to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 12.04.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Σημαντικές αποκαλύψεις από τη διαρροή αμερικανικών εγγράφων - Διηπειρωτικό πύραυλο εκτόξευσε η Ρωσία

Η διαρροή αμερικανικών εγγράφων από το Πεντάγωνο έχει βάλει πονοκέφαλο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους καθώς τα έγγραφα αποκαλύπτουν μια σειρά σχεδιασμών που οι ΗΠΑ ήθελα να κρατήσουν κρυφές


Ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον

Χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, επισημαίνει η Γκάρντιαν, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».

Η Μόσχα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός «προηγμένου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Η Ρωσία προχώρησε χθες, Τρίτη, στη δοκιμαστική εκτόξευση ενός «προηγμένου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, μερικές εβδομάδες αφού ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού που έχει συνυπογράψει με τις ΗΠΑ.

Μια μονάδα «μάχης εκτόξευσε με επιτυχία ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM)» από το πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιάρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Η κεφαλή δοκιμής του πυραύλου έπληξε έναν εικονικό στόχο στο πεδίο εκπαίδευσης του Σάρι Σαγκάν (Δημοκρατία του Καζακστάν)», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται ο τύπος του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε.

Το υπουργείο διευκρίνισε εντούτοις πως η άσκηση είχε στόχο «να δοκιμασθούν προηγμένοι εξοπλισμοί μάχης».

«Η εκτόξευση αυτή επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των κυκλωμάτων και των τεχνικών λύσεων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη νέων συστημάτων στρατηγικών πυραύλων», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί πως η χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποκλείεται, αν η Ρωσία θεωρήσει πως απειλείται.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου ανέστειλαν εξάλλου την αναστολή της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού New Start, που υπογράφηκε το 2010. Πρόκειται για την τελευταία διμερή συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών, στο πλαίσιο της οποίας τα μέρη συμφώνησαν να περιορίσουν τα πυρηνικά αποθέματά τους και να αποδεχθούν αμοιβαίες επιθεωρήσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα τεθεί φέτος σε υπηρεσία ο πιο πρόσφατος από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο Sarmat, ο οποίος περιγράφεται ως ένα όπλο ικανό «να παρακάμψει όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα» και το οποίο «θα κάνει να το σκεφτούν δύο φορές αυτοί που προσπαθούν να απειλήσουν» τη Ρωσία.

Η Λιθουανία στέλνει στρατιωτικούς στη Γερμανία για να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως έστειλε ομάδα στρατιωτικών στη Γερμανία για να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση μελών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μαζί με γερμανούς και βέλγους συναδέλφους τους, οι στρατιωτικοί της χώρας της Βαλτικής, μέλους της ΕΕ και του NATO, θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης υπό τον συντονισμό της Μπούντεσβερ ως τη 15η Μαΐου, εξήγησαν χθες Τρίτη οι αρχές στο Βίλνιους.

Πρόκειται για μέρος της Αποστολής για τη Στρατιωτική Συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη Στήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine).

Η αποστολή εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Σκοπός είναι να μπορέσουν να αμυνθούν αποτελεσματικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς ο πόλεμος που άρχισε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην επικράτεια της Ουκρανίας, συνεχίζει να μαίνεται.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στο Βίλνιους τον Μάρτιο, ο λιθουανός ομόλογός του Αρβίντας Ανουσάουσκας ανήγγειλε πως 40 στρατιωτικοί θα έπαιρναν μέρος στην εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών στο γερμανικό έδαφος. Ο κ. Πιστόριους εξέφρασε τότε την «ευγνωμοσύνη» του.

Το Βελιγράδι συμφώνησε να δώσει όπλα στην Ουκρανία

Η Σερβία, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή του τα έχει στείλει ήδη, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Πενταγώνου.

Το έγγραφο, μια σύνοψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ίντερνετ, στην πιο σοβαρή παραβίαση απορρήτων των ΗΠΑ που έχει συμβεί εδώ και χρόνια.

Με τίτλο «Ευρώπη / Απάντηση στη Συνεχιζόμενη Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», το έγγραφο, που έχει τη μορφή διαγράμματος, καταγράφει τις απαντήσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα δείχνει πως η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης πως η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει τις ενδείξεις Απόρρητο και NOFORN, που σημαίνουν πως απαγορεύεται η διαβίβασή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις. Φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου και τη σφραγίδα του αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Το γραφείο του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η ουκρανική πρεσβεία δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε ούτε αυτό άμεσα σε ερωτήσεις του Ρόιτερς σχετικά με την αναφορά στη Σερβία που γίνεται στο έγγραφο, ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να σχολιάσει οποιοδήποτε από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)