά και στο να βάλει "σφήνα" το κακόβουλο sms μεταξύ των κανονικών, λίγες ώρες αφότου ήρθαν τα πρώτα και πριν σταλούν τα τελευταία».

«Έτσι, δεν μου προκάλεσε έκπληξη όταν λίγες ημέρες μετά έμαθα από τις διαρροές στα ΜΜΕ ότι παρακολουθούμαι από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι παρακολουθήσεις είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν την επίθεση με το Predator και κράτησαν ένα ολόκληρο έτος, έγιναν 6 ανανεώσεις, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός όπως καταλαβαίνετε».

«Ένιωσα εξαιρετικά σοκαρισμένη, μόνη, κακοποιημένη, μολυσμένη με κάτι ψηφιακό που απωθεί τους άλλους και κρατούν απόσταση από εμένα. Και ταυτόχρονα φοβήθηκα, ότι αν μιλήσω και διαμαρτυρηθώ, αυτές οι δυνάμεις θα προσπαθήσουν να με απαξιώσουν, θα υπονοήσουν ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να στοχοποιηθώ, ότι έχω κάνει κάτι κακό», συνέχισε η Άρτ. Σίφορντ.

«Αναζήτησα τι μπορώ να κάνω. Είπα, "είμαι θύμα εγκλήματος. Σίγουρα το κράτος θα έρθει να με υποστηρίξει, θα μου δώσει τις οδούς για να αναζητήσω την λογοδοσία των υπευθύνων". Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, μετά την αποκάλυψη της πρώτης περίπτωσης ταυτόχρονης παγίδευσης με Predator και υποκλοπής από την ΕΥΠ για τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε μπλόκο στη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που στοχοποιήθηκαν».

«Εργάζομαι σε θέματα ασφαλείας και κατανοώ την ανάγκη του κράτους να προστατεύει τα συμφέροντά του εις βάρος της ενημέρωσης των παρακολουθούμενων ... αλλά το γεγονός ότι η δυνατότητα να ενημερώνονται οι στόχοι παρακολούθησης μπλοκαρίστηκε ακριβώς όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, που επηρέαζε τόσο πολλά άτομα που δεν υπήρχε κανείς να φαντάζεται λόγο για τον οποίο να θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν να ερμηνεύει αυτή την ενέργεια ως καλόπιστη. Προχώρησα σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη όπως και άλλοι. Μέχρι σήμερα, παρά την έρευνα σε εξέλιξη δεν έχουν ασκηθεί διώξεις και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν. Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί όποιος γνωρίζει τι συνέβη, πόσο μάλλον ότι θα υπάρξει λογοδοσία. Μέχρι σήμερα δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν βάσιμο λόγο, ακόμη και αβάσιμο, το κίνητρο για να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον σε μένα από οποιονδήποτε», είπε η Άρτ. Σίφορντ.

«Είχα τουλάχιστον την ελπίδα ότι το κράτος θα αδράξει την ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις στο θέμα των κακόβουλων λογισμικών, τόσο σε σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και τις εταιρικές εκδοχές. Δυστυχώς, και αυτή η ελπίδα συνεθλίβη βάρβαρα. Ελήφθηκαν λίγα θετικά μέτρα, όπως η σαφής απαγόρευση χρήσης εταιρικών εκδοχών και η εμπορία τους. Ελάχιστα ωστόσο αναφέρθηκαν σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δεν βελτιώθηκε η δυνατότητα της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής να επιβλέπει και δημιουργήθηκε σύγχυση για τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές της. Πολύ σημαντικό, εμποδίστηκε η ενημέρωση όσων στοχοποιούνται για τρία χρόνια. Έτσι, για τρία χρόνια άνθρωποι σαν εμένα δεν μπορούν να πάνε στις Αρχές και να ενημερωθούν για το τι συνέβη ... και στη συνέχεια, η πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής απαρτίζεται από τα ίδια άτομα που αρχικά εξέδωσαν τις σχετικές αποφάσεις παρακολούθησης. Υπάρχει σαφής σύγκρουση συμφερόντων», όπως τόνισε. «Τι σημαίνει αυτό για εμάς, για εμένα, για άλλους ανθρώπους στη θέση μου με τους οποίους μίλησα; Αισθάνονται φρικτά, δυσκολεύονται να μιλήσουν, έχουν τα πάντα να χάσουν και πολύ λίγα να κερδίσουν, ειδικά όταν δεν υπάρχει μία σαφής διαδικασία που να οδηγεί σε λογοδοσία, κάτι πολύ θλιβερό για την χώρα μου».

«Αν δεν σας ανησυχεί τίποτε άλλο, δείτε το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κακόβουλα λογισμικά στο εσωτερικό της Ελλάδας, αυτό συνδυάζεται με κρατικές παρακολουθήσεις όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία, ενώ είναι καταλυτική η απουσία ελέγχου και οι εξαγωγές κακόβουλων λογισμικών υπό κρατική εποπτεία, ακόμη και σε χώρες όπως το Σουδάν όπου είναι σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος, αλλά και στη Μαγαδασκάρη ή το Μπαγκλαντές. Πεθαίνουν άνθρωποι και αυτό εντελώς παράδοξα "επιστρέφει" πίσω ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν "κακοί" παίκτες στη διεθνή σκηνή αποκτούν τέτοια τεχνολογία επειδή εξάγεται από τις ίδιες τις χώρες της ΕΕ», τόνισε η Άρτ. Σίφορντ.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα η περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι τα κράτη από μόνα τους δεν προστατεύουν επαρκώς τους πολίτες τους και δεν περιορίζουν την χρήση αυτών των κακόβουλων λογισμικών από μόνα τους».

Νωρίτερα

Η Σίφορντ υπογράμμιζε νωρίτερα σε ανάρτησή της ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα υποδηλώνει την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Eνωση των κακόβουλων λογισμικών και της κατάχρησης τους από ευρωπαϊκά κράτη».

Η παγίδευση του τηλεφώνου της πρώην υπεύθυνης ασφαλείας του Facebook με το κακόβουλο λογισμικό Predator έγινε από αποστολέα που είχε πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο του ραντεβού που είχε κλείσει για τον εμβολιασμό της στην Ελλάδα.

Οι «νόμιμες επισυνδέσεις» από την ΕΥΠ έγιναν με 6 διαδοχικές εντολές που υπέγραψε η εισαγγελέας της ΕΥΠ.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της PEGA για τις υποκλοπές στην Ελλάδα και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών προκαλεί «εφιάλτες» στο Μαξίμου και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, «Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ψηφιστεί από την PEGA η έκθεση της εισηγήτριας Σοφί Ιν'τ Φελντ για τις υποκλοπές. Ακολουθεί η ολομέλεια του ΕΚ. Η συγκάλυψη #Μητσοτακη δεν θα περάσει!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)