to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 12.04.2023

Πολιτική

Qatargate: Την άνευ όρων αποφυλάκιση της θα ζητήσει η Καϊλή - Όλοι οι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι

Tέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή είναι η μόνη κατηγορούμενη που παραμένει προφυλακισμένη.


Ο Bέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή ανακοίνωσε πως - μαζί με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο - θα ζητήσουν την Μεγάλη Πέμπτη την αποφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους.

«Η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί τώρα εδώ και δύο εβδομάδες, για πάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και όλες τις κατηγορίες των ανακριτών. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, διότι ούτε ο ανακριτής, ούτε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ούτε οι ανακριτές θέλουν να ακούσουν τις απαντήσεις της κ. Καϊλή. Βρίσκονται στο δικό τους τούνελ, θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αυτές δεν είναι οι απαντήσεις που δίνει η κ. Καϊλή», δήλωσε στο Euronews o Σβεν Μαρί.

«Η Καϊλή αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη»

Σύμφωνα με τον Βέλγο δικηγόρο, μάλιστα, η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή επειδή αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη.

«Περιπτώσεις όπως της κυρίας Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο. Όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν η κυρία Καϊλή εδώ σηκώνεται ως σύμβολο για να πει ότι ακόμη και αν έχετε υψηλά αξιώματα, θα παραμείνετε στη φυλακή. Και είναι ειδικά για να πει στους άλλους βουλευτές, μην είστε διεφθαρμένοι γιατί θα πάτε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει.

Μου κάνει εντύπωση ότι ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι στο Βέλγιο αποφυλακίζεται μετά από τέσσερις μήνες και ότι η κυρία Καϊλή, μετά από τέσσερις μήνες και μία εβδομάδα, δεν έχει αποφυλακιστεί ακόμα, υπογραμμίζει.

Ο Σβεν Μαρί επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατήσουν την Εύα Καϊλή στη φυλακή καθώς δεν μπορεί ούτε να ξεφύγει, ούτε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Liberation κατά βελγικής Δικαιοσύνης: Γιατί η κ. Καϊλή είναι ακόμη στη φυλακή;

Η γαλλική εφημερίδα Liberation «επιτέθηκε» στη βελγική δικαιοσύνη για τη στάση της απέναντι στην Εύα Καϊλή και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα.

Η εφημερίδα αναρωτιέται για ποιο λόγο έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της απέναντι σε αυτούς τους δύο, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αφεθεί ελεύθεροι, τόσο ο σύντροφός της Καϊλή Φραντζέσκο Τζιόρτζι, όσο και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και πρωην ευρωγβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Jean Quatremer, χθες Δευτέρα συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες που η Εύα Καϊλή, η οποία επιμένει στην αθωότητά της, παραμένει προφυλακισμένη, χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη, «που γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία».

Το άρθρο επισημαίνει ότι «μολονότι ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Qatargate είναι περιθωριακός, έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο σε υπόγεια βελγική φυλακή, στερημένη της δίχρονης κορης της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες εδώ και εκεί», ενώ όλα τα άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα, αφέθηκαν ελεύθερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)