to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 30.03.2023

Διεθνή

Συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκερσκόβιτς ο οποίος κατηγορείται από την FSB ότι είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος»


Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι ο 32χρονος δημοσιογράφος ήταν ύποπτος για "κατασκοπεία" προς όφελος της Ουάσιγκτον.

Το απόγευμα την Πέμπτης έγινε γνωστό πως ρωσικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια πρωτοφανή τέτοιου είδους υπόθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς Ι τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (...), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (...) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η κράτησή του μπορεί να παραταθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

Η εφημερίδα στην οποία εργάζεται ο συλληφθείς δεν έχει σχολιάσει.

Η ανακοίνωση της FSB σημειώνει ότι ο Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί "από την αμερικανική πλευρά" με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με "τις δραστηριότητες μιας επιχειρήσης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος". Ωστόσο δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)