to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 04.04.2023

Διεθνή

Η Φινλανδία προσχωρεί στο ΝΑΤΟ με τη Ρωσία να απειλεί με αντίμετρα

Με την είσοδο της Φιλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, διπλασιάζεται το μήκος των συνόρων του με την Ρωσία


Η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ την Τρίτη, σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ως συνέπεια η Μόσχα να απειλεί «αντίμετρα». Η ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία  διπλασιάζει περίπου το μήκος των συνόρων που μοιράζεται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και ενισχύει την ανατολική πλευρά του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χααβίστο ολοκλήρωσε τη διαδικασία ένταξης παραδίδοντας επίσημο έγγραφο στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου η φινλανδική σημαία ήταν ξεδιπλωμένη. «Καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη συμμαχία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο τέλος της σύντομης τελετής.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε νωρίτερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επικαλεστεί την αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ως μία δικαιολογία για την εισβολή του και όχι ως συνέπεια όπως ισχυρίζεται η Ρωσία. «Παίρνει ακριβώς το αντίθετο... Η Φινλανδία σήμερα και σύντομα και η Σουηδία θα γίνουν πλήρες μέλος της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Saul Niinisto δήλωσε ότι η σημαντικότερη συμβολή της Φινλανδίας στην κοινή αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ θα είναι η υπεράσπιση του εδάφους της. Υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει για τον συντονισμό αυτό με το ΝΑΤΟ, είπε. «Είναι μια ιστορική μέρα για τη Φινλανδία και θέλω να πω ότι είναι μια σημαντική μέρα για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Niinisto σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα για την ένταξη της Φινλανδίας. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αυξάνει την προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η είσοδος της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στρατιωτικής μη προσήλωσης της χώρας, η οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία. Όμως η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ώθησε τους Φινλανδούς να αναζητήσουν ασφάλεια στο πλαίσιο του συμφώνου συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί «καταπάτηση της ασφάλειάς μας και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας». Η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία, όπως είπε.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες, η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία τα διαδοχικά κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη και το ζήτημα αποτελούσε μήλον της έριδος ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι αποκλειστικά μια αμυντική συμμαχία και δεν απειλεί τη Ρωσία, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα του ΝΑΤΟ, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φέρνει σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια, καθώς είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατήρησαν στρατό υποχρεωτικής θητείας μέσα σε δεκαετίες ειρήνης, με επιφυλακτικότητα απέναντι στη Ρωσία της διπλανής πόρτας. Επιπλέον, οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Φινλανδίας είναι όλες εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με έναν πρωταρχικό στόχο - την απόκρουση οποιασδήποτε ρωσικής εισβολής.

Η Φινλανδία και η σκανδιναβική γειτονική της Σουηδία υπέβαλαν πέρυσι από κοινού αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά η σουηδική αίτηση εμποδίστηκε από τα μέλη του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Στοκχόλμη φιλοδοξεί να γίνει μέλος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Πηγή: Reuters

tags: ΝΑΤΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)