to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 30.03.2023

Πολιτική

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης στη μίνι Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ΕΛΚ-Βέμπερ στη μίνι Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να υποβαθμιστεί το θέμα της υποχώρησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τη Sophie In’t Veld και από ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και των Πράσινων


Στο κενό έπεσε η απόπειρα πολιτικού αντιπερισπασμού από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Μάνφρεντ Βέμπερ ούτως ώστε να υποβαθμιστεί το μεγάλο σκάνδαλο των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα κατά τη σημερινή συζήτηση στη μίνι Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΕΛΚ και ο επικεφαλής του ζήτησαν χθες και τελικά πέτυχαν να συμπεριληφθούν στη συζήτηση, επίσης οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Μάλτας, οι οποίες έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Ένα βασικό μέρος της σημερινής συζήτησης πράγματι περιστράφηκε γύρω από τα δύο μεσογειακά κράτη, με τους ευρωβουλευτές που προέρχονται από αυτά να ανταλλάσσουν πολιτικά πυρά μεταξύ τους, αλλά το θέμα της Ελλάδας τοποθετήθηκε και συζητήθηκε στο επίπεδο το οποίο απαιτείτο.

Μιλώντας ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την πλευρά της Αριστεράς (TheLeft), Δημήτρης Παπαδημούλης, περιέγραψε με συγκεκριμένες αναφορές την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τερματίσει τη στάση της σιωπής, που μόνιμα ακολουθεί.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής: «Στην πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του Κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία, καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει και περιμένει από την Κομισιόν, κα. Γιούροβα, να κάνει περισσότερα, ως φρουρός του σεβασμού του Κράτους Δικαίου.
Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε κι εδώ - για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ‘’ελληνικό Watergate’’.

Πείτε μας, γιατί επί μήνες η κα. Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το ‘’αμίλητο νερό’’, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα; Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κα. Φον ντερ Λάιεν».

Επικριτικός ως προς τη στάση και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του, μιλώντας και εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα των παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών από τον δίδυμο μηχανισμό ΕΥΠ-Predator.

«Με θλίβει που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που απέφυγε να συναντήσει την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, προσβάλλοντας πάνω απ’ όλα και πρώτα τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις ενάντια στις Ανεξάρτητες Αρχές και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μία κακή ανάμνηση». «Πιστεύω ότι το Κράτος Δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης και η τοποθέτηση, εκ μέρους της ομάδας του Renew Europe, του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, θύματος επίσης παρακολούθησης από ΕΥΠ-Predator.

«Υπάρχει μία συνεχής κατάλυση του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και συνέχισε ως εξής: «Ήμουν και εγώ θύμα συστηματικών ακροάσεων από τις Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ελλάδας που άμεσα ελέγχονται από τον πρωθυπουργό, γιατί με χαρακτήρισαν ως εθνική απειλή. Αυτό είναι προσβολή για μένα, για εσάς, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνολικά. Αυτές οι πρακτικές είναι εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα, παρά τα επιχειρήματα του κ. Βέμπερ. Η Ελλάδα είναι σε βαθιά κοινωνική κρίση και αυτή η υπόσκαψη του Κράτους Κοινωνικού Δικαίου δείχνει πως η χώρα κυλά προς τα πίσω».

Τέλος, ο κ. Κύρτσος συνέδεσε άμεσα την κατάσταση στην Ελλάδα με το γενικότερο κλίμα που παρατηρείται στην Ευρώπη αναφέροντας: «Οι πολιτικές του Μητσοτάκη είναι κατά των ευρωπαϊκών αξιών, υποσκάπτουν οποιαδήποτε άλλη κριτική έναντι απολυταρχικών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνουν το χείριστο παράδειγμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προσβλέπουν στο να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρά τον αντιπερισπασμό από Βέμπερ και ΕΛΚ, η ελληνική κυβέρνηση δεν γλίτωσε από την έντονη κριτική και άλλων ευρωβουλευτών.

Η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια Sophie In’t Veld και μέλος των Επιτροπών LIBE και PEGA, από την πλευρά του Renew Europe, επέκρινε το ΕΛΚ λέγοντας: «Το θέμα του Κράτους Δικαίου έχει εξελιχθεί σε μία “φυλετική” διαμάχη μεταξύ των ομάδων. Τα κομματικά συμφέροντα, πάνω από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά το Κράτος Δικαίου δεν συνδέεται με τα κόμματα. Διότι όταν υπονομεύεται το Κράτος Δικαίου, τότε όλοι οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα. Το ΕΛΚ δεν έχει αντλήσει κανένα μάθημα από δώδεκα χρόνια Όρμπαν στην ομάδα σας και εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε με πάθος τις επιθέσεις που δέχεται στην Ελλάδα η Δημοκρατία». Για τη χώρα μας, υπογράμμισε τα εξής: «Ναι, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Μία αδύναμη Δικαιοσύνη σε κρατική αιχμαλωσία, ένα κατασκοπευτικό λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, pushbacks, διαφθορά, δημοσιογράφοι που εκφοβίζονται ή ακόμη και δολοφονούνται, οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει ακόμη και στην αστυνομία, σιδηροδρομική καταστροφή και από την άλλη, πώληση νοσοκομείων στη Μάλτα. Όπου το Κράτος Δικαίου είναι αδύναμο, μία δηλητηριώδης διαφθορά ανθίζει».

Τέλος, απευθυνόμενη στην Επίτροπο Γιούροβα, της είπε: «Οι ευγενικές επιστολές προς τις κυβερνήσεις δεν φέρνουν καμιά αλλαγή. Η Επιτροπή πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει. Έχετε τη δύναμη και έχετε επίσης καθήκον να τη χρησιμοποιήσετε».

Επίσης, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Alex Agius Saliba κατήγγειλε ότι το ΕΛΚ «υποστηρίζει μία κυβέρνηση ώστε να μπορεί εκείνη να κατασκοπεύει πολιτικό αρχηγό από τον χώρο της αντιπολίτευσης» 
Από τους Πράσινους, η Βελγίδα ευρωβουλεύτρια Saskia Bricmont τόνισε: «Τα προβλήματα του Κράτους Δικαίου σε άλλα κράτη όπως η Ελλάδα, πραγματικά μας κάνουν να ξεσηκωνόμαστε. Βλέπουμε pushbacks παράνομα των μεταναστών, βλέπουμε φίμωση των δημοσιογράφων, παρέμβαση της κυβέρνησης στο Δικαστικό Σώμα».

Απέναντι σε όλα τα προηγούμενα, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ-Βρυωνίδη αναζήτησε πολιτικό “καταφύγιο” στις εκλογές που έχουν ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προκήρυξε εκλογές για την 21η Μάϊου. Όσοι σήμερα εγείρουν θέμα Κράτους Δικαίου υποκινούνται προκλητικά από την αντιπολίτευση. Σε αυτή την αίθουσα, επιχειρείται για πρώτη φορά αθέμιτη παρέμβαση σε κράτος- μέλος που βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο».

Επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η υπόθεση παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Προέβη μάλιστα σε μία σκόπιμη χειραγώγηση του γεγονότος ότι έξω από το γραφείο του προέδρου της Αρχής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τη φράση «Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» (παρ)ερμηνεύοντάς την ως γενική στήριξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έναντι του συνόλου των ενεργειών της Δικαιοσύνης στην υπόθεση.

Επιπρόσθετα, εξομοίωσε με προκλητικό τρόπο τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με το σύνολο ανεξιχνίαστων εγκλημάτων κατά ζωής. Είπε συγκεκριμένα: «Για μία ακόμη φορά συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές στοχοποιούν σκόπιμα την Ελλάδα με αναφορά αυτή τη φορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ. Εννοούν δηλαδή ότι τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που υπάρχουν σε όλες -επαναλαμβάνω σε όλες- τις χώρες, απειλούν το Κράτος Δικαίου; Είμαστε σοβαροί;»
Να παρατηρήσουμε ότι υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Έλληνα πρωθυπουργού απέφυγαν να μιλήσουν άλλοι ευρωβουλευτές από το ΕΛΚ.

Να σημειωθεί ότι αρχικά, χθες, στην πρόταση την οποία υπέβαλλαν οι Πράσινοι για να συμπεριληφθεί εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της μίνι Ολομέλειας θέμα με τίτλο «Το Κράτος δικαίου στην Ελλάδα - Δήλωση της Επιτροπής», ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντιτάχθηκε ευθέως, αιτιολογώντας τη στάση του ότι το προτεινόμενο θέμα ήταν εθνικό και όχι ευρωπαϊκό και επιπλέον, ότι ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μας σκηνή.
Δεδομένου όμως ότι το θέμα είναι πράγματι ευρωπαϊκής εμβέλειας και σημασίας και αφορά άμεσα στην παράνομη παρακολούθηση δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Κύρτσου, με τον πρώτο να είναι και αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, ΕΛΚ και Βέμπερ βρήκαν απέναντί τους μία διευρυμένη πλειοψηφία από την Αριστερά, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Δημοκράτες, τους Φιλελεύθερους του Renew Europe, τους Πράσινους, και τελικά βρήκαν στήριξη μονάχα από την Ακροδεξιά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 237 ψήφοι υπέρ, 1172 κατά και 7 αποχές. Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα για τη χώρα μας, στην προσεχή Ολομέλεια του Απριλίου (17-20.4.2023), μετά το Πάσχα.

Στη συζήτηση, την Κομισιόν εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρός της και αρμόδια Επίτροπος για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα. Μιλώντας σχετικά με τη χώρα μας η κ. Γιούροβα επεσήμανε ότι «πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία τους», ενώ μίλησε και για «αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς». Στη δευτερολογία της, ανέφερε ότι «το Κράτος Δικαίου δεν είναι ιδεολογία αλλά καθολική αξία που έχουμε συμφωνήσει να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε».

Διαβάστε επίσης:
Στο Ευρωκοινοβούλιο η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα - Ένοχη σιωπή από την πρόεδρο της Κομισιόν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)