to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 30.03.2023

Πολιτική

Νίκος Βούτσης: Ρεαλιστική μια πολυκομματική κυβέρνηση

«Είναι αρκετά εύκολο εάν υπάρχει διάθεση να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, από το σύνολο των δυνάμεων της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αυτή η εκτίμησή μου ακουμπά ακόμα και το ΚΚΕ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και ενδεχομένως εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων και Οικολόγων που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία ριζοσπαστική προοδευτική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής


«Οι προσεγγίσεις που κάνουν και οι τακτικές που ακολουθούν προεκλογικά τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, θα κριθούν, εν τοις πράγμασι, στις κάλπες» ανέφερε ο βουλευτής Α' Αθήνας και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον Θάνο Σιαφάκα. «Προϋπόθεση για εμάς», συνεχισε, «είναι να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει χαμένη ψήφος. Ο Μητσοτάκης θα πέσει μόνο εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και αυτό το πιστεύουμε. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα, ενόψει της κάλπης και της προεκλογικής διαδικασίας βάζουν το μάξιμουμ της δικιάς τους οντότητας μπροστά». 

«Το θέμα είναι τι κρίνει καθένας επί της ουσίας των προγραμμάτων» πρόσθεσε, και υποστήριξε ότι «είναι αρκετά εύκολο εάν υπάρχει διάθεση να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, από το σύνολο θα έλεγα των δυνάμεων της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αυτή η εκτίμησή μου ακουμπά ακόμα και το ΚΚΕ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και ενδεχομένως εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων και Οικολόγων που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία ριζοσπαστική προοδευτική κυβέρνηση».

«Υπάρχουν οι πολυκομματικές κυβερνήσεις. Μπορεί λοιπόν να είναι μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει, σύμφωνα με τη δικιά μας ανάλυση, το σύνολο των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ή θα μπορούσε να υπάρξει μία κυβέρνηση η οποία θα στηριχτεί ή θα τύχει της ανοχής με βάση ένα, δύο, τρία σημεία, κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτές δεν είναι πατέντες, είναι κυβερνητικές λύσεις» υπογράμμισε.

«Μία στέρεη, βιώσιμη λύση που θα ανοίξει ορίζοντες και θα ανατάξει τη χώρα σε κάποιους κρίσιμους τομείς όπως το κράτος δικαίου, όπου έχουν υπάρξει σοβαρά πλήγματα, μπορεί να εγγυηθεί μόνο μία κυβέρνηση η οποία και στην κοινή συνείδηση του απλού κόσμου θα στηρίζεται καταρχήν στο πρώτο κόμμα και εν προκειμένω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» επισημανε για να καταλήξει στο εξής:

«Το πρόγραμμα κάθε κόμματος είναι η πυξίδα. Μεγαλύτερη πυξίδα είναι και η παρουσία κάθε κόμματος και η πολιτική που έχει ασκήσει και το αποτύπωμα που έχει αφήσει κυρίως μέσα στο κοινοβούλιο, δηλαδή στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Δόθηκε ευκαιρία επειδή και οι δύο περίπου εξάντλησαν την τετραετία, κάθε κόμμα να αφήσει το αποτύπωμά του πάνω στα νομοσχέδια για την παιδεία, την υγεία, τον πόλεμο, την ενέργεια, τους κοινωνικούς τομείς, τα θέματα τα εξοπλιστικά, την εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι με βάση αυτές τις προσεγγίσεις και τις προτάσεις που έγιναν στην παρούσα τετραετία, γιατί για αυτή μιλάμε, μπορούν πράγματι να υπάρξουν συγκλίσεις ουσιαστικές πάνω σε πολιτικές που να αφορούν τη δημοκρατική αντιπολίτευση, δηλαδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης μπορούν να συγκλίνουν σε ένα πρόγραμμα και ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)