to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 11.04.2023

Πολιτική

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μόρφωμα Κασιδιάρη - Απών ο Μητσοτάκης

Υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της Νέα Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η τροπολογία που υποτίθεται πως θα απαγορεύσει την εκλογική κάθοδο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία και τα υπόλοιπα κόμματα να ψηφίζουν «κατά». Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε ειδοποιήσει πως θα απέχει από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, εκτός κι αν η πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τον Φεβρουάριο για υιοθέτηση της εισήγησης Κοντιάδη-Αλιβιζάτου - Ρύθμιση για επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Σημειώνεται ότι ήταν μία συζήτηση που διεξήχθη με ένταση καθώς δεν διαπιστώθηκε ευρύτερη συναίνεση απέναντι στην τροπολογία που αποκλείει το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί, από τις επικείμενες εκλογές. Μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η κυβέρνηση έφτασε να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ παιχνίδι με τους θεσμούς ενώ, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σήκωσε ξανά το γάντι και ζήτησε προεκλογικό debate από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις απίστευτες προκλήσεις της κυβέρνησης απάντησε με δήλωση της η Πόπη Τσαπανίδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε δική του ρύθμιση για να επιστρέψουν στο δημόσιο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κάτι που παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε τόλμησε να ψηφίσει δείχνοντας ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις για το νερό.

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία της επίμαχης κυβερνητικής τροπολογίας για το μόρφωμα Κασιδιάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα απέχει, εκτός κι αν η πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο επί τη βάσει της εισήγησης Κοντιάδη - Αλιβιζάτου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Κοντιάδη - Αλιβιζάτου προβλέπει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο με υποψήφιο που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις), ο υποψήφιος απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές, και ο Άρειος Πάγος μπορεί να κρίνει ότι το κόμμα δεν μπορεί να καταθέσει συνδυασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

  • Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

  • Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές.

Σφοδρά πυρά στην αρμόδια επιτροπή την Μ. Δευτέρα

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προέβη στη νέα ρύθμιση, όταν αντελήφθη ότι το πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου ενδέχεται να κρίνει θετικά τη συμμετοχή του μορφώματος Κασιδιάρη - Κανελλόπουλου. Ωστόσο κι αυτή τη φορά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του στις εύλογες φωνές κομμάτων και συνταγματολόγων, διορθώνοντας το λάθος του με νέο ατόπημα: επέβαλε υποχρεωτική συμμετοχή στην απόφαση της ολομέλειας του Α1 τμήματος, δηλαδή και τα 10 μέλη.

Η ενέργεια αυτή του υπουργού έφερε την οργισμένη αντίδραση από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 τμήματος, Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος με επιστολή του κατήγγειλε ως ωμή και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την τροποποίηση της τροπολογίας. Σήμερα, ο κ. Τζανερίκος οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ΝΔ «έχει ρίξει πλέον πολύ νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη»

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «με τους χειρισμούς της κατάφερε να συμβεί κάτι θεσμικά αδιανόητο: Να λογομαχείτε και να διαφωνείτε με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο του Α΄1 Τμήματος του Αρείου Πάγου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σειρά συνταγματολόγων «σας είχαμε πει όταν είχατε φέρει τη διάταξη, ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ότι είναι βαθιά προβληματική». 

Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναγνώρισε πως «δεν λέω ότι υπάρχει πολιτικά και νομικά μία εύκολη λύση. Παρ όλα αυτά, κάνατε αυτό που δεν έπρεπε να κάνετε. Φέρατε μια βαθιά προβληματική διάταξη, τότε, την οποία τώρα εκ των πραγμάτων έρχεστε να την αλλάξετε, προσθέτοντας διευκρινίσεις, για το πώς ακριβώς θα κληθεί το συγκεκριμένο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου».

Υποστήριξε πως «η προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε και η αγωνία σας να κάνετε πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, δυστυχώς σας έχει οδηγήσει σε αυτού του είδους το αλαλούμ, το οποίο ζούμε τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής σας, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

   Ο κ. Χατζηγιαννάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει ρίξει πλέον πολύ νερό στο μύλο του κόμματος Κασιδιάρη, που πραγματικά έχετε αρχίσει να τον ηρωοποιείτε στα μάτια πάρα πολύ μεγάλου κομματιού κόσμου. Έρχεστε πλέον σε σύγκρουση ακόμα και με την ίδια τη δικαιοσύνη, με το αρμόδιο Τμήμα, γιατί τους λέτε στην ουσία ότι 'δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα το κόψετε και πρέπει εμείς να σας ορίσουμε με ποιο τρόπο θα κοπεί'».

   «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά μορφώματα και ρατσιστικά μορφώματα, δεν επιθυμούμε να μπορούν να συμμετάσχουν στη Βουλή και, όπως σας είπαμε από την πρώτη τροπολογία, έπρεπε να υπήρχε σαφής αναφορά στα ζητήματα της ρατσιστικής νομοθεσίας, της ξενοφοβικής νομοθεσίας και της νεοναζιστικής νομοθεσίας, της φασιστικής νομοθεσίας και όλων των παρακάμψεων. Εμείς συμφωνήσαμε και με τις προτάσεις Κοντιάδη - Αλιβιζάτου. Εσείς δυστυχώς τότε τις απορρίψατε».

Υπέρ της ρύθμισης (μόνο) το ΠΑΣΟΚ

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε πως «η δική μας θέση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει σε σχέση με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές»: Εμείς, είπε «στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι προστασία της δημοκρατίας. Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται και βεβαίως να τηρεί τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία οφείλει να μην αφήνει αξιακούς της εχθρούς να χρησιμοποιούν θεσμικές εγγυήσεις που η ίδια παρέχει σε βάρος της, όταν υπερβαίνουν το έννομο της τάξης».

Η κυρία Λιακούλη μάλιστα ζήτησε, και από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λάβει αυτά υπόψη του, και να μην «θυσιάζονται όλα στο πεδίο της μικροπολιτικής». Τόνισε πως «όσο κουρασμένη κι αν είναι η κοινωνία μας, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χάσει το στίγμα της, της δημοκρατικής ευαισθησίας της απέναντι στα γεγονότα, όπως είναι αυτά των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού μορφώματος». Αναφερόμενη δε, στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, την χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά». Υπογράμμισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου να γίνει από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας του .

ΚΚΕ: «Η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις»

   Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό».

Για αυτό, το ΚΚΕ λέει ότι «η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται και απομονώνεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη στις γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές - και αυτοί ήταν πραγματικά που έστειλαν εκεί που έστειλαν τους εγκληματίες χρυσαυγίτες και που θα ξαναστείλουν όποτε χρειαστεί τα διάφορα απομεινάρια τους». Χαρακτήρισε «υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς, όπως και η προηγούμενη, δεν έκαναν τίποτα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην σέρνεται εδώ και οχτώ και πλέον χρόνια αυτή η δίκη στα δικαστήρια».

Διευκρίνισε ότι «η διαφωνία μας και με αυτή την τροπολογία, είναι στο τι θέλει να εξασφαλίσει αυτή η υποτιθέμενη αυξημένη σύνθεση του Α1Τμήματος του Αρείου Πάγου» λέγοντας ότι αυτό που θα εξασφαλίσει είναι «η εφαρμογή ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στον 'Αρειο Πάγο, σε κάθε εκλογική μάχη να προχωράει σε ένα διευρυμένο έλεγχο της λειτουργίας, της δράσης των εσωτερικών των κομμάτων και να μπορεί οι δικαστές να ζητούν την συνδρομή υπηρεσιών ασφαλείας όπως και της ΕΥΠ».

   Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή». Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα». Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό». Σχολιάζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η δικαιοσύνη να θωρακιστεί με αυξημένης σύνθεσης δικαστήριο που θα κρίνει τη νομιμότητα ενός κόμματος, είπε ότι «είναι σαν να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στον 'Αρειο Πάγο και στον επικεφαλής του Α1 Τμήματός του» προσθέτοντας ότι «εάν ήσασταν και εσείς στη θέση του κ. Τζανερίκου, θα λέγατε παραιτούμαι».

   Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.

   Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την β΄ανάγνωσή του στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και εισάγεται με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, αύριο στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)