to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 05.04.2023

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: «Η ακρίβεια επιδοτεί τον Προϋπολογισμό»

«Μία οικονομία εξαρτημένη από τον εξωτερικό δανεισμό και με ερωτηματικό για την πραγματική παραγωγική δυνατότητά της»


Η δήλωση της αν. τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Δ τρίμηνο του 2022:

Εδώ και αρκετό καιρό επαναλαμβάνουμε ότι η κατάσταση στην οικονομία και συνεπαγώμενα στην κοινωνία κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. Τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Δ τρίμηνο του 2022 επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Η σημαντική αύξηση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στα 21,1 δις όταν το 2019 βρισκόταν στα 2,7 δις, δείχνει μία οικονομία εξαρτημένη από τον εξωτερικό δανεισμό. Το ίδιο στοιχείο δημιουργεί ερωτηματικό για την πραγματική παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας μας, αλλά και για τα εισοδήματα των πολιτών.

Οι όποιες θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι καταγραφές του χρέους (ως λόγος στο ΑΕΠ), προφανώς στηρίζονται στο πληθωρισμό, που παραμένει υψηλός και συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών. Επί της ουσίας πληρώνουμε κ επιδοτούμε από την ακρίβεια τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά οι αυξημένες επενδύσεις, τις οποίες συχνά «χρησιμοποιούν» ως ένδειξη εξωστρέφειας και επιτυχίας τα Κυβερνητικά στελέχη, αποτελούνται σε μεγάλο μέρος από κατοικίες και κατασκευές!

Σημαντικό στοιχείο, το οποίο τονίζουμε εδώ και αρκετό καιρό, είναι οι υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα, και κυρίως στα έσοδα από ΦΠΑ (4 δις). Επιπρόσθετα, τα ληξιπρόθεσμα των πολιτών αγγίζουν πλέον τα 114,5 και οι οφειλέτες είναι σταθερά από 4 εκ. , οι μισοί περίπου από αυτούς/ες, είναι αντιμέτωποι/ες με κατασχέσεις ή άλλα αναγκαστικά μέτρα!

Κάτι άλλο συμβαίνει πέρα από τη συνηθισμένη ωραιοποιημένη Κυβερνητική πραγματικότητα.

Τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την παρούσα Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δεσμευτεί με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την ενίσχυση των  μισθών – συντάξεων και εισοδημάτων, όσο και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο πλαίσιο  ρύθμισης των οφειλών!

    Αύξηση Κατώτατου μισθού και Τιμαριθμική αναπροσαρμογή
    Συνολικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (με διαγραφή μέρους του χρέους της Πανδημίας)
    Αφορολόγητο στις 10.000 (και στους ελεύθερους επαγγελματίες)
    Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
    Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 και επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Η πολιτική αλλαγή θα γίνει πράξη!

Δικαιοσύνη παντού!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)