to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 03.04.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στρατηγική ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου των ΕΛΠΕ

Tη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, η Ν.Ε ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα ‘’Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας’’. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κέντρου Συγκολλήσεων στην Ελευσίνα


Ομιλητές από την πλευρά των διοργανωτών ήταν οι Σπύρος Λάττας, Δρ. Χημ. Μηχανικός Πετρελαίων και πρώην εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της ΑΣΠΡΟΦΟΣ και πρώην μέλος Δ.Σ. της ΕΛΠΕ Upsteam, Σταύρος Στέλλας, πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΕ Diaxon και πρώην διευθυντικό στέλεχος BP και Σταύρος Κρόκος, Οργανωτικός γραμματέας του Ε.Κ. Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής και μέλος Δ.Σ του σωματείου ΕΛΠΕ (Π.Σ.Ε.Ε.Π). 

Οι ομιλητές ζήτησαν την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου των ΕΛΠΕ, κατέδειξαν  το ρόλο των ΕΛΠΕ ως πυλώνα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης αναλύοντας τη στρατηγική τους σημασία για την εθνική οικονομία και την κοινωνία και αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική τους σημασία.

Ανέδειξαν την σημασία των ΕΛΠΕ στην έρευνα των υδρογονανθράκων υπό την προϋπόθεση της ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου. Πρότειναν να σχεδιαστεί μηχανισμός αποτροπής της αισχροκέρδειας σε περιόδους αυξημένων τιμών υγρών καυσίμων. Κατέδειξαν επίσης το πρόβλημα της εργολαβοποίησης και άλλων ευέλικτων σχέσεων εργασίας στα ΕΛΠΕ, πρακτικές αναξιοκρατίας αλλά και διώξεων στον Ομιλο, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραφών και στοχοποιήσεων. Τέλος ανέδειξαν τη σημασία της ασφαλούς Λειτουργίας των ΕΛΠΕ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Επισήμαναν ότι για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκούν οι ορθές εταιρικές διαδικασίες, καθώς η τήρησή τους υπονομεύεται από ελλιπείς υποδομές και την πίεση χρόνου χάριν της οικονομικότητας,  είτε της λειτουργίας ων διυλιστηρίων, είτε των “χτυπημένων” εργολαβιών που υλοποιούν τις κατασκευές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η τομεάρχης Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής Γιώργος Τσίπρας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αθήνας Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής Ανδρέας Νεφελούδης και Διονυσία Στεφάτου, ο Πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτης Κοντουσιάδης, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής Βαγγέλης Λίγγος, το μέλος του Δ.Σ του Ε.Κ.Α Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Βασίλης Κουνέλης, πρώην μέλος του Δ.Σ των ΕΛΠΕ και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΣΠΡΟΦΟΣ,  ο Αλέξης Τσαλπατούρος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην αντιπρόεδρος ΠΣΕΕΠ και πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ και ο Πάνος Ροδάκης, μέλος της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ, μηχανικός της ΕΛΠΕ upstream. Τέλος παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτ. Αττικής Ηλίας Μουσταΐρας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων Λευτέρης Παντελάκης, ο Χρήστος Ηλίας επιστημονικός συνεργάτης του ΠΑΔΑ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρικές ΑΠΕ, καθώς και διοικητικά και διευθυντικά στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Από το σύνολο των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μια σειρά θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ΕΛΠΕ :

1. Στρατηγική ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου, ο οποίος όμως μπορεί να καταστεί επωφελής για τη χώρα και την κοινωνία μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση.
2. Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Δημοκρατία σε όλες τις διαδικασίες του Ομίλου ΕΛΠΕ.
3. Εξάλειψη της εικονικής εργολαβίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου με την ΕΛΠΕ για όσους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4. Αποκατάσταση των απολυόμενων και διωκόμενων εργαζομένων στον ‘Ομιλο
5. Προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού του περιθωρίου κέρδους των διυλιστηρίων σε περιόδους με μεγάλα περιθώρια διύλισης. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται, τότε να επιβάλλεται φορολόγηση των εσόδων του προηγούμενου έτους κατά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς “παιχνίδια” μεταξύ  ΥΠΕΝ και πετρελαϊκών εταιρειών για να ξεγελάσουν την κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)