to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 30.03.2023

Διεθνή

Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνει η Ρωσία

Η Ρωσία αναλαμβάνει για ένα μήνα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να προεδρεύει σε συνεδρίαση του Απριλίου με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή


Τον Απρίλιο, τον μήνα κατά τον οποίο η Ρωσία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να προεδρεύσει σε  συνεδρίαση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ,  ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα προεδρεύσει συνεδρίασης με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή στις 25 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα «μια ακόμη βασικής σημασίας πρωτοβουλία της ρωσικής προεδρίας θα είναι μια ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο (Ασφάλειας) σχετικά με την «αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Την προεδρεία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα την αναλάβει η Ρωσία το Σάββατο, και για έναν μήνα, διαδεχόμενη τη Μοζαμβίκη κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ουκρανίας η οποία έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο». Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα,  «η Ρωσία σφετερίζεται τη θέση της, διεξάγει έναν αποικιοκρατικό πόλεμο, ο πρόεδρός της είναι ένας εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το ΔΠΔ για απαγωγή παιδιών».

Σημειώνεται πως στον ΟΗΕ, η Ρωσία υποστηρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη «με όλη τη Δύση». Η τελευταία επίσκεψη Λαβρόφ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, δήλωσε σήμερα πως η Δύση εμπλέκεται άμεσα σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία. «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τη γραμμή της Δύσης, η οποία αποφάσισε για άλλη μια φορά να επιλέξει να κηρύξει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός διεξάγεται από τα χέρια του ουκρανικού στρατού υπό τις διαταγές του καθεστώτος του Κιέβου».

Ανέφερε επίσης πως το καθεστώς του Κιέβου παραδέχεται ανοιχτά ότι είναι ανίκανο να κάνει οτιδήποτε χωρίς τις δυτικές προμήθειες όπλων. Αυτή η παραδοχή, σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η Δύση συμμετέχει άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι η Δύση βοηθά την Ουκρανία ακόμη και στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)