to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 11.04.2023

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Έλλειψη σοβαρότητας από την κυβέρνηση για το κόμμα του Κασιδιάρη

«Ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μόνος του τις ευθύνες του»


11.4.2023

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη):

Για την ακρίβεια

Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να χτυπήσει η κυβέρνηση την αιτία της ακρίβειας, θα συνεχίσουμε να έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα, όπου πλέον η βενζίνη αγγίζει τα 2 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν νέες “εξωγενείς” αιτίες. Η κυβέρνηση έφερε ως επιχείρημα για την αύξηση της τιμής τη μείωση της κατανάλωσης. Θεωρεί, δηλαδή, ως αιτία, την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τον καλό χειμώνα. Απίστευτη δικαιολογία! Στα τρόφιμα, τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αυξήσεις-«φωτιά» για την τσέπη του καταναλωτή, όπως, για παράδειγμα, 20%  στο κρέας και περίπου 15% στα δημητριακά.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής άρνησης να τεθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας, να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ,  να φορολογηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, να μπει, δηλαδή, ένα φρένο στην αισχροκέρδεια και στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, όπως τα έχει χαρακτηρίσει η Κομισιόν. Αυτή είναι η αιτία της ακρίβειας και όσο η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική λήψη μέτρων, θα έχουμε το φαινόμενο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της ταυτόχρονης αύξησης στα είδη πρώτης ανάγκης.

Πρόσφατα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου καταθέτοντας στοιχεία για μείωση των εισοδημάτων και εκτίναξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 20 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση, όμως, περί άλλα τυρβάζει. Γι΄ αυτό επιμένουμε ότι όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση.

Για την υπόθεση Κασιδιάρη

Όλες οι πολιτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή των φασιστών-εγκληματιών στις εκλογές, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο προώθησε μια ρύθμιση η οποία όμως αποδείχθηκε ήταν αποτελεσματική. Από την πλευρά μας είχαμε διαφωνήσει με τη ρύθμιση αυτή, διατυπώνοντας εναλλακτική πρόταση, συμφωνώντας επί της ουσίας με έγκριτους συνταγματολόγους όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Κοντιάδης.

Δικαιωθήκαμε ως προς την εκτίμηση αυτή και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προώθηση στη Βουλή νέα ρύθμιση, η οποία επίσης, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χρ. Τζανερίκου, ο οποίος δήλωσε «ότι η κυβερνητική ρύθμιση συνιστά πρωτοφανή παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου».  Ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον κ. Τζανερίκο, η οποία κρατήθηκε μυστική. Γιατί άραγε; Τελικά, ο κ. Τζανερίκος εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Όλες αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν αντικειμενικά τις μετοχές του κόμματος Κασιδιάρη. Ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μόνος του τις ευθύνες του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)