to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 30.03.2023

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ασφάλεια ανθρώπων και περιβάλλοντος επιμένοντας στο νέο ΚΥΤ της Βάστριας

Ομιλία στη συζήτηση του νέου Κώδικα Μετανάστευσης πραγματοποίησε την Τετάρτη 28/3 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.


Τόνισε αρχικά πως η μετανάστευση στη χώρα μας και το προσφυγικό είναι κορυφαία ζητήματα για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως αυτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν προσφέρονται συνεπώς για εργαλειοποίηση και επιδείξεις πυγμής από δεξιούς υπουργούς και επικοινωνιακά φούμαρα της κυβέρνησης περί εκσυγχρονισμού ή αυστηρότητας.

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι αυστηρή στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ή τη διοικητική επάρκεια στις αποδόσεις των αδειών διαμονής. Εκεί δηλαδή όπου παρατηρούνται εμπόδια και δυσκολίες που παραπέμπουν σε γραφειοκρατικό σαδισμό. Πρόκειται εξάλλου για ζητήματα εντελώς πρακτικά και κρίσιμα για τις τοπικές οικονομίες, ιδίως τις αγροτικές, καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τις εποχιακές εργασίες. Ζήτησε ακόμη από την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της το αίτημα της Κοινότητας Αλβανών Μεταναστών Λέσβου για μια άδεια αορίστου χρόνου για τους υπερήλικες μετανάστες, κοινωνική ομάδα που ξέρουμε ότι έχει ταλαιπωρηθεί όσο λίγες.

Ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία καταδικάζεται η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Τα σκληρά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής των ΗΠΑ πλήττουν σοβαρά την εικόνα της Ελλάδας και τα διεθνή της ερείσματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την ελληνική μεθόριο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμες φυλακές ψυχών για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης που δεν θέλουν τους πρόσφυγες, αλλά φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες σε μας, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς. Και εφαρμόζει μάλιστα μεθόδους αποκλεισμού των μεταναστών στα νησιά, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες.

O Βουλευτής εξέθεσε επίσης όσα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βάστρια της Λέσβου, σαν χαρακτηριστικό δείγμα των μεθόδων και της πολιτικής της. Η κυβέρνηση επέλεξε την κατασκευή μιας φαραωνικής υπερδομής 5.000 ατόμων δίπλα στον δασικό πνεύμονα της Λέσβου και δίπλα σε περιοχή Natura. Νόμοι του κράτους παραβιάστηκαν και αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής των Κοινοτήτων Κώμης και Ν. Κυδωνιών και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα έργα της οδικής πρόσβασης και να σταματήσει την κατασκευή τους.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί ακόμα και για τις φωνές των εργαζομένων στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, που προειδοποιούν για σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια ανθρώπων και περιβάλλοντος στη Βάστρια, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς.

Πόσο μάλλον όταν η πικρή κυβερνητική εμπειρία της Μόριας, αλλά και του Καρά-Τεπέ μάς έμαθε ότι σε τέτοιους χώρους συνωστισμού χιλιάδων ανθρώπων, ξεσπούν συχνά πυρκαγιές. Μια πιθανή πυρκαγιά, όμως, μέσα σε ένα τόσο μεγάλο πευκοδάσος, είναι πιθανό να φτάσει μέχρι τη θάλασσα και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού, απειλώντας τη Λέσβο με την τύχη της Βόρειας Εύβοιας, υπογράμμισε ο Βουλευτής.

«Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που δεν σεβάστηκε τίποτα επί τέσσερα χρόνια και διέσυρε την πατρίδα μας διεθνώς», ανέφερε ο Γιάννης Μπουρνούς «αλλά έρχεται επιτέλους η ώρα του λογαριασμού. 53 μέρες απέμειναν. Χαρείτε τις» είπε κλείνοντας την ομιλία του.​

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)