to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 14.04.2023

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

«Αστυνομική Δημοκρατία»: Η εβδομάδα 14-19 Απριλίου 1953 στη στήλη «70+1 χρόνια» της Αυγής

Την εβδομάδα 14-19 Απριλίου 1953 κυριαρχεί το όργιο πολιτικών συλλήψεων και εκτοπίσεων καθώς και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, λόγω της υποτίμησης της δραχμής


Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, συνεπεία της υποτίμησης Μαρκεζίνη, αλλά και το όργιο συλλήψεων και εκτοπίσεων με πολιτικά κίνητρα κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ πριν από επτά δεκαετίες. «Αστυνομική Δημοκρατία» είναι ο εύστοχος χαρακτηρισμός της εφημερίδας για το πρώιμο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Ακριβώς δίπλα διαβάζουμε ότι λάδι και ζάχαρη βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ η χρυσή λίρα (η οποία πριν από την υποτίμηση πωλούνταν επισήμως στις 42.000 δρχ. και ανεπισήμως στις 85.000 δρχ.) πλησιάζει τις 300.000 (!) δρχ. Όπως έχουμε αναφέρει, η υποτίμηση της δραχμής δημιούργησε κυριολεκτικά μια κάστα νεόπλουτων, αυτών που είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το μέτρο και είχαν φροντίσει να μετατρέψουν τα μετρητά τους σε λίρες ή δολάρια.

Επιμέλεια: Μάρκος Βογιατζόγλου

 

Τα ποτάμια (της Σιβηρίας) δεν γυρίζουν πίσω

Στα νέα από την τεχνολογία και την επιστήμη η ΑΥΓΗ παρουσιάζει το υπό μελέτη, εκείνη την εποχή, σοβιετικό «Σχέδιο Ντάβιντοφ». Το σχέδιο προέβλεπε την αντιστροφή της ροής 12 ποταμών της Σιβηρίας, ώστε, αντί να εκβάλλουν στον Αρκτικό Ωκεανό, να αρδεύουν απέραντες εκτάσεις στην Ανατολική ΕΣΣΔ. Ένα δίκτυο καναλιών θα επέτρεπε τη σύνδεση της Μογγολίας με την Αγία Πετρούπολη με ποταμόπλοια! Το σχέδιο εντέλει εγκαταλείφθηκε το 1986, κυρίως λόγω των προβληματισμών των επιστημόνων για τις κλιματικές συνέπειές του: ενώ στο άρθρο της ΑΥΓΗΣ αναφέρεται ότι αναμενόταν το σχέδιο να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας στη Σιβηρία, κατοπινές μελέτες υποστήριζαν πως η αντιστροφή τής ροής θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση του σιβηρικού χειμώνα.

Κλέφτες παπουτσιών και παγκαριών

Μονόστηλα από το αστυνομικό ρεπορτάζ, με μπαράζ συλλήψεων για τους πιο ετερόκλητους λόγους. Άδοξο τέλος είχε το καλαμπούρι ενός θαμώνα του Ζαππείου: παρίστανε τον αστυνομικό «για να διασκεδάση» - και συνελήφθη. Κατόπιν, έχουμε τον υπάλληλο που έκλεβε παπούτσια, τον νεαρό που έπαιρνε τα χρήματα από το παγκάρι της εκκλησίας και έναν 51χρονο που συνελήφθη γιατί «εκβίασε» (!) συνταξιούχο για να του δώσει 1.000 δρχ. Για να έχουμε μια αίσθηση της αξίας του ποσού αυτού, το πακέτο με 20 τσιγάρα κόστιζε 3.000 δρχ., ενώ περίπου 5.000 δρχ. ήταν η τιμή ενός σετ με 10 ξυραφάκια.

 

Χιονάτη του 1953

Στα αθλητικά, τον βαρύτιμο τίτλο «Χιονάτη του 1953» κατέκτησε η αθλήτρια του σκι Αγνή Καρόλου χάρη στην εξαιρετική της επίδοση στους χιονοδρομικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην ορεινή Ζήρεια.

Υπερωκεάνειο με κινηματογράφο και πισίνα

Το αναφερόμενο εδώ ατμόπλοιο-υπερωκεάνειο είναι το T/S Olympia, το οποίο εξυπηρέτησε τη γραμμή Πειραιάς-Νέα Υόρκη έως το 1974, όταν και πουλήθηκε για να μετατραπεί σε κρουαζιερόπλοιο. Η Greek Line ήταν εταιρεία της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή. Δραστηριοποιούνταν στις ναυτιλιακές γραμμές των Ελλήνων μεταναστών σε ΗΠΑ και Αυστραλία έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Διαχρονική ευχή

Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την αλληλογραφία της ΑΥΓΗΣ και η ευχή ενός αναγνώστη: «Σαν φάρος πάντα φώτιζε, ΑΥΓΗ, τη νεολαία - κι άνοιγε δρόμους στο λαό». Πού να ήξεραν, τόσο αυτός που άνοιξε το γράμμα όσο και αυτός που το έγραψε, ότι 70 χρόνια μετά οι στίχοι αυτοί θα δημοσιεύονταν και πάλι στις σελίδες του εντύπου που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)