to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Τακτική και πρόγραμμα απομακρύνουν από τη ΝΔ

Ο Ανδρουλάκης δείχνει να επιδιώκει να «κάψει» κάθε περιθώριο συνεργασίας με το κόμμα του Μητσοτάκη, ενώ διατηρεί ισοπεδωτικά τις ίσες αποστάσεις


Ηστρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, κεντρικός πυλώνας της οποίας παραμένει η μέθοδος των ίσων αποστάσεων, είναι εμφανώς προσανατολισμένη στο ενδεχόμενο πρωτιάς της Ν.Δ. βάσει των δημοσκοπήσεων. Εκκινώντας από αυτό το δεδομένο, με τις κινήσεις του τόσο σε επίπεδο τακτικής όσο και προγραμματικά-πολιτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να προσπαθεί παντοιοτρόπως να γκρεμίσει οποιεσδήποτε γέφυρες θα μπορούσαν να επικαλεστούν το βράδυ των εκλογών, μέσα και έξω από το κόμμα του, ώστε να του ασκηθεί πίεση για μια νέα κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

Είναι ενδεικτική η έκταση και η ένταση που έδωσε ο Ν. Ανδρουλάκης στην αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο καταλόγισε κοινές αγωνίες με τους Οικονόμου και Σκέρτσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Του θύμισε δε ότι έχει διαγραφεί στο παρελθόν, ότι «δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι». Η Χαριλάου Τρικούπη (του) επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη». Παράλληλα, κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μεθοδεύσεις αποστασιών, ξορκίζοντας τυχόν μετεκλογικές προσωπικές στρατηγικές βουλευτών και επισημαίνοντας ότι τα όργανα είναι ενημερωμένα για τη στρατηγική.

Κανονική Εξεταστική για υποκλοπές

Ενώ συνειδητά διατηρεί αδιευκρίνιστα κομβικά σημεία της «γραμμής» του, ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμβάλει στην επιστροφή Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο, υποστηρίζοντας πως η επίθεση που δέχεται είναι επειδή το έχει καταλάβει πλέον αυτό η «ολιγαρχία». Προανήγγειλε ότι «οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία θα έχει σημείο για συγκρότηση νέας Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που δεν θα μπορεί να επικαλεστεί καταχρηστικά το απόρρητο, ώστε να μπορεί άμεσα να κινηθεί η Δικαιοσύνη απέναντι στα πρόσωπα που οργάνωσαν αυτό το παρακρατικό σύστημα». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25.

Κράτος πρόνοιας

Επιπλέον, δήλωσε ότι το προτεινόμενο προγραμματικό πλαίσιο θα έχει πυρήνα το κοινωνικό κράτος, με προτεραιότητα το ΕΣΥ (8%-10% για το ΕΣΥ, ισχυρή ΠΦΥ, κάλυψη θέσεων), την κοινωνική κατοικία (150.000 για νέα ζευγάρια και φοιτητές μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πολιτική φορολογικών κινήτρων α λα πορτογαλικά), τα δίκτυα ενέργειας εσωτερικά στη χώρα, δηλαδή ενεργειακές κοινότητες (σ.σ.: τις θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τις πάγωσε η Ν.Δ.), και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε η χρηματοδότηση να δοθεί στις ΜμΕ με κριτήρια θέσεων εργασίας και συνεργιών. Θέσεις που αποτελούν το αντιπαράδειγμα της βασικής πολιτικής Μητσοτάκη.

Υπάρχει μόνο η πρώτη Κυριακή

Την ίδια στιγμή, όμως, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει όχι μόνο για να μπει σε συζήτηση συνεργασιών αλλά και για να επιτευχθούν, υπονοεί ότι αν αυτό δεν συμβεί, το φταίξιμο θα ανήκει σε άλλον. Πέραν της προϋπόθεσης για «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» -το οποίο δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και χωρίς αυτό θα μείνει στην αντιπολίτευση-, πέραν της αντικειμενικής δυσκολίας για προγραμματική σύγκλιση, πέραν του όρου για πρόσωπα υπουργών που θα είναι «κοινής αποδοχής» και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, που επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» προκρίνοντας τον εαυτό του, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο με την απλή αναλογική. «Όποιος για να σώσει την καρέκλα του, οδηγήσει τη χώρα σε πολλαπλές εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα το έχει σύμμαχο». Αυτό απαντά πρωτίστως στον Κ. Μητσοτάκη, που εκβιάζει την ετυμηγορία του λαού αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με δεύτερες κάλπες, αφού αυτοδυναμία δεν μπορεί να πετύχει κανένα κόμμα στην απλή αναλογική.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης αφήνει περιθώριο ελιγμών για τις αποφάσεις που θα λάβει στις 22 Μαΐου, επισημαίνοντας την παράμετρο της δύναμης του ΠΑΣΟΚ συγκριτικά με τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)