to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 30.03.2023

Πολιτική

Ακαταδίωκτο για την Επιτροπή που διερευνά τις εγκληματικές ευθύνες στα Τέμπη νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ασυλία των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει την τραγωδία εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με προσθήκη τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του Ανάπτυξης - Αδιανόητη προσβολή στα θύματα η κυβερνητική απάντηση για το ακαταδίωκτο στην Επιτροπή τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέρασε η κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται πως ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, καλύπτονται από ένα νέο ακαταδίωκτο που θυμίζει το αντίστοιχο της επιτροπής εμπειρογνώμων τον καιρό της πανδημίας. Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο Κ. Μητσοτάκης «είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης».

Στην τροπολογία επί της ουσίας προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της έκτακτης Επιτροπής "δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο". Ακόμη διευκρινίζεται πως δεν δέχονται υποδείξεις ή οδηγίες.

Ωστόσο, αξίζει εδώ να αποσαφηνιστεί πως η γνώμη που θα διατυπώσει η εν λόγω Επιτροπή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν εν πολλοίς τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων, το αν δηλαδή θα μπορούν να στραφούν αποτελεσματικά κατά του Δημοσίου ή ιδιωτών, καθώς και κατά στελεχών δημοσίων οργανισμών ή στελεχών της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούν ή καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις, ή δεν τις αποδεχθούν, καθώς και σε περίπτωση που δεν καλύπτονται από την επίσημη απόδοση ευθυνών.

Προβλέπεται ακόμη ότι ότι αν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του ΝΣΚ ή σε δικηγόρο της επιλογής τους η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο.

Από την άλλη, οι οικογένειες των θυμάτων και τα θύματα του δυστυχήματος εκπροσωπούνται από δικηγόρους ειδικού δημόσιου καταλόγου σε ένα σύστημα που παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις.

Αν μη τι άλλο η αντιμετώπιση αυτή είναι δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Άρθρο 5 της τροπολογίας:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης

Αδιανόητη προσβολή στα θύματα χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ την κυβερνητική απάντηση για το ακαταδίωκτο στην Επιτροπή.

«Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης» σημειώνει.

Αναφερόμενο στη δικαιολογία του αρμόδιου υφυπουργού  Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να «θωρακίσουν την ανεξαρτησία» της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το χαρακτηρίζει ως «το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μίας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και τις οικογένειές τους».

«Απέναντι στο αίτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ολόκληρης της κοινωνίας για αλήθεια στα αίτια της τραγωδίας, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)