to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 30.03.2023

Πολιτική

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη»: Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια (βίντεο)

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται πλέον, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας», το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος πήρε τον λόγο στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών - Με όργιο τυμβωρυχίας και χυδαιότητας απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης


Την άποψη ότι "υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες" για την τραγωδία στα Τέμπη και ότι "δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

"Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως "η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται εκατό φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως αυτήν την απαίτηση έχουν "σήμερα οι οικογένειες που πενθούν", "οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα", "το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας", τονίζοντας πως υπάρχει "χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια".

"Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους".

"Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε για μια τετραετία. Απέναντι στην αλήθεια. Απέναντι στην ευθύνη. Απέναντι στη δικαιοσύνη", σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως πίσω από τα διαρκή "δεν ήξερα" του πρωθυπουργού κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη και επέκρινε τις γραμμές άμυνας του Μαξίμου λέγοντας ότι η ευθύνη «τη δεύτερη μέρα πήγε στον σταθμάρχη, την δεύτερη στη ΡΑΣ, την τρίτη στην προηγούμενη κυβέρνηση, την τέταρτη σε όλους μαζί και σε κανέναν συγκεκριμένα».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης σε κάθε κρίσιμο ζήτημα και θύμισε ότι αρχικά στην τριμελή επιτροπή ορίστηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ κατά την περίοδο της συντριπτικής απαξίωσής του (2010-15), ο οποίος αντικαταστάθηκε από άλλο μέλος που στο παρελθόν είχε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον Οργανισμό.

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη» είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να απαντηθούν τα γιατί για να πάμε μετά και στα πώς. «Έναν μήνα τώρα δεν υπάρχει καμία διάθεση να απαντηθούν τα γιατί, έναν μήνα τώρα σχεδόν όλα μένουν αναπάντητα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να απευθύνει τα παρακάτω σοβαρά ερωτήματα.

  • Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019, παραμένει γιαπί;

  • Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020;

  • Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες για τους οποίους η Ρυθμιστική Αρχή να ανακληθούν από θέσεις ευθύνης σήμερα;

  • Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος;

  • Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση, ήρθε πέντε μέρες μετά τον διορισμό να τον μονιμοποιήσει;

  • Γιατί το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν 1.200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ, 25 σταθμάρχες στην Λάρισα και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 και 10;

  • Γιατί το σύστημα GSMR που είχε πλήρως παραδοθεί από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει δοθεί σε λειτουργία;

  • Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα συνεχόμενα εξώδικα των εργαζομένων, που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο;

  • Γιατί η σύμβαση ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ με υποχρέωση για 600 εκατ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρεία και για τα έργα ασγάλειας ήρθε στην αίθουσα και ψηφίστηκε χωρίς αυτή την υποχρέωση;

Με όργιο τυμβωρυχίας και χυδαιότητας απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης

Προκλητικός, προσβλητικός και με οργίλο ύφος για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, με όργιο τυμβωρυχίας και στρεψοδικίας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μιλήσει για τους νεκρούς στο Μάτι, αλλά και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή.

Με περισσή υποκρισία, και λόγια για σεβασμό στον πόνο των θυμάτων των Τεμπών, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επέλεξε «τον καβγά και την εργαλειοποίηση» με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε το σόου το βράδυ της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Το ίδιο βράδυ εσείς και τις επόμενες μέρες οι υπουργοί σας», είπε. Και κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμψηφισμούς, έκανε ακριβώς το ίδιο, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της, διότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «ζήτησε συγγνώμη» και ο αρμόδιος υπουργός «παραιτήθηκε μέσα σε λίγες ώρες» από το τραγικό δυστύχημα.
Ενώ, όπως είπε, μετά το Μάτι κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη και κανείς δεν παραιτήθηκε.

Όσον αφορά την κατηγορία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενσυναίσθηση, υποστήριξε ότι «έμπρακτη απόδειξη» για το αντίθετο είναι «αυτό το νομοσχέδιο», παρόλο που η κυβέρνηση γνωρίζει ότι «τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει τον πόνο» και «ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω».

«Δεν δικαιούται ο Τσίπρας», ήταν οι λέξεις με τις οποίες ξεκινούσε σχεδόν κάθε φράση του, ώσπου να φτάσει στην ταμπακέρα των εκλογών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει κοινοβουλευτικό σόου για να πλήξει τον πρωθυπουργό εν όψει εκλογών.

Προκλητική αναφορά του ήταν αυτή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς συγκρίνοντας ανόμοια αν και τραγικά γεγονότα και  αναφερόμενος σε δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που τη χαρακτήρισε «θυσία που ξύπνησε τον ενδιαφέρον ενάντια στον ναζισμό», για να δικαιολογήσει τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

«Πάρτε θυσία, πάρτε ευκαιρία, πάρτε υποκρισία», συνέχισε ωρυόμενος, κατηγορώντας ξανά και ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει προπαγάνδα για να κερδίσει ψήφους και να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εκπρόσωπος του οποίου μιλούσε, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην πάει στη Βουλή και να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στον Γέρακα.

Και έκλεισε την απάντησή του φωνάζοντας «ντροπή» και πως τελικά την απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ «θα τη δώσει ο λαός».

Για την ιστορία, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απάντησε σε κανένα από τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως για το πώς ορίστηκε η Επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, το γεγονός ότι τους εξασφαλίζεται ακαταδίωκτο, και οι ελεγχόμενοι διορίζουν τους ελεγκτές τους, γιατί δεν είχε αποκατασταθεί το κέντρο τηλεδιοίκησης που κάηκε το 2019, γιατί ο υπουργός Μεταφορών δεν απαντούσε στα εξώδικα των εργαζομένων, που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο και γιατί η σύμβαση ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ με υποχρέωση για 600 εκατ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρεία και για τα έργα ασφάλειας ήρθε στην αίθουσα και ψηφίστηκε χωρίς αυτή την υποχρέωση.

******

Εκτός από τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες και τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρουσφετολογικών άρθρων, τα οποία συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης και των συναρμόδιων φορέων στην αρμόδια Επιτροπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μην δώσει το «παρών» στη διαδικασία, αποφεύγοντας το Κοινοβούλιο εδώ και ένα μήνα μετά την τραγωδία.

Όλα τα κόμματα θα υπερψηφίσουν τα άρθρα για τα μέτρα στήριξης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να καταψηφίζουν επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίζει, ενώ επιφύλαξη έχει δηλώσει η Ελληνική Λύση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα κατά των Χάρη Μαμουλάκη, Γιάννη Ραγκούση και Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να αποφύγει τα επίμονα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τον «εξαφανισμένο» από τη Βουλή Νίκο Παπαθανάση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)