to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 31.03.2023

Πολιτισμός

«Ιντεάλ»: Προσπάθεια κατευνασμού και δημιουργίας λάθος εντυπώσεων για το μέλλον του ιστορικού κινηματογράφου από τον όμιλο Μήτση

Διατηρείται το σινεμά ΙΝΤΕΑΛ, αλλά εντός του πλαισίου της επένδυσης του ομίλου Μήτση, αναφέρει ο Σταύρος Μήτσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Την Κυριακή 2 Απριλίου, οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό.


Σε ανακοίνωση με φόντο τον σάλο που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο κλεισίματος ενός ακόμα εκ των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας προχώρησε ο Σταύρος Μήτσης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομωνύμου Ομίλου.

Ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν - Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως θυμόμαστε, η εταιρεια "Ξενοδοχεια Ελλαδος Mitsis Company AE" θα αναλάβει τελικά το ακινητο της Πανεπιστημιου, ύστερα από διαγωνισμό του e-EFKA, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου, τόσο για την παραχώρηση ενός τέτοιας πολιτιστικής σημασίας ακίνητο, από τη δημόσια περιουσία στον τουριστικό κλάδο και τα ιδιωτικά συμφέροντα, όσο και για την αδράνεια του υπουργείου Πολιτισμού που θα μπορούσε να έχει βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους ελάχιστους εναπομείναντες ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας διατηρητέους.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, ενώ μία πρώτη δράση θα έχουμε την ερχόμενη Κυριακή 2 Απριλίου, όταν και οι κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό. Εδώ, όλες οι δωρεάν προβολές υπέρ της διάσωσης των τριών ιστορικών κινηματογράφων που απειλούνται με λουκέτο.

«Επιμένουμε να θέλουμε ένα κέντρο ζωντανό και πολυλειτουργικό, με τους ιστορικούς κινηματογράφους του να αποτελούν ανοιχτούς χώρους πολιτισμού», σχολίασε η Ανοιχτή Πόλη. «Το ΑΣΤΟΡ το ΙΝΤΕΑΛ και η ΙΡΙΔΑ που έρχονται από παλιά, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ανήκουν στην  ταυτότητα της  πόλης. Είναι μέρος της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της», σχολιάζει η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επενδυτής θα προτείνει... στο υπουργείο ένα σχέδιο ανακαίνισης (μετά από δική του μελέτη)

Ο Όμιλος Mitsis Hotels, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο. «Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο. Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.»

Όσο προσεκτικές κι αν είναι οι διατυπώσεις, προκειμένου να κατευνάσουν την οργή και τις διαμαρτυρίες των πολιτών, το σχέδιο του επενδυτή για τον κινηματογράφο διαγράφεται σαφώς: α)το «Ιντεάλ» δεν θα ούφίσταται στο εξής ως κινηματογράφος, αλλά β) θα ενταχθεί σ΄ένα ευρύτερο χώρο που η βασική του λειτουργία θα είναι αυτή του συνεδριακού κέντρου, ενδεχομένως με κάποιον χώρο πολλαπλών και ίσως πολιτιστικών χρήσεων, για παραστάσεις ή προβολές ειδικού ενδιαφέροντος και κυρίως για τον συνεδριακό τουρισμό. Αλλωστε σε αυτό συνηγορεί και η αναφορά της ανακοίνωσης σε «εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος» και όχι σε κινηματογραφική εταιρεία, και γ) η χρήση και η εποπτεία του χώρου δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τον Γιώργο Σπέντζο, διαχειριστή του σινεμά μέχρι σήμερα, αλλά και τον μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια της θρυλικής Σπέντζος Φιλμ, που κληρονόμησαν την εταιρεία.

Και ο ίδιος έλεγε άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο διαδικτυακό περιοδικό propaganda και στη Δέσποινα Παπαγεωργίου: «Στις προτάσεις μας λέμε να γίνει ένα Ιντεάλ, έστω και μικρότερο, όπως εξυπηρετεί τα σχέδια των αρχιτεκτόνων του Ομίλου Μήτση, αλλά να μη φύγει ένα τοπόσημο 100 ετών, να υπάρχει και αυτό μέσα στον όγκο του ξενοδοχείου, ο οποίος θα χτιστεί σε 8.000 τμ, δηλαδή έχει χώρο απέραντο. Αυτά ζητούμε εμείς. Τώρα, ο Όμιλος Μήτση δεν θέλει σινεμά. Θέλει να κάνει ένα συνεδριακό κέντρο, δυνατό και μοντέρνο, όπως όλα τα ξενοδοχεία έχουν».

Στην ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρεται επίσης ότι «ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού». Η ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου θα αγγίξει και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια επικυρώνοντας ότι ο στόχος είναι ο «εξευγενισμός» της περιοχής. 

«Με 45ετή εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο Όμιλος Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το ακίνητο με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τη συντήρηση, ανακαίνιση και διατήρηση του χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας στους επισκέπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μήτσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Πως έφτασε ο κινηματογράφος στα χέρια του επενδυτή

Σύμφωνα με τον Στ. Μήτση, ο Όμιλος συμμετείχε στο Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιλογή Αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού. Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν - Μελλά όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

...και ο Πόντιος Πιλάτος

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το απόγευμα της Πέμπτης, με μια ανακοίνωση σε ύφος Πόντιου Πιλάτου, το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να απαντήσει στην οργή και την αγανάκτηση, κρυβόμενο πίσω από τυπικότητες και περιγράμματα αρμοδιοτήτων, αρνούμενο την ευθύνη του να προστατέψει χώρους-τοπόσημα για το κέντρο της Αθήνας και την πολιτισμική μνήμη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)