to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 14.04.2023

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Στοχεύοντας στο 12άρι

Τι γράφει το σημερινό ρεπορτάζ για τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη στον περίπου έναν μήνα ως τις εκλογές.


Θέλει να ενισχύσει κατά τουλάχιστον 50% το ποσοστό του κόμματός του σε σχέση με το 8,1% που είχε λάβει το 2019.  Τα βήματα, οι προτεραιότητες, τα αγκάθια και η σύγκριση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάζουμε στην έντυπη ΕΦΣΥΝ και το άρθρο του Δημήτρη Κουκλουμπέρη:

Η τελευταία σύντομη ανάπαυλα για περισυλλογή και μερικές ανάσες πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι αυτές οι μέρες για το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος περνά το φετινό Πάσχα οικογενειακά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Ψυχρό στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η επάνοδος από την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα ισοδυναμεί με την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές, καθώς θα απομένει πλέον περίπου ένας μήνας για τη διεξαγωγή τους.

Πρόκειται για μια μάχη κατά την οποία θα πάρει το βάπτισμα του πυρός με την ιδιότητα του εκλεγμένου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχοντας θέσει ως στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις του κόμματός του τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ποσοστό 8,1% που είχε λάβει το 2019. Με άλλα λόγια, να υπερβεί τον πήχη του 12%, όριο το οποίο με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα απαιτεί περαιτέρω και πιο πειστική εκστρατεία πειθούς προς τους πολίτες, χωρίς να φαντάζει εντελώς ανέφικτο.

Στην εκδοχή που το καταφέρει ανοίγει ο δρόμος για τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα στο πλαίσιο των διερευνητικών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Κάτι για το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο που το δίνει το Σύνταγμα ώστε να το πετύχει, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στις αρχές Ιουλίου.

Η ισχυρή εντολή είναι το ένα προαπαιτούμενο. Το δεύτερο είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις και το τρίτο τα πρόσωπα και ο πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα κάνει βήμα πίσω» από τις προϋποθέσεις που βάζει, ενώ οι συνεργάτες του προέδρου υπενθύμιζαν την αναφορά του, πως ό,τι λέει «είναι γραμμένο στην πέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλογίσει μικρομεγαλισμό στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επιμονή του να μην πάρει πίσω τις επίμαχες θέσεις που έχει διατυπώσει, ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, προδίδοντας τον τρόπο σκέψης του, αμφισβήτησε ως προεκλογικά «λόγια του αέρα» την άκαμπτη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Αμφότεροι οι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι, είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και όχι ένας «άγνωστος Χ», όπως προσάπτεται επικριτικά στον κ. Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, αποκρούοντας τις προαναφερθείσες κατηγορίες, ειρωνικά τους προέτρεψε να συνάψουν «προγαμιαίο συμβόλαιο», εφόσον μοιράζονται την ίδια άποψη για το ζήτημα.

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία η «Εφ.Συν.» θέλησαν να συγκρίνουν τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ με τις αντίστοιχες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, παρατηρούμε ένα διαρκές εκκρεμές, από τον ισχυρισμό ότι θα ‘‘κάψει’’ την απλή αναλογική μέχρι τις πρώτες εκλογές-πρόκριμα για τις δεύτερες, τις απειλές ορισμένων στελεχών για τρίτες εκλογές ώς τη θέση που ασπάζονται σήμερα ότι υπάρχει μόνο μία διαδικασία στον ορίζοντα, αυτή της 21η Μαΐου».

Την ίδια στιγμή και ενώ χρεώνουν αντιθεσμική συμπεριφορά, αλαζονεία και φόβο έντονης αποδοκιμασίας στην πρώτη κάλπη στο Μαξίμου, για την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι η προοδευτική ταυτότητα και διακυβέρνηση που επικαλείται ο κ. Τσίπρας είναι διακηρύξεις χωρίς περιεχόμενο από την ώρα που συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια ο καραμανλικός και πρώην «γαλάζιος» κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος.

Μάλιστα η απαξιωτική αναφορά του για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποκάλεσε «πολιτικό απολειφάδι», προκάλεσε τη μήνιν των «πράσινων» στελεχών που του επιτέθηκαν με σφοδρότητα, αδυνατίζοντας κι άλλο την προοπτική συμπόρευσης των δύο χώρων αν προέκυπτε ως πιθανότητα. Μια προοπτική υπονομευμένη και από την «άφεση αμαρτιών» Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη, που θα είναι τελικά υποψήφιος, αλλά και από τις γενικότερες διαφορές στην πολιτικοϊδεολογική θεώρηση, που οδηγεί τις ίδιες πηγές να μιλήσουν για «κόμμα-σουπερμάρκετ, θολό αφήγημα και υποκρισία απέναντι στους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς».

Τηλεμαχία

Από εκεί και πέρα, στον δρόμο προς την τελική ευθεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε θετικός για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντες, προτρέποντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να συμβάλουν τόσο στην πραγματοποίησή του όσο και στην ανάδειξη της προγραμματικής τους ατζέντας αντί του πολωτικού κλίματος.

Στην κατεύθυνση της κατάθεσης προτάσεων στο δεύτερο βίντεο της καμπάνιας που προβάλλεται στο διαδίκτυο το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους με χαμηλό ενοίκιο και επιδότηση εισφορών για εξεύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση φορολογίας στη μισθωτή εργασία, 120 δόσεις για οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις κ.ά.

Παράλληλα στη Χαριλάου Τρικούπη μεριμνούν για το κλείσιμο ακόμα μερικών εκκρεμοτήτων που είχαν προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία. Τέτοιες περιπτώσεις σχετίζονται με τη συμπλήρωση κενών σε ψηφοδέλτια ανά τη χώρα ή με τη συναινετική διευθέτηση σε «καραμπόλες» λόγω διαφωνιών τοπικών παραγόντων ή υποψηφίων.

Επειτα λοιπόν από την εξεύρεση λύσης για τη λίστα της Αρκαδίας αλλά και το σφράγισμα της συμμετοχής του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, στη Ζάκυνθο, απομένει πλέον το Επικρατείας το οποίο χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ο σκοπός είναι να εκφραστεί η ανανέωση και ο σύγχρονος σοσιαλδημοκρατικός πολιτικός λόγος.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα όπου συνάντησε τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ’, είναι προγραμματισμένο να μεταβεί την Κυριακή του Θωμά στην Κωνσταντινούπολη και ειδικότερα στο Φανάρι, για να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)