to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 29.03.2023

Διεθνή

Ερντογάν: Επίσημα σε "καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης" το Ακούγιου στις 27 Απριλίου

Καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης, με τη φόρτωση καυσίμων στις 27 Απριλίου, θα αποκτήσει και επίσημα ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Παράλληλα, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «τον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσουμε στο έθνος μας σημαντικά έργα της αμυντικής βιομηχανίας από το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μέχρι το αεροπλανοφόρο Anadolu».

Τα παραπάνω είπε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚP, υποσχόμενος, παράλληλα, δύο περίπου εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές. 20% έκπτωση στο φυσικό αέριο στις βιομηχανίες και 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε, παράλληλα, νέα πυρά κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη για τη δεσμούς με την τρομοκρατία. «Απορρίπτουμε την αντίληψη της πολιτικής που αγκαλιάζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και την προβολή των τρομοκρατικών οργανώσεων ως νόμιμου φορέα μέσω πολιτικών τερτιπιών» ανέφερε, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Η στήριξη της Μόσχας για τον πυρηνικό σταθμό
Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που αντιμετώπιζε η Ευρώπη, λόγω των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυπτε ότι με εμβάσματα ρωσική κρατική εταιρεία χρηματοδοτεί την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία στέλνει εμβάσματα σε μια θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Rosatom Corp. έστειλε το καλοκαίρι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ προγραμματίζονταν άλλα δύο παρόμοια εμβάσματα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο του Άκουγιου τα επόμενα δύο χρόνια, είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τα εμβάσματα ως χειρονομία καλής θέλησης του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)