to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 21.06.2013

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική βαλίτσα δεν θα πάει πολύ μακριά

Συνέντευξη στο ΑΠΕ


Παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - EKM, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-κ. Παπαδημούλη, πώς εκτιμάτε την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό μετά την επαπειλούμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βγαίνει πιο αδύνατη από αυτήν την κατάσταση που προκάλεσαν οι ακραίες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις Σαμαρά για την ΕΡΤ. Η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται από τον πρωθυπουργό και τις δυνάμεις που στηρίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση περίπου ως στυμμένη λεμονόκουπα και το βέβαιο είναι ότι ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η νέα του κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας δεν πείθει ούτε και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του. Πίσω από την κρίση που προκάλεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ και οι αντι-συνταγματικές μεθοδεύσεις, έρχονται νέα μέτρα μονομερούς λιτότητας καθώς έχουμε «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, υστέρηση στα κυβερνητικά έσοδα, ναυάγιο στα κυβερνητικά πλάνα σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και έξαρση της φοροδιαφυγής. Αυτά προστιθέμενα στην ύφεση που είναι μεγαλύτερη όλων των προβλέψεων και στην έξαρση της ανεργίας που σπάει όλα τα πανευρωπαϊκά ρεκόρ οδηγούν σε νέα μέτρα, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

-Άρα, κ. Παπαδημούλη θεωρείτε περίπου βέβαιη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

 Όταν μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση εξαιτίας της πολιτικής της και της κραυγαλέας αθέτησης των δεσμεύσεων με τις οποίες έγινε κυβέρνηση έχει τέτοιες απώλειες και ρηγματώσεις όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και σίγουρα, ακόμη κι αν ξεκαλοκαιριάσει, έρχεται ένα ιδιαίτερο θερμό φθινόπωρο γιατί τα προβλήματα εκδικούνται. Και μιλώ για την τεράστια φτώχεια, την έκρηξη της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν ραγδαίες μειώσεις μισθών ενώ οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλά, εξασφαλίζοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους στους επιχειρηματίες, καθώς υπάρχουν καρτέλ, έλλειψη ελέγχου και πολιτικής να μειωθούν οι τιμές. 

-κ. Παπαδημούλη, μετά την κίνηση αυτή της ΔΗΜΑΡ γεφυρώνεται κάπως το χάσμα με το ΣΥΡΙΖΑ;

Αφήστε να δούμε πρώτα από όλα την οριστικοποίηση των επιλογών της ΔΗΜΑΡ. Προς το παρόν, αυτό που βλέπω είναι ότι όσοι χρησιμοποίησαν τη ΔΗΜΑΡ για να προωθήσουν τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές με την απόλυτη συνυπευθυνότητα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την αντιμετωπίζουν τώρα σαν την «τρίχα που πρέπει να πεταχτεί από το ζυμάρι». Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ το αμέσως προσεχές διάστημα, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι όσες δυνάμεις πίστεψαν ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι ένας φορέας της ανανεωτικής Αριστεράς που θα συνεχίσει τις παραδόσεις του ΚΚΕ Εσωτερικού, τώρα αναθεωρούν τη στάση τους και έχω τέτοια μηνύματα. 

-Θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ, ενδεχομένως και προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε θα είναι προς την κυβέρνηση Σαμαρά εντείνοντας την αριστερή μας αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, βελτιώνοντας την προετοιμασία μας έτσι ώστε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, στις εκλογές που δεν θα αργήσουν. Το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι: κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και σκληρή μνημονιακή πολιτική ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. Τις επόμενες ημέρες να περιμένετε πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα και έξω από τη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)