to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 30.03.2023

Πολιτισμός

«Νίπτει τας χείρας του» το υπουργείο Πολιτισμού για τους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας

Το υπουργείο Πολιτισμού αποποιείται κάθε ευθύνη για την προστασία και εντέλει τη σωτηρία των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, αφήνοντας ουσιαστικά το «Άστορ» και το «Ιντεάλ» στα νύχια των επενδυτών


Με μια ανακοίνωση σε ύφος Πόντιου Πιλάτου, το υπουργείο Πολιτισμού απαντά στην οργή και την αγανάκτηση των ανθρώπων του κινηματογράφου, και γενικότερα του πολιτισμού, αλλά και των Αθηναίων που ζητούν να μη χάσει η πόλη τις ιστορικές κινηματογραφικές της αίθουσες. Ενώ οι δύο από τους πέντε κινηματογράφους που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας (τέσσερις από τους οποίους λειτουργούν ανεξαρτητα) βρίσκονται υπό την άμεση απειλή του κλεισίματος, αφού τα κτίρια στα οποία στεγάζονται και ανήκουν στον ΕΦΚΑ διατίθενται για άλλες χρήσεις πιο συναφείς με το σχέδιο τουριστικοποίησης του κέντρου της πόλης, η υπουργός Πολιτισμού κρύβεται πίσω από τυπικότητες και περιγράμματα αρμοδιοτήτων, και αρνείται την ευθύνη του να προστατέψει χώρους-τοπόσημα για το κέντρο της Αθήνας και την πολιτισμική μας μνήμη. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ ως προς«τον χαρακτηρισμό χρήσεων κινηματογράφων», η οποία κοινοποιήθηκε προ ολίγου:

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου. Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Τον Δεκέμβριο του 2023 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ' αρμοδιότητα».

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξη του (20/3) στο διαδικτυακό περιοδικό Popaganda, ο συνδεδεμένος επί χρόνια με τη λειτουργία του Ιντεάλ Γιώργος Σπέντζος (ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια της θρυλικής Σπέντζος Φιλμ) είχε θυμίσει πώς σώθηκαν τα θερινά σινεμά από τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία είχε αφήσει ως παρακαταθήκη το σχέδιό της γι' αυτά. Αναφέρει λοιπόν ο κ. Σπέντζος:

«Η Μελίνα Μερκούρη το 1994 πέθανε. Αλλά ευτυχώς είχε ήδη προωθήσει το σχέδιό της για τα θερινά σινεμά, να μείνουν διατηρητέα, ώστε να μην καταλήξουν ούτε πολυκατοικίες ούτε πάρκινγκ, ούτε γκαράζ, ούτε σουπερμάρκετ. Ευτυχώς, το 1997, τρία χρόνια μετά τον θάνατό της, το ΥΠΕΧΩΔΕ της τότε εποχής (σ.σ. επί Κώστα Λαλιώτη) ανακήρυξε και οριστικά ότι 47 θερινοί κινηματογράφοι προστατεύονται και μένουν κινηματογράφοι. Ευτυχώς που το έκανε κι αυτό, γιατί θα μας είχε φάει το τσιμέντο συνολικά, δεν θα είχαμε το καλοκαιράκι να περάσουμε τις βραδιές μας, ειδικά εμείς οι κάτοικοι των πόλεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)