to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 29.03.2023

Πολιτική

Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά ξανά για την Ελλάδα και το πλήγμα στο κράτος δικαίου - Ευρεία αποδοχή της πρότασης - Στο περιθώριο η Δεξιά

Πριν από λίγο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε πρόταση των Πράσινων και αύριο θα συζητηθεί η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Αιχμηρά σχόλια Παπαδημούλη-Αρβανίτη για τη στάση της δεξιάς ευρωομάδας - Η παρέμβαση Κούλογλου στον Βέμπερ


Νέο κύκλο συζήτησης ανοίγει αύριο και πάλι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας εισάγεται αύριο Πέμπτη 30/3, θέμα με βάση τις δηλώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως, παρότι το θέμα έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, η πρόταση για τη νέα συζήτηση απέσπασε μεγάλη αποδοχή, αφήνοντας στο «όχι» μόνο τις ευρωομάδες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Μάλιστα η σχετική πρόταση έγινε από την Γαλλίδα ευρωβουλευτή Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ που είναι μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Η συζήτηση «δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» που θα γίνει αύριο εγκρίθηκε με 237 υπέρ 172 κατά και 7 αποχές. «Υπέρ ήταν Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew, κατά το ΕΛΚ και η Ακροδεξιά» τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πρόταση αντιτάχθηκε η δεξιά και ιδίως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσωπικά, που σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον σύμμαχό του Κ. Μητσοτάκη, πήρε το λόγο και επιχειρηματολόγησε εναντίον της πρότασης υποστηρίζοντας ότι τάχα το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αποτελεί εθνική υπόθεση και δε πρέπει να συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η ένσταση του απορρίφθηκε, και αμέσως μετά ο ευρωβουλευτής, επίσης του ΕΛΚ, Γερούν Λέναερς, πήρε το λόγο και ζήτησε να γίνει συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και στην Ισπανία και στη Μάλτα, όπου υπάρχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Στο σημείο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, έκανε παρέμβαση και απευθυνόμενος στον Μ. Βέμπερ και δήλωσε:

«Κε Βέμπερ, γιατί αφήσατε τον κακόμοιρο τον συνάδελφό τον κ. Λάναρς να επιχειρηματολογεί εναντίον αυτού που είπατε αμέσως πριν; Επίσης, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα δεν είναι εθνική υπόθεση. Δυο συνάδελφοί μας, εδώ, ήταν θύματα παρακολούθησης. Όλοι μιλούσαμε μαζί τους. Ο κ. Κύρτσος, ήταν ένας από αυτούς, και ήταν στο κόμμα σας στο παρελθόν. Μιλούσατε μαζί του. Άρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ακούγανε και εσάς. Δεν ανησυχείτε για αυτό;»

 «Η προσπάθεια του ΕΛΚ και του κύριου Μάνφρεντ Βέμπερ να προσφέρουν ύστατη χείρα βοήθειας στην παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και προσθέτει:

«Οι αλγεινές εντυπώσεις που άφησε η απόπειρα απαξίωσης της αποστολής της LIBE στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ενοχλεί ακόμη και διασύρει τη χώρα μας διεθνώς. Ας πάρουν, επιτέλους, το μάθημά τους στην κυβέρνηση!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)